Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

REGIUNEA CENTRU finanțează soluții IT performante în administrația publică locală

Sursa foto: Pixabay

Programul Regiunea Centru 2021-2027 a anunțat alocarea a 20 milioane euro pentru realizarea de soluții IT, reprezentate de software în administrația publică locală. Cererile de finanțare depuse trebuie să aibă o valoare minimă a fondurilor nerambursabile solicitate de 15.000 euro și valoarea lor maximă neputând depăși 500.000 euro. Cofinanțarea beneficiarului aplicabilă cheltuielilor eligibile este de minim 2%.

În cadrul Priorității 2 – O regiune digitală a Programului, care răspunde cerințelor  Obiectivului specific 1.2 al politicilor de dezvoltare europene privind Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice”, Intervenția 2.1.1 – Comunități digitale pentru o regiune inteligentă” își propune dezvoltarea, testarea, pilotarea și punerea în funcțiune de aplicații de e-guvernare sau a serviciilor digitale pentru administrație, precum și dezvoltarea conceptului de Smart City.

Susținerea serviciilor publice  cu soluții IT

„Digitalizarea generală și implementarea sistemelor sau soluțiilor IT în administrația publică, nu fac obiectul acestui apel. Este necesar ca rezultatele obținute să ofere deschidere spre interoperabilitate și să respecte principiile de securitate cibernetică și accesibilitate. Această acțiune vizează, în aceeași logică, dezvoltarea conceptului de Smart City în municipiile regiunii. Fondurile alocate vor susține dezvoltarea/ testarea/ platforme/ soluții/ aplicații pentru susținerea diverselor servicii publice de interes, fără includerea componentelor hard și/sau auxiliare, respectiv a oricărui tip de echipamente, senzori, diverse obiecte, care presupun implementarea soluțiilor digitale. Obiectivul nostru este ca, la finalizarea proiectelor finanțate prin acest apel, cel puțin 96.000 de utilizatori să aibă acces la servicii, produse și procese digitale publice, noi și optimizate de către cel puțin 30 de UAT-uri din regiune”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Finanțare pentru Regiunea Centru

În cadrul Intervenției 2.1.1 Comunități digitale pentru o regiune inteligentă – soluții digitale pot solicita finanțare unitățile administrativ-teritoriale (orașe/ municipii/ comune) aflate pe teritoriul Regiunii Centru (județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), atât din mediul urban, cât și din mediul rural, unitățile administrativ-teritoriale – JUDEȚ din Regiunea Centru și parteneriatele între oricare din categoriile enumerate.

Pentru acest apel lansat în 20.06.2024, perioada de depunere a cererilor de finanțare va fi între 20.08.2024, ora 12:00 – 20.11.2024, ora 12:00.

Apel competitiv pentru soluții IT eficiente

Apelul de proiecte este de tip competitiv cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare. Cererile de finanțare depuse trebuie să aibă o valoare minimă a fondurilor nerambursabile solicitate de 15.000 euro și valoarea lor maximă neputând depăși 500.000 euro. Cofinanțarea beneficiarului aplicabilă cheltuielilor eligibile este de minim 2%.

Acțiunea acordă atenție specială dezvoltării de soluții digitale scalabile și adaptabile, care să poată fi aplicate atât în contexte urbane, cât și rurale. Proiectele realizate de UAT, individual sau în parteneriat, trebuie să ducă la crearea de aplicații și servicii digitale accesibile și ușor de folosit de către toate categoriile de utilizatori, inclusiv persoanele cu dizabilități și cele din zonele defavorizate. Aceasta va implica proiectare inclusivă și intuitivă, pentru ne a asigura că nicio categorie de cetățeni nu este lăsată în urmă în procesul de digitalizare.

Sursa foto: Pixabay

Smart City în Regiunea Centru

În extinderea conceptului de Smart City, acțiunea va include și inițiative de sustenabilitate, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului și de a promova un stil de viață ecologic. Se va încuraja folosirea tehnologiilor care contribuie la obiectivele de dezvoltare durabilă, cum ar fi gestionarea eficientă a resurselor și reducerea emisiilor de carbon.

Acest apel aferent Intervenției 2.1.1 – Comunități digitale pentru o Regiune inteligentă din cadrul PR Centru este orientat spre susținerea dezvoltării digitale, scopul acestuia fiind creșterea gradului de digitalizare al administrațiilor publice locale din regiune. Obiectivul general al apelului se subsumează obiectivului de valorificare a avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor și al autorităților publice.

Activități eligibile

Vor putea fi finațate activități privind dezvoltarea de soluții digitale pentru serviciile publice locale: dezvoltarea, testarea, pilotarea și punerea în funcțiune de aplicații/platforme de e-guvernare sau servicii digitale noi sau semnificativ îmbunătățite. De asemenea, este necesar ca rezultatele obținute să ofere deschidere spre interoperabilitate și în linie cu principiile de securitate cibernetică și accesibilitate. Sunt eligibile următoarele soluții digitale, fără a se limita la acestea:

  • soluții (aplicații/platforme) de e-guvernare locală și județeană;
  • soluții (aplicații/platforme) de gestiune integrată de accesare datelor și a documentelor emise de mai multe instituții/servicii locale sau servicii/departamente/compartimente din cadrul aceleiași instituții;
  • platforme pentru managementul integrat al bunurilor publice;
  • soluții care integrează tehnologiile lingvistice bazate pe inteligență artificială (traducere automată, tehnologii vocale, chat-bots, instrumente de analiză a textului, sinteză a vorbirii, etc.);
  • aplicații și sisteme digitale de măsurare/cartare/ajustare a consumului de energie și resurse în diverse spații publice (de ex. energie electrică pentru spații deschise, energie electrică/termică pentru spații închise, apă pentru irigarea spațiilor verzi etc.);
  • platforme pentru managementul digital al documentelor și al arhivelor;
  • alte soluții, platforme, aplicații orientate spre digitalizarea proceselor, eliberarea documentelor în format electronic, inclusiv prin utilizarea semnăturii electronice.

Cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS2021/2021+.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consorțiul P2GreenEST sprijină IMM-urile să acceseze piețele din Rep. Moldova, Ucraina și Serbia

Articolul următor

S-au vândut toate biletele la filmele românești de la TIFF

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share