Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul Medieval Oradea, 5-7 iulie 2024

Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România, este organizat anual în luna iulie, în Cetatea Oradea.

Cetatea Oradea. Scurt istoric

 Cetatea Oradea este în mod indiscutabil una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale târzii din Transilvania şi de pe teritoriul întregii ţări.

În sec. XV, Cetatea Oradea a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase și politice din S-E Europei, Catedrala Gotică din Cetate fiind principalul punct de pelerinaj religios din această parte a Europei. De altfel, Cetatea din Oradea a reprezentat și locul unor întâlniri istorice importante precum cea a lui Sigismund de Luxemburg cu Vladislav Jagiello al Poloniei.

Ea a devenit în secolele XVI şi XVII una dintre piesele cheie ale sistemului defensiv conceput şi realizat de Imperiul Habsburgic şi Principatul Transilvaniei împotriva Imperiului Otoman, fiind astfel un bastion redutabil al Europei creştine în faţa expansiunii musulmane, calitate avută timp de două secole şi unanim recunoscută de contemporani.

 Despre Festivalul Medieval Oradea

 Evenimentul aduce în fața publicului obiceiuri și meșteșuguri medievale, cavaleri și personaje din legende, care ne poartă într-o călătorie istorică plină de farmec și autenticitate. Cetatea Oradea devine un adevărat sat medieval unde întâlnești meșteri, cavaleri, oșteni și domnițe, menestreli veseli și chiar îmblânzitori de foc.

Ediția 2024, 5-7 iulie

 Festivalul Medieval revine vara aceasta cu o nouă ediție, mai eroică, mai spectaculoasă, mai epică! Anul acesta, vom lupta sub egida ING România, partenerul oficial al acestei ediții, într-o călătorie medievală care se anunță extrem de captivantă.

Trei zile de festival, peste 600 sute de cavaleri, luptători și personaje medievale din 9 țări, turniruri călare cu lance balsa, competiții internaționale, spectacole cu foc, concerte LIVE, meșteșuguri și tradiții, jonglerii cu foc, într-o ediție mai dinamică și mai antrenantă ca niciodată.

În premieră anul acesta, Festivalul va găzdui Campionatul Internațional de “TAP-Fight”, etapa din România. TAP-fight este un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri și unelte din diferite perioade istorice, cu scopul de a lovi o suprafață de contact a adversarului. Înscrierile pentru campionat sunt deja deschise:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLYQZVWjoCQ-af7U4EnqTa69b95j-bhGXE3p2aK2PMieEVsg/viewform.

Tot ca și noutate, la Festivalul Medieval Oradea se vor desfășura anul acesta turniruri cu lance balsa, care presupun participarea un număr mai mare de competitori și un tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact. Această competiție aduce la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.

Așa cum ne-am obișnuit, spectaculoasele armuri medievale, cântărind în jur de 40 de kilograme, vor fi purtate de către concurenți în timpul turnirurilor. Caii, antrenați special pentru aceste confruntări, vor fi partenerii de nădejde ai cavalerilor iar lăncile balsa vor juca un rol decisiv în impresionantele dueluri.

Turnirurile reprezintă una din principalele atracții ale Festivalului Medieval, acestea reușind să țină publicul prezent cu sufletul la gură zeci de minute. Caii ajung la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, iar cavalerii vor trebui să-și concentreze loviturile ca să-și demonstreze abilitățile de luptă.

Ceremonia de deschidere

 Festivalul Medieval Oradea va fi deschis oficial în data de 4 iulie, într-o manieră grandioasă, cu o ceremonie care include parada coifurilor și a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală și spectacol cu spadasini. Această ceremonie va fi un adevărat regal al coifurilor, oferind participanților și spectatorilor o experiență captivantă și plină de emoție.

Arena de lupte va fi animată timp de trei zile cu antrenamente călare, jocuri regale ale caselor nobiliare, competiții nobiliare și jocuri vânătorești și bineînțeles cu turniruri spectaculoase, bătălii de noapte și luptele din cadrul campionatului internațional de TAP-fight.

Programul pentru cei mici este unul bogat în activități tematice interesante. Aceștia se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți adevărați eroi medievali și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și educativ. În zona dedicată copiilor din Șanțul Cetății, vor avea loc zilnic concerte de muzică medievală, teatru de păpuși, tournament cavaleresc pentru copii, dans și magie. Programul include și artiști levitatori, povești medievale și dresură de păsări de pradă.

O altă noutate a acestei ediții este Taverna Medievală care va fi amenajată în zona taberelor medievale. Aici, publicul va avea ocazia de a face o călătorie cât se poate de autentică în vremuri medievale, cu ajutorul personajelor medievale care vor cuceri zona, a concursurilor tematice, jongleriilor, concertelor de muzică medievală dar și a spectacolelor cu foc. Tot în tavernă, pe tot parcursul festivalului, publicul va avea ocazia de vedea cum se produce berea artizanală a festivalului și bineînțeles, de a o savura. De asemenea, aici se va servi mâncare medievală tip gustare.*Locurile vor fi limitate în funcție de numărul de bănci și mese disponibile. În curtea interioară a Cetății, comercianții iscusiți își vor întinde tarabele și vor aștepta cu nerăbdare să-i întâmpine pe vizitatori. Aceștia vor oferi preparate gustoase la food truck-uri. Tot aici, artizani talentați își vor expune articolele lucrate manual, îmbrăcăminte tradițională și alte obiecte cu iz medieval. Vizitatorii vor avea ocazia să admire și să achiziționeze astfel de produse unice, realizate cu migală și pricepere. Pe Aleea Meșteșugarilor din Șanțul Cetății, vizitatorii vor găsi o turnătorie de bronz, meșteri fierari, tâmplari, pielar, olar, țesători și, în premieră la Festivalul Medieval Oradea, un maestru sticlar, un atelier de făcut monede și un atelier de scrib medieval.

Concerte, DJ seturi, spectacol cu foc și efecte pirotehnice în premieră

Anul acesta programul de la scena principală aduce concerte și DJ seturi, dar și un spectacol cu acrobații, dans și efecte pirotehnice, în premieră. Acesta va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie, vineri seara de la ora 22:00 și se anunță a fi un show spectaculos, de neratat. Tot la scena principală ne vom întâlni anul acesta cu Grimus, Elektro Instinct, Subcarpați, Radu Almășan, DJ LEKTRONIKUMUZ și Duo acustic – Dafina.

În timpul Festivalului Medieval Oradea, întreaga Cetate va fi învăluită de o atmosferă desprinsă din cărțile de istorie, curțile și parcurile vor prinde viață sub ropote de cai, clinchet de armuri și zumzetul personajelor medievale fascinante. Muzica, costumele, cavalerii și nobilii veniți din locuri îndepărtate să-și etaleze iscusința, meșterii medievali care vor reda cu măiestrie arta meșteșugurilor medievale – toate acestea vor face din ediția 2024 a Festivalului Medieval o poveste medievală epică!

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Castelul Teleki din Pribilești (Maramureș) va fi restaurat și transformat în muzeu

Articolul următor

Cum se mai ține la un loc această țară? Preambul la discuția despre Râsul dracului, scrisă de Cristian Tudor Popescu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share