Casă pentru Feteasca Neagră a fost titlul unui masterclass susținut de Zoltán Szövérdfi-Szép, ca activitate adiacentă competiției Winelovers Wine Awards, organizată în perioada 28-30iunie 2024 la Budapesta. Zoltán Szövérdfi-Szép a făcut parte din unul din juriile concursului.
„Vinurile românești au fost reprezentate cu cel mai mare număr la Winelovers Wine Awards 2023. În Marea Britanie România se numără printre țările cu cele mai vândute vinuri (conform sondajului Independent Wine Merchant). Cramele românești pare că sunt ambițioase și pun timp și bani în eforturile lor de export” au spus organizatorii în cadrul unui dialog cu Zoltán Szövérdfi-Szép.
În cadrul Casă pentru Feteasca Neagră, un masterclass susținut de Zoltán Szövérdfi-Szép, au fost exemplificări cu vinuri de mare rafinament și calitate, premiate în ultimii ani.
Crama Aramic – Fetească Neagră 2022, Romania – Banat, Fetească Neagră
Crama Aramic – Reserve Barrique 2019, Romania – Banat, Fetească Neagră
Cramele Recas – Selene 2021, Romania – Banat, Fetească Neagră
Crama Girboiu – Becanta 2019, Romania – Cotesti, Fetească Neagră
Crama de Matei – Patima dupa Matei 2020, Romania – Dealu Mare, Fetească Neagră
Via Viticola Sarica Niculițel – Epiphanie, Romania – Dobrogea, Fetească Neagră
Domeniul Bogdan – Primordial 2021 – organic, Romania – Dobrogea, Fetească Neagră
Domeniul Bogdan – Patrar 2019 – biodinamic, Romania – Dobrogea, Fetească Neagră
Casa de Vinuri Cotnari – Naiv 2019, Romania – Cotnari, Fetească Neagră
Casa de Vinuri Cotnari – Castel Vlădoianu 2019, Romania – Romania, Fetească Neagră
Balla Géza – Stonewine 2021, Romania – Miniș, Fetească Neagră.
Feteasca Neagră
Expunerea s-a axat pe soiul emblematic al României: Fetească neagră, un soi vechi roșu care provine din partea de est a țării, deși legendele spun că ar fi un strugure vechi domesticit dacic, sau ar fi fost vinul preferat al regelui Matei Corvin și este originar din Transilvania, dar nu au fost găsite dovezi pentru aceste legende. Au fost prezentate diferitele fețe ale acestui soi de struguri, diferite stiluri, nebaricate, fermentate în butoi, organic și chiar singurul biodinamic Fetească neagră care există în lume.
„Feteasca Neagră este oarecum o bijuterie ascunsă, sunt sigur că publicul nu a avut ocazia să guste o gamă reprezentativă din ea. Desigur, Balla Géza (Balla Géza winery, arealul Miniș n.red.) este o mare vedetă în Ungaria și, probabil, fiecare consumator de vin a gustat cel puțin o dată Stonewine Fetească Neagră, care este un vin grozav, dar sunt multe altele, cu stiluri diferite de încercat.
Zoltán Szövérdfi-Szép, The Robin Hood of the Transilvanian Forests
Zoltán Szövérdfi-Szép, unul dintre membrii juriului, este RoVinHud, un fabulos eveniment caritabil anual în Timișoara, care se pregătește pentru cea de-a 10-a ediție, care se va desfășura în luna noiembrie. Întrebat de organizatori despre piața românească de vinuri și mai ales despre vinul fanion, cel din Fetească Neagră, Zoltán Szövérdfi-Szép e remarcat evoluția în acest domeniu.
„Calitatea vinurilor a crescut foarte mult. Acum 10 ani, piața era plină de vinuri roșii demidulci, astăzi cu greu găsim Fetească Neagră demidulce. Mai mult, au apărut câteva crame mici, de 4-6 ha, iar acest fenomen a crescut calitatea vinurilor, iar producătorii mari au fost nevoiți să se concentreze și pe vinuri de calitate superioară, nu doar pe producția de masă entry level.
În ceea ce privește promovarea vinurilor românești, Zoltán Szövérdfi-Szép a menționat ceea ce spun toți specialiștii enologi, sommelieri sau iubitori, cunoscători de vinuri, și anume imposibilitatea de a gândi strategic din cauza instabilității legislative.
„Cea mai mare problemă a industriei este că nu există marketing de vin. Producătorii încearcă să creeze ceva, dar de obicei fără viziune și planificare pe termen lung. Dar este greu să faci asta în contextul unei scene politice foarte instabile, miniștrii sunt schimbați după 1-2 ani și marea majoritate a politicienilor sunt incompetenți” a precizat cu amărăciune organizatorul RoVinHud.