Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cristian Măcelaru va conduce Orchestra Națională a Franței la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Sursă foto: Facebook Dorin Chioțea

Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris îl va avea pe dirijorul român Cristian Măcelaru la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței. Este pentru prima oară în istoria modernă a Jocurilor Olimpice când unui român i se încredințează această onoare.

În cadrul unui interviu difuzat de Televiziunea Română, cel de-al 14-lea director muzical director muzical al Cincinnati Symphony Orchestra, Cristian Măcelaru a făcut public faptul că va dirija Orchestra Națională a Franței la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară. O audiență mondială estimată la 1.5 miliarde de telespectatori va asista în fața micilor ecrane la această ceremonie, așteptată de toți iubitorii sportului din întreaga lume.

Sursă foto: Facebook Dorin Chioțea

Interviul difuzat de TVR a fost realizat în sediul Radio France de cunoscutul comentator sportiv Narcis Selaru, ajutat de operatorii Andrei Toader și Mihai Pumnea; producător: Daniela Enachescu.

„Niciodată nu am crezut în viaţă că voi avea această oportunitate. E un lucru foarte frumos pentru că este un eveniment în care cu toţii uităm parcă de lucrurile care ne separă şi ne aducem aminte de frumuseţea lucrurilor care ne ajută să venim împreună”, a declarat Cristian Măcelaru, potrivit tvrinfo.ro.

Cristian Măcelaru aprinde flacăra muzicală a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Ca director muzical al Orchestrei Naționale Franceze, era oarecum natural să-i revină onoarea de a dirija și cu această ocazie. Laureat al Premiului Grammy, Cristian Măcelaru a devenit director muzical al Orchestre National de France la 1 septembrie 2020, iar în 2022 i-a fost prelungit contractul până în 2027. În urmă cu exact trei luni, Cincinatti Simphony Orchestra a decis ca el să fie directorul muzical pentru o perioadă de cinci ani.

Cristian Măcelaru s-a născut la Timișoara în 1980,mezinul unei familii cu zece copii. După studii de vioară în România, a plecat în SUA, formându-se la Academia de Arte Interlochen din Michigan și la universitățile din Miami și Houston, unde a studiat cu dirijorul Larry Rachleff înainte de a urma cursurile de master susținute de David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury la Tanglewood Music Center și Aspen Music Festival. În vârstă de doar 19 ani, la Carnegie Hall din New York, a avut prima sa apariție ca concertmaster al Orchestrei Simfonice din Miami, devenind cel mai tânăr din istoria orchestrei. În prezent, este director muzical al Orchestrei Simfonice WDR Köln și, din 2017, al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo din California.
Sursă foto: Facebook Dorin Chioțea

O carieră fulminantă

De Cristian Măcelaru se vorbește intens la nimel mondial din 2012, când l-a înlocuit pe Pierre Boulez ca dirijor al Orchestrei Simfonice din Chicago. În același an, a primit premiul Solti Emerging Conductor, care a fost urmat în 2014 de Premiul Solti pentru dirijor. De atunci a dirijat principalele orchestre americane – Chicago Symphony, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic și Cleveland, și se bucură de o relație deosebit de strânsă cu Philadelphia Orchestra, pe care a dirijat-o de peste 150 de ori.
Cristian Măcelaru dirijează în mod regulat ca dirijor invitat cu Orchestra Simfonică a Radioului Bavarian, Royal Concertgebouw, Filarmonica Dresda, Leipzig Gewandhaus, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Orchestra Simfonică a BBC.
Din octombrie 2021, Cristian Măcelaru este directorul artistic al Festivalului George Enescu de la București. Cu vocație pedagogică și aplecare față de tinerii muzicieni, pe care îi îndrumă cu entuziasm, dirijorul român este cel mai proeminent exponent al școlii muzicale românești la ora actuală și cel mai bun reprezentant a ceea ce înseamnă muzica clasică din România.


Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

România va achiziționa avioane care aduc ploaia și sisteme terestre antigrindină

Articolul următor

Zona de agrement Lacul Ștei va fi amenajată cu fonduri europene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share