Furnizorul de servicii informatice în industria de transport aeriană a deschis discret la Cluj un centru de cercetare-dezvoltare.
“Un an de muncă grea, provocări și pasiune au făcut ca acest proiect al Societe Internationale de Telecommunications Aeronautiques (SITA) să devină realitate. Clujul găzduiește acum primul hub de excelență tehnică, creativitate și inovație pentru organizația lider mondial în transportul aerian și industria telecomunicațiilor din Europa de Est”, a relatat Anamaria Beleiu, director general la SITA.
“Am deschis porțile unui nou hub de excelență tehnică, creativitate și inovație pentru transportul aerian și industria telecomunicațiilor. Sunt o mulțime de poziții deschise în Cluj”, a precizat conducerea SITA.
Compania a fost înființată în 1949 de către 11 companii aeriene cu scopul de a eficientiza costurile infrastructurii comune prin combinarea rețelelor lor de comunicații. Acestea erau British European Airways Corporation, Air France, KLM, British Overseas Airways Corporation, Sabena, Swissair, TWA, Swedish Aerotransport, Danish Air Lines, Norwegian Air Lines, British South American Airways.
Hub de cercetare așteptat de doi ani
Încă de acum doi ani, companiile SITA și TechTalent Software anunțau că vor înființa un centru de cercetare la Cluj, cu un efectiv inițial de 60 de ingineri software, dedicat dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Investiția era preconizată în contextul în care, pe măsură ce serviciile de transport aerian se redresează, apărea o cerere semnificativă pentru automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce presupune bugete substanțiale alocate în tehnologie.
SITA este furnizor de servicii IT al industriei de transport aerian, oferind soluții pentru companii aeriene, aeroporturi, aeronave și guverne. Compania are 2.500 de clienți, soluțiile sale fiind implementate în 1.000 de aeroporturi. Aceasta are sedii de corporație în Belgia, Elveția și Olanda.
SITA oferă și soluții tehnologice pentru 70 de guverne, în sectorul de siguranță a granițelor și fluidizare a transportului. Rețeaua de comunicații a SITA asigură 60% din schimbul de date al comunității de transport aerian. Veniturile grupului în 2023 se ridicau la 1,5 miliarde de dolari, cu o estimare asemănătoare și pentru 2024.
Clădire eco în centrul Clujului
Oamenii de afaceri Adrian și Dragoș Pavăl, proprietarii The Office, cel mai mare complex de birouri din Cluj-Napoca, au decis amenajarea unui parc fotovoltaic pe acoperișul acestuia, cu o putere instalată de 141 kWp, pentru alimentarea zonelor comune ale clădirii. În această vară, în The Office s-a mutat sucursala clujeană a concernului Rehau.
Frații Pavăl au cumpărat complexul din centrul Clujului de la NEPI Rockcastle şi Ovidiu Şandor, valoarea tranzacției fiind estimată la 100 de milioane de euro. Acesta are o suprafață închiriabilă de 60.000 mp, fiind clasificată cu certificarea de clădire verde BREEAM Excellent, respectiv cu WELL Health-Safety.