În vederea realizării unei investiții necesare activității de exploatare și prelucrare a dolomitei din zăcământul Băița—Bihor, Guvernul României a decis suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2024 cu suma de 11.643 mii lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru majorarea capitalului social al Societății Băița — S.A.
Societatea Băiţa S.A. îşi desfăşoară activitatea în Câmpul de exploatare Băiţa (încadrat în perimetrul de dezvoltare – exploatare Băiţa – Molibden pentru substanţele: Cupru, Molibden, Bismut, Wolfram, Plumb, Zinc, Bor, Aur, Argint. În cadrul perimetrului de exploatare, zăcământul se afla cantonat şi în roci carbonatice ( dolomite şi calcare marmoreene), roci care pot fi valorificate prin exploatare în subteran şi la zi.
„Cu această sumă, societatea va achiziționa o instalație necesară activității de prelucrare a dolomitei, lucru care va face posibilă continuarea măsurilor asumate prin Programul de restructurare întocmit și aprobat pentru Societatea Băița S.A.”, se arată în comunicatul oficial Guvernului României.
Potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial Nr. 754 din 1 august 2024, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2024 cu suma de 11.643 mii lei, credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, la capitolul 82.01 „Industria extractivă, prelucrătoare și construcții”, titlul 72 „Active financiare”, articolul 72.01 „Active financiare”, alineatul 72.01.01 „Participarea la capitalul social al societăților comerciale”, în vederea majorării capitalului social al Societății Băița — S.A. pentru realizarea unei investiții necesare activității de exploatare și prelucrare a dolomitei din zăcământul Băița—Bihor.
Dolomitul de Băița
Din punct de vedere cantitativ, rezervele sunt foarte mari, omogenitatea ridicata, caracteristicile de zăcământ favorabile conferă mutiple posibilităţi privind alegerea metodelor de exploatare. Sub aspect calitativ, rezervele au un conținut ridicat în MgO, valoarea medie de 21,5 % situându-se aproape de limita maximă teoretică, impurităţile în oxizi de fier sunt reduse, valoarea medie fiind de 0,10%.
Fillerul dolomitic
Umplutura dolomitică (Fillerul dolomitic) se obține din dolomită, agregat de origine minerală, printr-o măcinare fină și clasare pneumatică. Umplutura minerală dolomită este un carbonat dublu de calciu și magneziu utilizat adesea în fabricarea compozitelor cu matrice polimerică, industria vopselei, agricultură și alte sectoare productive.
Domeniile de utilizare sunt vaste, de la fabricarea îngrășămintelor chimice, prepararea mixturilor bituminoase pentru drumuri, a masticurilor bituminoase, până la realizarea unor adezivi și gleturi fine pentru lucrări de finisaje, fabricarea maselor plastice, a vopselelor și a cauciucului, fabricarea medicamentelor, protejarea de suprafață a produselor hidroizolante, bituminoase ori pentru industria energetică, în procesul de tratare a apelor uzate la termocentrale.
Dolomita în diferite activități economice
În agricultură, dolomita este un ameliorator al solului pe termen lung cu efecte benefice asupra calității solului, fiind utilizat în cadrul tehnologiilor moderne de culturi. Efectele dolomitei s-au dovedit a fi benefice pentru creșterea productivității la plantele mari consumatoare de magneziu cum ar fi: lucernă, lupin, sfeclă, tutun, trifoi, tomate, salată, iar dintre cele care răspund mai bine la aplicarea acestui nutrient se numără ceapa, porumbul, cânepa, trifoiul, sfecla furajeră, tomatele, ridichea, pomii fructiferi etc.
În zootehnie, Dolomita, CaMg(CO3)2 se leagă de rolul calciului și al magneziului, iar în industria ceramică, dolomita e un ingredient important pentru obținerea unui aspect lucios al porțelanului, care se introduce în glazura aplicată acestor obiecte pentru finisare. Tot dolomita este utilizată în amenajări exterioare, pentru aspectul său plăcut, precum și în fabricarea unor materiale de construcții.
Băița SA a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 3 914 428 lei, un profit net de 25 488 lei, cu un număr mediu de 82 de angajați. Datoriile companiei se ridică la 15 940 050 lei, potrivit listafirme.ro. Capitalurile proprii sunt de 10 785 018 lei.
Scurt istoric Băița S.A.
Activitatea minieră care se desfăşoară la ora actuală în bazinul superior al văii Băiţa datează din anul 1270, primul element care s-a extras în această zonă fiind fierul. În sec. XIII – IV de aici s-au extras aurul şi argintul, extragerea şi prelucrarea cuprului fiind atestată în anul 1541. În sec. XVIII a început valorificarea plumbului şi zincului iar la începutul anilor 1900 a început extragerea minereurilor de molibden şi bismut.
Prima uzină de preparare a minereurilor a fost construită între anii 1938 – 1939. Prin H.G.1203/29.07.2004 , publicata in MO 733/13.08.2004, societatea a devenit titulara a Licentei de concesiune pentru exploatare 999/1999.
În prezent, obiectul principal de activitate al societății este extracția și valorificarea superioară a zăcământului de dolomite.