OX2 a încheiat un acord de vânzare a unui proiect eolian onshore de 99,2 MW în România către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors și Trafigura. Acordul include construcția parcului eolian, iar valoarea contractului este de 214 milioane euro.
Proiectul se află în estul României și va avea 16 turbine Vestas, model V162-6,2 MW™. Proiectul are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023. Compania OX2 va fi responsabilă de construcția parcului eolian, care va începe în trimestrul III al acestui an. Punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
Tranzacția include un acord PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională. Acordul acoperă o parte semnificativă din producția de energie electrică generată de parcul eolian.
„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastră pe o piață în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viață al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând și un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă și pe termen lung contribuind semnificativ la tranziția energetică”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.
Proiectul respectă standardele de performanță pentru sustenabilitate socială și de mediu ale International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group. Producția anuală de energie a parcului eolian este de aproximativ 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării și contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an.[1]
Odată pus în funcțiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic și comercial al proiectului, supravegherea operațiunilor și optimizarea producției.
OX2 are în derulare un proces de vânzare a unui alt proiect eolian de dimensiuni similare, situat în aceeași regiune din estul României, iar tranzacția este preconizată să se încheie în ultima parte a anului.
OX2 este un dezvoltator de top în domeniul energiei regenerabile, care a intrat pe piața românească în 2021. De atunci, compania a format o echipă locală și și-a mărit portofoliul la cinci proiecte eoliene onshore, cu o capacitate totală de 620 MW. Strategia OX2 în România este de creștere și diversificare a tehnologiilor din energia regenerabilă – eolian, fotovoltaic, stocare și hidrogen.
[1] Calcule efectuate pe baza United Nations Climate Change IFI Default Grid Factors