Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FOTO: JT GRUP OIL S.A. – cel mai nou și modern terminal privat de produse petroliere lichide

În portul Constanța, JT GRUP OIL S.A. construiește cel mai nou și modern terminal privat de produse petroliere lichide din România ultimilor 50 de ani, care va opera produse specifice precum motorină, biodiesel și bitum cu scopul final de a le distribui pe piața internă și externă de carburanți. Jurnaliști români au aflat detalii despre proiect în urma vizitei în viitorul terminal de la Jean-Paul Tucan, acționarul majoritar al JT Grup Oil, Bogdan Aldea, președinte CA și CEO al companiei, Steluța Lebidov, CFO, și Sorin Valeriu Naș, administrator Interdealer Capital Invest.  

Proiectul este unul strategic în contextul situației geopolitice atât din Ucraina, cât și din Orientul Mijlociu. Se estimează o creștere a cifrei de afaceri, de la 224 milioane de lei la aproximativ 3 miliarde de lei în următorii 5 – 10 ani.

Dotat cu facilități moderne și echipamente de ultimă generație, JT TERMINAL va fi complet automatizat, astfel încât să reducă costurile cu forța de muncă și timpii de așteptare în port pentru încărcare/descărcare.

Terminalul urmează a fi 100% operațional la jumătatea lunii ianuarie 2025, ceea ce, potrivit previziunilor companiei, va genera o creștere a cantității de carburant vândute de la 50.000 de tone la 500.000 de tone anual.

Grupul urmărește și creșterea volumului de vânzări cu 50% în perioada următoare, obiectiv ce se bazează pe cererea tot mai mare de combustibili. Creșterea de volum va fi susținută de amplasarea noilor stații de incintă, de la 253 la 350 de unități.

Capacități de stocare JT TERMINAL

Conectat pe calea ferată și rutieră la infrastructura portuară și națională, proiectul va dispune de 8 rezervoare cu o capacitate de stocare totală de 31.500 de tone și va putea gestiona barje cu o capacitate cuprinsă între 3.000 și 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe două linii ferate paralele și 20 de cisterne simultan în zona de încărcare și descărcare.

Capacitatea de încărcare/descărcare a terminalului este de maxim 1.000 de tone pentru nave/oră, 700 de tone pentru trenuri/oră și 700 de tone/oră pentru cisterne.

Stadiul lucrărilor

Prima fază a proiectului, respectiv etapa de infrastructură a fost finalizată în primăvara acestui an, iar odată cu finalizarea lucrărilor a fost închis și contractul de finanțare obținut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). În acest moment, din numărul total de opt rezervoare de carburant – unul este finalizat 100%, două în proporție de 90%, unul în proporție de 50% și unul în proporție de 15%.

Următoarele trei rezervoare vor fi finalizate la termen, până la finalul lunii decembrie, urmând a se realiza montajul instalațiilor, demararea probelor tehnologice și punerea în funcțiune a terminalului.

Infrastructura necesară pentru conectare la calea ferată, auto și navală este finalizată în partea de terminal, așteptându-se conectarea la rețeaua portuară de către  Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (APMC). De asemenea, clădirea destinată centrului de comandă și control este ridicată și urmează să fie dotată aparatura necesară.

Listarea la BVB

În perioada de ofertă (28 mai – 10 iunie), 2.163 de investitori au subscris 3.632.272 de acțiuni ale emitentului JT Grup Oil S.A. Din acestea, 73.805 acțiuni au fost subscrise la prețul de 6.50 lei/acțiune, iar 3.558.467 acțiuni au fost subscrise la prețul de 5.46 lei/acțiune. Astfel, în primele cinci zile de IPO, peste 96% din tranzacții au fost procesate la prețul de 5.46 lei/acțiune. Furnizorul de carburanți a atras în perioada IPO-ului 20 milioane de lei, bani care vor fi alocați pentru dezvoltarea și consolidarea liniilor de business, de la creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală până la deschiderea de stații de alimentare în centre comerciale, destinate persoanelor fizice.

JT Grup Oil intră pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) – piața AeRo operat de Bursa de Valori București, pe data de 6 august 2024.

Istoria companiei

JT Grup Oil S.A. a fost înființată în 2001. După construcția primului terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, compania a continuat să investească în dezvoltarea rețelei de distribuție. În 2023, și-a diversificat gama de produse prin accesarea segmentului de motorină fără acciză, destinat vaselor comerciale din porturile Midia și Constanța. În prezent, JT Grup Oil deservește peste 500 de clienți din diverse domenii, beneficiind de un management performant și de o echipă cu peste 10 ani de experiență în domeniu.

Text și foto Adi COCO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

COVER STORY. GEODATA Services – pionier în integrarea de date geospațiale în procese operaționale

Articolul următor

OX2 vinde în România un parc eolian de 99 MW 

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share