Lăcașul de cult restaurat cu fonduri europene concurează pentru un trofeu important la nivel continental.
Antreprenorul general al lucrărilor, Kesz România, și diriguitorii Bisericii Sf. Mihail au inițiat un demers de susținere prin vot a monumentul istoric din Cluj-Napoca, pe site-ul programului Europa Nostra. Termenul limită este 22 septembrie.
Aceștia au îndemnat publicul să distribuie evenimentul pentru a răspândi vestea la cât mai multe persoane, să comenteze în secțiunea de discuții, dar și să își împărtășească gândurile, experiențele despre biserică și orice materiale utile care ar putea ajuta să-i convingă pe alții de importanța votului.
Restaurarea Bisericii Sf. Mihail a câștigat premiul Europa Nostra la categoria conservare și reutilizare adaptivă, iar prin această distincție, monumentul istoric din România a devenit un exemplu de bună practică la nivel european.
“Juriul competiției a apreciat calitatea restaurării și modul în care acest monument istoric deosebit este pus în valoare cu o finanțare europeană de peste 4 milioane €. Suntem mândri că am putut fi parte a acestui proiect implementat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 în regiunea noastră.
Este model de bune practici pentru restaurarea unui monument istoric la nivel european și exemplu concret al eficienței și impactului pe care îl au investițiile cu fonduri UE”, a transmis Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Biserica Sf. Mihail a intrat restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de revigorarea fațadei, proiectul a cuprins reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. Acesta a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, Ministerului Dezvoltării din România, Guvernului Ungariei, Bethlen Gabor Fund Management, Secretariatului de Stat pentru Culte, Primăriei Cluj-Napoca, Asociației Treasured Cluj și donatorilor privați.
Metodele de consolidare structurală utilizează o structură cu ferme de oțel pentru a spori siguranța în caz de cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserarea de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă.
După inaugurare, Parohia Romano-Catolică a organizat o expoziție despre istoria renovării, expusă pe Bd. Eroilor. Kesz România (constructor), Refakt (restaurator), M&M Design (proiectant) și Parohia Sf. Mihail au așezat în peretele clădirii o capsulă a timpului, pentru posteritate. Aceasta include detalii-cheie ale Bisericii Romano-Catolice (BRC) și parohiei locale.
Prin proiect se preconiza o creștere medie de 6% a numărului anual de vizitatori. Lăcașul de cult este dotat cu un sistem de iluminare, o reţea electrică modernă și un sistem de încălzire. Biserica Sf. Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul este înscris pe lista monumentelor istorice din Cluj, elaborată de Ministerul Culturii.