Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campionii tomatelor și biodiversității în festival la Sibiu și București

Intrat de puțină vreme în calendarul manifestărilor agricole, Festivalul tomatelor și biodiversității se pregătește pentru edițiile 2024. Ele se vor organiza la Sibiu, în cadrul Muzeului Astra, sâmbătă, 10 august 2024 (între orele 10 şi 14) și la București, Hotel Caro, în 24 august.

Evenimentele sunt organizate de grupul Semințe cu suflet, o mișcare de solidarizare a pasionaților de grădinărit inițiată de Rodica Meiroșu, în jurul căreia au aderat pentru atingerea obiectivelor, cultivatori individuali sau maici producători, unii obținând chiar trofee internaționale. În turneul anual al grupului sunt oferite tuturor celor interesați de păstrarea și cultivarea în special a soiurilor autohtone, bătrânești, participanții oferă cu titlu gratuit semințe de legume, flori, plante aromatice sau chiar semințe de plante tehnice tradiționale, răsaduri sau pomi.

Rodica Meiroșu este admirată nu doar pentru inițierea grupului Semințe cu suflet, ci și pentru marea diversitate horticolă și pomicolă din grădina sa.

După succesul ediției de anul trecut, Festivalul tomatelor și biodiversității din acest an este așteptat cu mare interes de cultivatorii pasionați de tomate și deopotrivă, de cei curioșii care își doresc să afle gustul a sute de soiuri de tomate și chiar să se aleagă cu niște semințe pe care să le încerce anul viitor. Organizatorii mizează pe efectul asupra participanților, căci e absolut imposibil să nu fii impresionat de formele, culorile și aspectele diferite ale tomatelor ce sunt expuse.

Vedete cu tomate

Și-au anunțat prezența personalități cunoscute în lumea iubitorilor și cultivatorilor individuali ori din ferme de familie. Astfel, cu toții sunt nerăbdători să-l cunoască și să admire soiurile de tomate cu care grupul din jurul Luminiței Poujade a participat anul trecut la Festivalul tomatelor de la Bruxelles. La evenimentul organizat de asociatia Cultive ta rue  de anul trecut au fost prezentate 1504 soiuri, festivalul având loc la ferma ecologica nos Pilifs, cu particularitatea că toți participanții prezintă doar soiuri cultivate în sistem ecologic.

Premiantul Florin Bidașcă, meșterul tomatelor

Nu va lipsi medaliatul Florin Bidașcă, cel care a obținut locul al doilea la categoria tomate cherry la ediția 2023 a Festivalului tomatelor de la Bruxelles.

„Puțină lume știe cât efort se depune pentru a duce un soi mai departe, iar efortul de a-l duce mai departe implică timp pentru acumulare de cunoștințe, punerea în practică, lupta cu toți factorii ce îngreunează păstrarea în viață a soiului respectiv. Din păcate, noi ca nație am reușit performanța de a pierde mii de soiuri de legume. Desi suntem orășeni crescuți pe asfalt, în cei 10 ani de țărani parveniți am reușit să readucem în grădină noastre multe soiuri de legume rare” spune cu autoironie Florin Bidașcă, cel care după 10 ani petrecuți în Spania, a revenit în țară și obține performanțe în horticultură.

Alături de sutele de soiuri de tomate, în grădina sa cresc ardei iuți de multe feluri, dovleci, pepeni de culori și forme diferite, inclusiv cel mai apreciat soi de pepene galben. Tot el a reușit să aclimatizeze pomi fructiferi, dovedind că nu solul sau clima erau factorii ce împiedicau astfel de culturi, ci pasiunea, dorința de a cultiva o varietate cât mai mare de soiuri și, nu în ultimul rând, accesul la cunoștințe de specialitate și manifestări de profil.

Ion Cazacu, înțeleptul pământului

Agricultori de ocazie sau obișnuiți ai acestei nobile ocupații, cu toții îl cunosc din mediul on-line pe Ion Cazacu. De câțiva ani, el face cunoscute pe situ-rile de socializare, dar și prin intermediul unei reviste, cunoștințele sale de agricultură. Vorba sa are farmecul moldovenilor de peste Prut, textele sale sunt adesea însoțite de fotografii și desene, iar informațiile pe care le dăruiește cu generozitate i-au învățat pe mulți principiile permaculturii, felul în care funcționează lucrurile în agricultură, modalități prin care să îngrași terenul în mod prietenos cu natura.

Pentru unii, sistemul fără arătură sau cu arătură de suprafață, cunoscute în lumea internațională ca no-till și low till agriculture a fost învățat din sfaturile lui Ion Cazacu. De asemenea, tot de la el au învățat cum să mulcească legumele, salvându-le în perioada de caniculă, să semene siderate, să le toace și să le încorporeze în sol pentru îngrășarea terenului și să producă microorganisme efective, EM așa cum sunt ele cunoscute la nivel internațional.

De această dată, Ion Cazacu va veni în fața învățăceilor săi și a tuturor celor care i-au citit sfaturile, cu cartea sa Tomatele pe înțelesul tuturor, care va fi lansată la Sibiu, în cadrul Festivalului tomatelor și biodiversității.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ARL Cluj, contract de 426 milioane lei pentru modernizarea DN73

Articolul următor
Primăria Baia Mare (PMB) a lansat licitația publică proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții.

Primul aquapark al Maramureșului va costa 30 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share