Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a fost gazda unui eveniment deosebit, marți, 6 august 2024. Este vorba despre lansarea cărții „Ritual de sănătate financiară” a Getei Butar.
Cartea a fost primită cu mare bucurie, curiozitate și interes de cei prezenți, foști colegi ai autoarei, dar și orădeni dornici să-și îmbunătățească performanțele financiare.
„Cartea colegei noastre Geta Butar reprezintă nu doar o realizare personală extraordinară ci și, mai degrabă, o contribuție în ceea ce privește educația financiară, atât de necesară în România în momentul de față. Paginile acestei cărți vă invită să explorați strategiile și perspectivele de a vă câștiga acea independență financiară despre care vorbește Geta în cartea ei, testate în cei 25 de ani de experiență”, a afirmat Maria Aslău, director Agenție NN, fostă colegă cu Geta Butar.
Carmen Popa, director regional NN a accentuat semnificația cuvintelor care dau titlul cărții.
„Geta avea de multă vreme visul de a scrie cartea aceasta. Mă bucur că a scris-o. Nu știu cum a făcut Geta când a ales titlul cărții. De obicei, când alegi o carte, titlul este foarte important. Cumva, titlul ne ascunde și metafora cărții și esența. Din titlu mi se pare că putem să ghicim ce va fi acolo. Dacă mă uit la «ritual», cred că toți avem un ritual personal. Atunci când te înveți să faci niște ritualuri sănătoase, al doilea cuvânt fiind «sănătate», sunt două cuvinte puternice. Găsesc titlul cărții foarte puternic. Ritualurile pe care le avem în viață, descriu cartea vieții noastre. Când mă uit la sănătate, cine nu vrea să fie sănătos? Nu mă refer doar la sănătatea fizică. Când este vorba de comportamente sănătoase, mi se pare și mai spectaculos. Iar ultimul cuvânt, «financiar», cred că ascunde personajul principal”, a subliniat Carmen Popa.
Aceasta a adăugat că Geta Butar ne învață că: „nu lipsa banilor ne duce la probleme financiare, ci lipsa educației financiare”.
Cartea, un vis, o provocare
Autoarea s-a destăinuit că scrierea cărții a fost pentru ea un vis, dar și o provocare.
Înainte a făcut un fel de prospect de piață printre cunoștințe să vadă dacă o astfel de carte ar fi necesară, ar fi citită.
„La 27 de ani, mi-am propus să devin independentă financiar la vârsta de 55 de ani. Și era doar un vis, și nu aveam bani pentru asta. Am făcut banii și mi-am creat obiectivele pe termen scurt, mediu, lung. Am experimentat tot ce scrie aici în carte și am reușit, într-adevăr, să ajung la această performanță financiară, și mi-am zis că ar fi momentul să scriu cartea”, s-a destăinuit Geta Butar.
Autoarea spune că această carte este pentru cei care simt că nu le ajung banii de la o lună la alta, indiferent de cât câștigă, pentru cei dezamăgiți și confuzi și care se gândesc că tot ce au întâlnit e doar o teorie și la ei nu funcționează nici o metodă.
De asemenea, care se adresează și celor care vor să-și câștige dreptul la propria independență financiară, dar și celor care au încercat diferite soluții în materie de educație și practică financiară și nu se pot ține de acest nou comportament financiar.
Cartea conține studii de caz, povești de viață și matematică.
„Cartea este scrisă cu visurile oamenilor pe care i-am întâlnit timp de 25 de ani, și care au dat material pentru această carte. Am lucrat în acest domeniu financiar 25 de ani. De doi ani, mă uit în jurul meu, la cei care lucrează în zona financiară, și pot să le spun că, prin intermediul meu, cartea asta este scrisă de ei. Pentru mine, cartea asta este o carte de vizită a industriei financiare complexe. Cartea am extrapolat-o și am dus-o în programe de educație financiară pentru angajații din firme, care au posibilitatea, unii dintre ei, chiar să pună bani de-o parte”, a precizat Geta Butar.
Înainte de a vedea tiparul, Geta spune că a citit cartea de cel puțin 50 de ori.
Au mai citit-o cinci persoane, inclusiv soțul său, care, spune ea, este cel mai aprig critic al ei, un om foarte rațional, și investitor pe Bursă. Verdictul acestuia a fost că poate să publice cartea, că nu se va face de râs cu ea.
Gânduri de viitor
Pentru viitor, Geta are în plan publicare într-o carte a rețetelor vechi ale bunicilor, ca un omagiu adus familiei.