Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivalul Tomatelor și biodiversității și-a desemnat câștigătorii

În cadrul Festivalului Tomatelor și Biodiversității, organizat sâmbătă, 10 august în incinta Muzeului ASTRA de grupul Semințe cu suflet, a avut loc prima ediție a concursului de tomate, la care au participat producători, colecționari și pasionați de grădinărit. Câștigătorii și-au văzut recunoscut efortul, dar cel mai mare câștig a fost satisfacția întâlnirii între membrii grupului.

Cei care au răspuns invitației adresate de Muzeul ASTRA s-au putut bucura nu doar de atmosfera plăcută din Dumbravă, ci și de o expoziție plină de culoare, inițiată de Rodica Meiroșu, fondatoarea grupului.

Pasionați de tomate din întreaga țară au venit la Sibiu să-și arate priceperea în a obține roade pline de culoare, de o mare diversitate, iar cele mai reușite exemplare le-au înscris în concurs.

Competiția s-a desfășurat pe două secțiuni, tomate mari și tomate cherry, iar legumicultorii au putut înscrie tomate la ambele categorii. Desigur, cu toții au fost ambiționați de reușita lui Florin Bidașcă, cel care în 2022 a convins juriul Festivalului Tomatei de la Bruxelles (Le Brussels Tomato Festival) la categoria cherry, cu soiul Brad’s Atomic Grape.

Concursul tomatelor și-a desemnat câștigătorii

Merita să fiți acolo când, în zorii zilei de sâmbătă, participanții la eveniment și-au aranjat legumele, fructele, semințele, plantele aromatice, rizomii de flori, butașii ori plantele întregi, armonizând forme și culori, de dragul celor pe care-i așteptau.

Semințe oferite cu titlu gratuit, expoziție de tomate, elemente de decor, toate pentru bucuria ochiului și a sufletului.

Dup ce au fost colectate probele pentru concurs, expozanții au interacționat, ca de obicei cu privitorii, și-au admirat reciproc produsele și au făcut schimburi. Dup ce și-au lăudat munca și rezultatele Ministrului Culturii, Raluca Turcan, care a vizitat evenimentul, juriul a degustat cu atenție fiecare tomată. Au fost luate în considerare forma, culoarea, gustul, iar după totalizarea punctajului, s-au detașat câștigătorii.

Jurizarea a avut loc chiar acolo, de față cu publicul, care  a putut gusta din feliile de tomate accesibile după degustare. Și după ce ai văzut atâtea frumuseți parfumate, nu puțini au fost aceia care au vrut să afle și ei cum sunt aceste tomate, unele foarte diferite de ceea ce găsim în piețele din țară.

Secțiunea tomate mari

la prima ediție a concursului de tomate din cadrul Festivalului Tomatelor și Biodiversității au fost prezentate în concurs tomate impresionante la această categorie. Mari, cărnoase, de diferite culori, cu sucul parfumat și semințele după care jinduiau cu toții. Podiumul acestei categorii a fost adjudecat de Banat și Transilvania.

Câștigătoare a fost o tomată verde gălbui, cu inserții roșii la interior, din soiul Almaty Tricolor, cultivată de Luminița Poujade, cultivat la Cheglevici, Timis. Este cea care i-a molipsit pe mulți dintre colecționarii cu tomate și tot ea are la activ mai multe participări la Festivalul Tomatei de la Bruxelles, căpitanul echipei României în 2022.

Locul al II-lea a fost ocupat de mureșeanul Tătar Florin, cu tomata sa Mare de Mureș, o tomată autohtonă, din semințe recoltate de un producător acum 41 de ani.

Maria Cioica și Uriașa de Panticeu (Cluj), tot o tomată autohtonă, țărănească a ocupat locul al III-lea, demonstrând că în România s-au produs soiuri autohtone extrem de valoroase.

Secțiunea tomate cherry

Oarecum previzibil, primul loc a fost ocupat de Maestrul tomatelor, Florin Bidașcă (jud. Constanța), cu soiul de tomate cherry Karma Miracle. Asta nu pentru că jurizarea ar fi fost părtinitoare, ci pentru că tomatele cultivate de el beneficiază de solul, clima și aerul salin al apropierii de mare, ceea ce contribuie la rezultate uimitoare. Karma Miracle este un soi de un roz prăfuit închis și verde stins, care la interior au pulpa galbenă și sucul verde. Anamaria Balmuș, soția câștigătorului și participantă activă la efortul și bucuria din grădină a fost încântată de reușita lor.

„Pentru orice colecționar pasionat, participarea la festivalurile de tomate este încununarea efortului de a aduce în fața celor prezenți parte din munca sa, dar să-i fie și premiată munca, este deja întărirea că tot efortul de până atunci a meritat, fiecare moment de introspecție, fiecare etapă grea, și poate fi sigur că ceea ce a făcut, a făcut bine și drumul pe care l-a ales este cel bun, corect pentru sine” a comentat ea.

Karma Miracle, Blush, Candy Sweet Icicle

Locul secund a fost ocupat de Laura Șușman, de la Gătaia (Timiș) și soiul Blush. tomatele cherry Blush sunt de un galben-oranj cu irizări roșietice, după cum îi spune numele, de parcă au roși în partea superioară de atâta admirație. La standul Laurei Șușman, atenția vizitatorilor fusese atrasă și de usturoiul Elefant, prezent la alți câțiva expozanți.

Al III-lea premiu la categoria cherry a fost acordat lui Radu Nicolae din Băicoi (Prahova) pentru soiul Candy Sweet Icicle. O tomată lunguiață, cu vârf, de culoare oranj închis cu dungi neregulate roșu stins și cu un vârf pronunțat, precum o bomboană de zahăr. La standul acestuia, nu puteai să nu admiri următoarea generație de cultivator de tomate, fiica lui Radu Nicolae. N-a fost singurul participant la festival care a venit nu doar împreună cu partenerii de viață și muncă, ci și cu copiii, semn că aceste familii sunt unite nu doar de vocea sângelui, ci și de pasiunea pentru grădinărit.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

15.000 de abonamente deja cumpărate pentru Untold 2025

Articolul următor

427.000 de participanți la Untold 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share