Dezvoltatorii de locuințe din “capitala” Transilvaniei au redus drastic ofertele pentru cumpărătorii interesați, iar cererea a explodat cu 53%.
Interesul cumpărătorilor pentru locuințele noi a urcat foarte mult în București, Cluj-Napoca și Iași, potrivit ultimului raport al platformei Imobiliare.ro. 18.000 de astfel de proprietăți, scoase la vânzare doar în cele mai mari orașe din România
“Apartamentele și casele noi atrag tot mai mulți cumpărători în marile orașe, iar prețurile în creștere nu par să-i descurajeze pe cei care vor să facă o achiziție imobiliară. Se construiesc, însă, mai puține locuințe, fapt care are un impact direct în oferta pe care o au la dispoziție românii care vor să devină proprietari.
Dintr-un total de 131.100 de apartamente și case scoase la vânzare, în intervalul aprilie – iunie la nivel național, mai bine de jumătate s-au aflat în șase orașe (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța). Dintre acestea din urmă 18.000 au fost locuințe noi.
Evoluții spectaculoase la nivelul cererii au putut fi observate în București și în Cluj-Napoca, unde proprietățile noi au atras, în trimestrul 2, cu peste 50% mai mulți potențiali cumpărători decât în perioada similară din 2023”, a remarcat Corina Vârlan, Content Manager la Imobiliare.ro.
În ultima perioadă, se finalizează tot mai puține locuințe la nivel național. În 2023 au fost date în folosință, conform Institutului Național de Statistică (INS), 71.500 de locuințe, cu 1.900 de unități în minus față de 2022. În trimestrul 1 din 2024 au fost finalizate alte 11.360 de locuințe, cu 4.000 mai puține decât în perioada similară a anului trecut.
Continuă sarabanda scumpirilor
“Trendul descendent al dobânzilor va menține o cerere ridicată pe piața imobiliară, pe fondul unei oferte în scădere continuă, minus 13,4% în top șase orașe doar în trimestrul II. Acest lucru va genera, în mod evident, noi creșteri ale prețurilor locuințelor”, a declarat Dan Niculae, Managing Director la Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului.
Prețurile au crescut într-un an cu până la 17% în centrele regionale majore ale țării și au potențialul de a atinge, în curând, noi praguri record. “Piața este setată corect în acest moment și este aproape de momentul de acceptare a unei noi etape de creștere a prețurilor. Ajustarea va veni natural, pe măsură ce piața se stabilizează și cererea trece la acțiune, se materializează în tranzacții.
Cumpărătorii au depășit paradigma de așteptare a unei scăderi a prețurilor, realizând că această abordare este riscantă și, în final, contraproductivă”, a explicat Valentin Morar, CEO și fondator Wallberg, unul dintre marii dezvoltatori imobiliari din vestul țării.
Clujul, cea mai mare scădere la locuințele noi
Pe cea mai puternică piață rezidențială din Vestul României s-a înregistrat o creștere procentuală a cererii pentru proprietățile rezidențiale noi scoase la vânzare apropiată de cea aferentă Bucureștiului, mai exact cu 53%. Numărul efectiv de apartamente și case din piață finalizate începând cu 2020 este, însă, mult mai restrâns decât cel înregistrat în trimestrul 2 în București.
Oferta la care au acces cumpărătorii din Iași este mai variată. Discutăm despre 2.000 de locuințe noi față de 2.400 în “capitala” Moldovei și de 10.200 pe piața bucureșteană. Scăderea înregistrată pe acest segment comparativ cu intervalul aprilie – iunie 2023, de 29%, este și cea mai mare apărută în rândul celor șase centre regionale majore analizate. Alte două extreme sunt vizibile pe piața clujeană.
Prima vizează prețul solicitat pe plan local de proprietari și dezvoltatori. Apartamentele sunt scoase la vânzare, în medie, cu 2.700 euro/mp util, după un avans cu 9% în 12 luni. A doua apare în contextul duratei de timp necesare identificării unui cumpărător care ajunge la 75 de zile pentru apartamente. Indicatorul este, însă, în scădere față de trimestrul 2 din 2023.
Oferta de proprietăți din Timișoara, aproape de Cluj
Cei care au vrut să cumpere o locuință nouă în Timișoara au avut de ales, în trimestrul 2 din acest an, din 1.900 de proprietăți finalizate începând cu 2020. Oferta de pe piața rezidențială locală s-a apropiat, astfel, de cea aferentă municipiului Cluj-Napoca, principalul său rival din Vestul României
Numărul apartamentelor și caselor noi intrate în piață a crescut cu 27% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2023. Doar în Brașov a mai fost observată o evoluție pozitivă la acest capitol. Oferta totală la vânzare s-a restrâns, însă, cu 3% în aceeași perioadă. Cu toate acestea a reușit să se mențină pe poziția a treia, după București și Cluj-Napoca.
Timișoara a fost singurul oraș mare la nivelul căruia s-a putut observa o scădere a cererii pe segmentul locuințelor finalizate începând cu 2020. Această tendință ar putea fi explicată prin ieșirea din piață a unor proprietăți situate în zone foarte căutate în rândul potențialilor cumpărători.
Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamente a ajuns, în intervalul aprilie – iunie 2024, la 1.590 euro/mp util, după scumpiri cu 7% în 12 luni. Sunt scoase la vânzare cu un preț mai mic doar locuințele din Iași.
Numai 20% dintre locuințele la vânzare în Brașov sunt noi
S-au căutat cumpărători pentru 5.200 de apartamente și case din Brașov în intervalul aprilie – iunie, conform Imobiliare.ro. Doar 20% dintre acestea au fost proprietăți noi, chiar dacă oferta a crescut pe acest segment cu 11% față de perioada similară a anului trecut.
Oferta a urmat o tendință similară doar în Timișoara, în timp ce în celelalte mari centre urbane au fost consemnate chiar și scăderi cu aproape 30%. Cererea a crescut cu 9% în cazul locuințelor finalizate începând cu 2020, mai temperat față de evoluțiile înregistrate în orașe ca București, Cluj-Napoca sau Iași.
Apartamentele au ajuns să fie scoase la vânzare, în trimestrul 2, cu un preț mediu de 1.864 euro/mp util, al doilea mare oraș din țară, după un avans cu 20% în 12 luni. Doar în Cluj-Napoca se cer mai mulți bani, în acest caz pragul de 2.000 euro/mp util fiind depășit chiar și în cele mai ieftine cartiere din oraș.