Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție de peste 110 milioane lei pentru lucrările de reabilitare a Barajului Leșu

A fost aprobată demararea procedurii de achiziție de servicii de proiectare și execuție a lucrărilor la Barajul Leșu. Pentru realizarea investiției, estimată la valoarea de 110.529.762,59 de lei (fără TVA), au fost prevăzute servicii de proiectare în valoare de 5.032.213,59 de lei și execuție lucrări de construcții în valoare de 105.497.549 de lei. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene prin PNRR.

În baza aprobării indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: ”Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Acumulării Leșu, județul Bihor”, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a elaborat caietul de sarcini aferent acestui obiectiv important de investiții.

”Facem mențiunea că, procedura de achiziție este inițiată sub incidența clauzei suspensive, în acest sens, încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, în calitatea sa de coordonator de reformă”, a declarant Pasztor Sandor, directorul ABA Crișuri.

Ce cuprinde proiectul

Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser- scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești precum și printr-un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Reamintim că, în prezent, Acumularea Leșu nu are retenție de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, datorită infiltrațiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia. Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, având  următoarele folosințe: apărare împotriva inundațiilor a localităților Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Bălnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Restaurantele au fost cu 12% mai puțin profitabile în 2023

Articolul următor

Spații de învățământ amenajate în podul Facultății de Medicină și Farmacie Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share