Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Adicțiile tratate la Cluj prin efortul Teen Challenge România

Teen Challenge România, se implică în realizarea unui proiect menit să construiască un centru în care să fie tratate dependențele de care suferă tot mai mulți tineri în localitatea Sălicea, județul Cluj. Investiția de 4 milioane de euro este semnificativă și va finanța lucrările de construcție. Centrul de reabilitare în care se implică Teen Challange România,  una dintre cele mai active organizații din domeniul reabilitării și recuperării tinerilor afectați de adicții, va fi destinat tinerilor și va oferi un sprijin specializat și un mediu sigur pentru tinerii care se luptă cu diverse forme de dependență.

România, care a neglijat fenomenul consumului și implicit a dependențelor se află în situația imperioasă de a construi centre de reabilitare pentru tineri.

„Scopul principal al acestui proiect este acela de a oferi ajutor unui număr cât mai mare de tineri afectați de adicții, oferindu-le o șansă reală la o viață nouă. Teen Challenge România își propune să rupă ciclul vicios al dependenței și să ofere o rază de speranță celor care au cea mai mare nevoie. Locația centrului a fost atent selectată în Sălicea, o zonă liniștită și retrasă de agitația orașului Cluj-Napoca. Amplasarea geografică și dezvoltarea rapidă a zonei au fost factori determinanți în alegerea acestei localități. Dorința noastră a fost să creăm o oază de liniște și recuperare pentru tinerii care își doresc să scape de dependențe și să-și refacă viețile.” afirmă Sergiu Staniște, Președinte Teen Challenge Cluj.

Cu statistica nu-i de glumă

Deși informațiile existau, după 1990 nimeni nu s-a preocupat în mod serios de aceste probleme. Acum, datele recente pun în lumină o realitate îngrijorătoare:  1,2 milioane de persoane au încercat droguri cel puțin o dată, iar peste 100.000 de români sunt dependenți de jocuri de noroc. România ocupă un loc fruntaș în Europa la consumul de băuturi spirtoase, iar statisticile arată că dintr-o clasă de 20 de elevi, doi au consumat deja droguri. Campaniile de prevenire au fost până recent ineficiente, iar realitatea din teren arată că nu există școală generală fără tineri care să se confrunte cu probleme de dependență. Aceste cifre subliniază necesitatea urgentă de intervenție și de crearea unor centre de reabilitare eficiente.

Campusul Teen Challenge Cluj

Construcția centrului este programată să înceapă în primăvara anului 2025, cu un termen de finalizare estimat pentru anul 2027. Campusul Teen Challenge Cluj va oferi un set complet de facilități menite să sprijine reabilitarea și reintegrarea tinerilor. Printre acestea se numără un centru destinat adulților, un centru pentru minori, precum și un centru de formare pentru alți lucrători Teen Challenge. De asemenea, tinerii vor avea acces la un atelier de tâmplărie, care va fi folosit atât în cadrul programului de reabilitare, cât și ca un instrument de integrare în câmpul muncii pentru cei care finalizează cu succes programul. O sală multifuncțională va completa infrastructura centrului, oferind spațiu pentru cursuri, conferințe și alte activități educative.

„Capacitatea noului centru va fi de aproximativ 50 de locuri, dintre care 30 vor fi dedicate adulților și 20 minorilor. Acest lucru va permite Teen Challenge să ofere suport esențial unui număr semnificativ de tineri din Cluj-Napoca și județele învecinate, contribuind la combaterea dependențelor, violenței și vieții pe stradă. Prin acest program, Teen Challenge își propune nu doar să trateze simptomele adicțiilor, ci să adreseze cauzele profunde care duc la astfel de comportamente, oferind astfel o șansă reală la o schimbare durabilă.” continuă Sergiu Staniște.

Donații și voluntariat

Realizarea acestui centru de reabilitare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul extraordinar al comunității clujene. Din momentul în care proiectul a fost anunțat, am primit un răspuns pozitiv din partea publicului, care s-a implicat activ prin donații și voluntariat. Majoritatea fondurilor necesare pentru achiziția terenului, în valoare de 450.000 de Euro (suprafață de15.000 mp), au fost strânse cu ajutorul oamenilor cu inima mare din comunitate, care au înțeles importanța și impactul pe care acest proiect îl va avea asupra vieților tinerilor afectați de adicții. În continuare, Teen Challenge încurajează orice formă de sprijin, fie că este vorba despre contribuții financiare sau materiale, care pot ajuta la realizarea acestui proiect.

Concert caritabil pentru sprijinirea inițiativei

În 2 noiembrie 2024, Teen Challenge, în colaborare cu Orchestra NEW Hope, coordonată de Octavian Lup, unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generației sale și un reprezentant al excelenței în arta muzicală, va organiza la Cluj-Napoca un concert caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru noul centru de reabilitare. Toți banii adunați la acest concert vor fi direcționați spre viitoarea construcție a centrului. „De asemenea, vom organiza viitoare evenimente și acțiuni de strângere de fonduri pentru a conștientiza și mai mult importanța implicării publicului clujean în această problemă socială acută. Invităm publicul să participe și să sprijine această inițiativă care are potențialul de a transforma radical viețile tinerilor din regiune. Revenim în curând cu mai multe detalii.” încheie Sergiu Staniște.

Teen Challenge România

Teen Challenge România are o experiență de peste 20 de ani în domeniu și este parte a unei rețele globale cu 1400 de centre în 120 de țări. Centrul din Sălicea va fi cel mai mare de acest tip din România și va contribui semnificativ la rețeaua națională de centre de reabilitare. Programul Teen Challenge de reabilitare nu se limitează doar la eliminarea dependenței fizice, ci urmărește o abordare holistică, ce include rezolvarea problemelor emoționale și sociale și care stau la baza comportamentelor adictive.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ROCA Industry e pe trend ascendent

Articolul următor

Banca Transilvania își consolidează poziția

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share