Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Expo Struguri 2024”, expoziție cu degustare de struguri, must și vin

Bihorenii vor fi mai bine educați în ceea ce privește soiurile de struguri nobili și cultivarea acestora. Totul se va întâmpla în ultimele două zile ale lunii august, 30 și 31, la sediul companiei bihorene Danvert din Sânmartin. Aici, Facultatea de Protecția Mediului Oradea, Asociația pentru Cultura si Civilizația Vinului Millesime și compania bihoreană Danvert îi provoacă pe vizitatori la o degustare de struguri în cadrul evenimentului „Expo Struguri 2024”, ediția a IV-a.

La conferința de prezentare a evenimentului au fost prezenți: Dorin Popa, președintele Asociația pentru Cultura si Civilizația Vinului Millesime, Ioana Borza, director de departament la Facultatea de Protecția Mediului Bihor, Mihai Cărbunar, profesor la Facultatea de Protecția Mediului Bihor și Dan Bota, administratorul Danvert.

Sunt invitați la marea degustare toți bihorenii ce găsesc încântare în gustul milenarului deliciu ce a dat savoare vieții în diversele sale forme de consum: fruct, must sau licoare bahică. În acest fel, vom face o educație sănătoasă și vom transmite un mesaj de încredere celor care ne trec pragul, atât nouă ca și companie, cât și facultății sau asociației. Nu ajunge doar să vorbești, trebuie să și faci asta. Încercăm concret, dorim să oferim publicului o experiență tangibilă, clară, astfel încât fiecare să aleagă ce soi de strugure e mai potrivit pentru personalitatea lui. Unii vor mai dulce, alții mai temâios sau mai aromat. Anumite soiuri ne aduc aminte de copilărie, de viața la țară, de toamnă și de ce nu și de poezie, mai ales mai târziu, când el se transformă”, a precizat Dan Bota.

Mihai Cărbunar a vorbit despre cultivarea strugurilor de masă eco în solar.

„În Bihor nu prea există o tradiție pentru strugurii de masă și stugurii de vin sunt destul de restrânși, comparativ cu alte zone ale țării. La noi există foarte multă vie hibridă. Probabil că va trebui să educăm consumatorul, să schimbăm această vie hibridă care nu este deloc de calitate, chiar și pentru cei care cultivă doar pentru ei personal. Să-i facem să cultive o viță nobilă, struguri de masa. Să le să le prezentăm la această expoziție care sunt posibilitățile de a-și alege pentru fiecare zonă sortimentul de soiuri foarte bine”, a explicat profesorul Mihai Cărbunar.

Concurs

Din cele peste 50 de soiuri de struguri ce vor fi oferite pentru degustare tuturor celor care vor vizita expoziția, vor fi selectate 10 soiuri pentru care vor fi organizate în paralel două jurizări. Una va fi a specialiștilor în horticultură și cealaltă, a reprezentanților presei. Ambele jurizări se vor face după aceleași criterii, după o grilă care urmărește caracteristici ce țin de aspect și gust.

„Apropo de un asemenea eveniment, ne-am gândit pentru că povestea asta, cu ce-i bun și ce îmi place, și ce înseamnă calitate e mai discutabilă. Pentru că, până la urmă suntem subiectivi și din acest punct de vedere vom face, să zic, primul concurs de degustare de struguri. Ideea asta de a de a face o ierarhie în ceea ce înseamnă calitate e un lucru pe care o să-l transmitem și în piață. Și trebuie să învățăm să ne bucurăm de un produs, să acceptăm cât mai multe variante, și după care să alegem. În viață trebuie să ai opțiuni și nu să îți ceea ce ți se oferă, ce ți se bagă pe gât”, a subliniat Dorin Popa.

Expo Struguri 2024” – caracter educativ

Prin tematica sa, evenimentul este o expoziție unicat care va aduce în prim-plan pentru cei interesați soiuri de struguri de masă și pentru vinificație.

Expoziția are un caracter educativ, reprezentând o oportunitate pentru simplii consumatori de struguri cât și pentru pasionații de viță-de-vie, indiferent dacă ne referim la hobby sau afacere, să deguste soiuri de struguri cultivate profesionist dar și să stea de vorbă cu specialiști despre chestiuni tehnice de cultivare, caracteristici de soi etc.

Vor fi degustate soiuri cu identitate, soiuri speciale și unicat (care nu se găsesc în alte regiuni).

Va fi expus soiul Bakator, puțin răspândit în lume, dar specific zonei Crișana.Degustarea de must va fi gratuită pentru toată lumea, dar vor fi puse la dispoziție și cantități mai mari pentru cei care doresc să achiziționeze.

 Summit Agro – partener al evenimentului

Partener al evenimentului va fi și compania japoneză Summit Agro, care va avea un stand în cadrul expoziției.

Pe lângă cataloage cu produse, va fi prezent și un reprezentant al companiei care va oferi informații despre cultura viței de vie, cu ce se tratează, cum se tratează, cum se întreține. Vom avea, deci și consultanță la fața locului”, a menționat Dorin Popa.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sibiu Jazz Festival 2024

Articolul următor

Euroma Sport și-a relocat fabrica, de pe fosta platformă Carbochim, într-o nouă locație modernă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share