Nu mai puțin de 79 de soiuri de struguri au fost expuse în fața vizitatorilor pentru degustare de către societatea Danvert în cadrul expoziției „Expo Struguri 2024”, ediția a IV-a, la sediul companiei din Sânmartin, de pe B-dul Felix nr. 205.
Evenimentul, organizat împreună cu Facultatea de Protecția Mediului Oradea, Asociația pentru Cultura si Civilizația Vinului Millesime și Summit Agro Romania, își propune să ofere publicului o experiență tangibilă, clară, astfel încât fiecare să aleagă ce soi de strugure e mai potrivit pentru personalitatea lui.
„Expo struguri 2024 este un eveniment de excepție, singurul de acest fel organizat în județul Bihor, și se pare că avem și un record – 79 de soiuri de struguri. Va fi un maraton pentru comunitate, pentru producătorii bihoreni, azi, de la 8:00 – la 20:00 și mâine, de la 8:00 la 20:00. Vrem să vină cât mai mulți vizitatori să vadă diversitatea soiurilor care pot fi o opțiune pentru cei care vor să cultive. Avem două categorii: struguri de masă, din care nu se face vin, și struguri de vin”, a precizat Dorin Popa, președintele Asociației Millesime.
„Îi așteptăm pe toți cei care sunt curioși, cât și pe cei care vor să cultive viță de vie ca hobby sau în sistem profesional, pentru sfaturi, pentru degustare, pentru experiența directă cu fructul”, a declarat Dan Boța, administratorul Danvert.
Compania oferă celor interesați atât butași de viță-de-vie cât și în ghiveci, dar și o mare varietate puieți de pomi fructiferi, de la cei exotici la cei autohtoni.
Ioana Borza, director de departament la Facultatea de Protecția Mediului Oradea, a declarat că pe viitor își dorește cât mai mulți producători la acest eveniment.
Profesorul Mihai Cărbunar, de la Facultatea de Protecția Mediului Oradea, a vorbit despre tehnologia viței-de-vie și a strugurilor de masă, el însuși fiind producător de struguri de masă în solar, în sistem eco.
„Noi suntem aici să dăm și informații pentru cei care vor să cultive pe o suprafață mai mică, despre modul de plantare și întreținere al viței-de-vie, despre regulile de tăiere”, a informat Mihai Cărbunar.
Summit Agro România – partener al „Expo Struguri 2024”
Despre partea de întreținere a viței-de-vie a vorbit și Călin Cosma, director de vânzări pe regiunea de Nord-Vest a Summit Agro.
„Suntem prezenți ca suport la acest eveniment cu sfaturi pentru partea de protecție a viței-de-vie. Avem produse atât fungicide, pentru boli, cât și insecticide pentru dăunători, și tratament complet pentru tot anul la cultura viței-de-vie”, ne-a spus Călin Cosma.
Cei care vor să aibă roade bogate și culturi sănătoase, le pot obține cu ajutorul produselor Summit Agro pentru vita-de-vie, pe care le pot descoperi accesând: https://www.sumi-agro.ro/culturi/vita-de-vie/.