Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-au copt strugurii pe dealurile Sălajului. Țara Silvaniei, între Bikers și Bathory

Cel mai nou “produs”: Vin în Vie, inițiat de Podgoria Silvania.
Aranjamentele florale și artistele pe picioroange au fost principalele atracții vizuale | Foto: TB, CAJS, MMC

Cu trei festivaluri în trei săptămâni, zona Șimleului stabilește un record pentru această parte a țării și devine magnet turistic. Cel mai recent “produs”: Vin în Vie.

“În 2024, vinul va avea o calitate mult mai bună decât în anii precedenți. Noi am început să culegem strugurii mai devreme, fiind un an mai timpuriu, vița-de-vie a intrat în vegetație mai repede. Am început recoltarea mai repede și pentru că facem mult vin spumant, pentru care avem nevoie de un rest de zahăr mai mic. Parcelele destinate vinului liniștit, pe care îl producem în baric de stejar, le mai lăsăm, să se depună zahărul. În satul Lompirt avem 30 ha de viță-de-vie, iar la Șimleu, 10 ha, cultivate cu Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Ottonel.

Pe piața din România există o tendință de creștere a consumului de vin spumant, încă nu una spectaculoasă. Am introdus gama de vinuri 1251 la baric, în total avem peste 30 de etichete în portofoliu. Cel mai cerut este vinul spumant în sticlă îmbrăcată în catifea, tot mai dorit în sectorul de hoteluri și restaurante, dar și din partea companiilor care de obicei îl solicită personalizat”, ne spune Delian Dregan, unul dintre proprietarii Podgoriei Silvania, care a inițiat evenimentul.

       

Hanul de lângă fabrică e gata la anul

“Pe partea de producție am instalat tancuri de inox, în curtea fabricii am instalat pavajul nou. Pensiunea de la Lompirt este aproape finalizată la partea de cazare, urmează să îi dăm drumul. Avem cerere pentru evenimente private, dar și din partea turiștilor. La hanul pe care îl restaurăm lângă unitatea de producție din Șimleu, am ajuns la 70% din lucrări; sperăm să îi dăm drumul anul viitor.

Galeriile noastre de sub deal sunt foarte solicitate de către turiști, atât pentru vizitare – ne vin și câte 3-4 grupuri de până la 50 de oameni -, cât și pentru degustare, inclusiv din străinătate. Într-un an ca acesta, cu o situație politică incertă – unii zic că va fi mai greu, alții că mai bine – nu e bine să îți investești toată lichiditățile în investiții, deci pentru noi va fi unul de consolidare”, susține tânărul antreprenor.

Businessmenii sălăjeni, dornici de socializare

Evenimentul Vin în Vie, din satul sălăjean Lompirt, de lângă Șimleu, a pornit cu greu după pandemie, însă numărul participanților crește simțitor de la o ediție la alta, de la 150 de oameni în 2022, la 250 în acest an. Parcarea și pe drumul agricol erau înțesate nu numai de mașini de Sălaj, ci și de Maramureș, Cluj, Mureș, Satu Mare, Timiș, Arad, chiar de București.

Somelieri, artiști, businessmeni, autorități au onorat întâlnirea cu strugurii și derivatele lor de pe Dealul cu Vânt. Bărbați în ținute lejere, în general ținând cont de gradele din termometru, femei superaranjate, cu make-up nou nouț și coafuri “de festival”, mulți familiști care și-au adus copiii în natura de început de toamnă.

Printre invitați s-au numărat manageri din sectoarele public și privat: Dan și Amalia Cherecheș, de la producătorul de obiecte sanitare West Company, prezențe constante la astfel de evenimente, Sorin Câmpan – administratorul operatorului și fabricantului de microbuze Tur Cento Trans, după o raită cu bicicleta alături de soție, Cristian Opriș – proprietarul motelului Carina; economistul Romeo Sabou – Citadin Zalău, Septimiu Țurcaș  – Asociația de Dezvoltare Regională Someș-Tisa, Erno Szabo – administratorul public al Șimleului.

“Eu achiziționez anual câteva sute de sticle de vin de aici, căruia i-am apreciat calitățile încă de la început și pe care le savurez în fiecare an alături de grupul meu de prieteni: proprietari de firme, doctori”, ne-a mărturisit un avocat din Sălaj.

La ceas de seară, au apărut nu numai fostul, ci și actualul edilul din Șimleu, Cristian Lazăr. “Noi participăm la evenimente de socializare, am mai fost și aici, și la altele. Este un an bun pentru firma noastră, numai să avem angajați cât putem produce”, ne-a mărturisit Dan Cherecheș.

Bacante-dansatoare pe catalige

Participanții au fost întâmpinați de bacante cocoțate pe catalige, care chiar au îndrăznit nu numai să escaladeze scările de la pensiune la scenă, dar și să danseze. Au putut să se imortalizeze cu o roată de flori și scaieți, încadrată de frapiere pline de spumant și struguri aromați, dar și la aranjamentele din ramuri de măceș închipuite de floristul Peter Balla.

Sau să guste strugurii direct în vie, cu selfie-urile de rigoare. De altfel, părculețul din fața pensiunii era înțesat de diverse instrumente “de tortură” din domeniul vinificației: teasc de struguri, daralău cu cadă. butoaie, damigene, coșuri de nuiele. Un lan de floarea-soarelui și o livadă încadrau perimetrul festivalului din prima zi a toamnei.

Cei mari au putut degusta fie spumante din gama Dealurile Silvaniei (Blanc de Blanc, Blanc de Noir, Spumant Rose), dar și vinuri liniștite maturate în butoaie de stejar, din gama 1251. Individual sau asistați de specialiștii Ordinului Cavaleresc European al Vinului. Cei mici aveau un sector separat, în spatele pensiunii, cu cort, hamace, leagăne, inclusiv muzică specifică.

Pe scena amenajată pe vârful Dealului cu Vânt, au evoluat cvartetul de coarde 4Tune, MateiSax și umoristul Mihai Nae. Între recitaluri și momentele de umor, organizatorii au recurs la muzica live ambientală. Performance-ul stradal “Regele și regina pădurii” și o expoziție de pictură “Silvania alb-albastră” a artistului Flavius Lucăcel au întregit programul, alături de un dans cu flăcări în loc de foc de tabără.

Pe partea gastronomică, după deschiderea cu brânzeturi, șuncă și cârnați în foi de viță, au urmat bogracs-ul executat de maestrul etnograf Mircea Groza și o “sesiune” de hummer steak, cu sos ușor picant, alături de garnitură de roșii și rucola. “Carnea de vită, în două variante, a fost preparată toată noaptea la cuptor; dimineața era numai bună”, ne-a mărturisit artizanul specialității, Adrian Cotoi.

Silvania

Urmează Bathory Fest

Debutul toamnei coincide cu o avalanșă de evenimente în zona Șimleului. În perioada 30 august – 1 septembrie, Ștrandul Broscărie a găzduit Meseș Moto Club (MCC) Bikers Fest, care a inclus parada motocicliștilor în oraș, competiții, petrecere în piscină, concerte cu grupurile White Mahala, Baba Novak, The Voodoo Child, Tom White & The Mad Circus, Hellmeton Zenekar și Frontkill. Însă Bathory Fest va fi punctul culminant, festivalul de reconstituire medievală din 20-22 septembrie aducând la scenă trupe precum Cargo sau Vama. Aici vor expune producători de bucate tradiționale și dulciuri, meşteri populari, artizani de suveniruri şi articole realizate manual.

Autoritățile au rămas repetente

Dacă firmele private și organizațiile nonguvernamentale au tot mai mult astfel de inițiative (ștrandului i s-au adus niște îmbunătățiri, au apărut structuri de cazare noi), instituțiile statului rămân datoare la capitolul infrastructură. Autostrada Transilvania nu începe și nu se termină nicăieri, unind acum doar satele Nușfalău (Sălaj) și Suplacu de Barcău (Bihor), șoseaua națională dintre Șimleu și Marghita, alias “drumul oaselor”, se află în șantier, iar finalizarea Centurii Zalău este tărăgănată de antreprenorul chinez Sinohydro de peste un an. Drumul Județean 110B  Șimleu – Lompirt e degradat pe multe porțiuni (ieșirea spre DN 1F, către Zalău, arată ceva mai bine), restaurarea Cetății Bathory rămâne la stadiul de proiect de peste 10 ani, iar aquapark-ul promis pe fonduri UE încă nu face „valuri”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AVBS despre siguranța financiară: Românii trebuie să aibă o imagine clară asupra creditelor și dobânzilor

Articolul următor

ULBS investește 40 milioane lei în Facultatea de Inginerie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share