Informaticienii din Florești au raportat afaceri de 19 milioane de lei, marcând o scădere de 4,5% față de aceeași perioadă din 2023, și o pierdere de 1,7 milioane.
„Trecerea pe pierdere în acest an poate fi pusă pe seama scăderii ușoare a veniturilor și creșterea cu 15% a cheltuielilor. CEO-ul Life Is Hard (LIH), Cătălin Chiș, a precizat că achiziția pentru care s-a finanțat prin obligațiuni a intrat în stand-by și vine cu costuri suplimentare”, au evidențiat analiștii de la Goldring.
Directorul general al LIH a formulat o scrisoare publică destinată investitorilor. “Construcția unei companii de tehnologie, un veritabil sistem de operare a pieței asigurărilor, e un proces de lungă durată. Avem un obiectiv clar: de a deveni cea mai relevantă platforma de distribuție de produse de asigurări și conexe din regiune.
Ne bucură enorm că, în acest semestru, ambiția noastră pare să fie validată de clienți. În urma unui studiu NPS, aplicația 24Broker a fost considerată cea mai performantă din România. De asemenea, a obținut un scor de loialitate de 49%, un record pentru categoria SaaS.
Dar, precum orice proiect de construcție, când planul se confruntă cu realitatea pieței, există și zone de provocare. Orice plan presupune asumarea unor obiective, cu riscurile și costurile aferente. În prima parte a acestui an s-au materializat unele dintre aceste riscuri, asociate deciziilor luate”.
Achiziție pusă în așteptare
„Pentru a accelera, trebuie să fim diferiți, iar această diferențiere implică și unele riscuri. Obligațiunile emise de LIH ar fi trebuit să fie destinate achiziției unei companii ca demers strategic în divizia Engine. Tranzacția este momentan în stand-by, așteptăm să vedem dacă și când va avansa.
Această întârziere vine cu costuri imediate, dar suntem convinși că direcția de investiție este necesară și sinergică, permițând Engine să devină un contributor important la extinderea canalelor de distribuție ale Tomorrow. Divizia Engine, care contribuie cu 40% la cifra de afaceri, a trecut printr-o perioadă de adaptare, având în vedere tendințele din sectorul telecomunicațiilor și tranziția la un nou operator.
Suntem încrezători că parteneriatul strategic recent încheiat cu Vodafone va deschide noi orizonturi pentru această divizie, iar roadele acestui parteneriat se vor fructifică pe măsură ce ne consolidăm poziția și accelerăm creșterea.
În ciuda acestor provocări temporare, rămânem pe deplin angajați față de misiunea noastră de digitalizare a afacerilor și de diversificare a portofoliului de produse și servicii. Suntem convinși că inițiativele noastre vor duce la o creștere semnificativă în S2, oferindu-ne o poziție consolidată pe termen lung.
În S1 – 2024, LIH a demonstrat o stabilitate financiară solidă, consolidându-și poziția pe piață prin investiții strategice, întărirea echipei de management, digitalizarea proceselor interne. Deși am înregistrat o scădere marginală a cifrei de afaceri cu 5%, am reușit să obținem un profit net de 478.000 lei, reflectând capacitatea noastră de a naviga cu succes prin provocări economice și de a investi strategic în viitor”.
Acțiuni gratuite de 5 milioane de lei
“Acest prim semestru a fost bugetat pornind de la un plan de investiții ambițios. Aceste investiții, pentru care am și atras obligațiuni din piață, le așteptam să se materializeze în prima jumătate a anului. Au fost amânate, urmând în continuare să își producă efect, însă nu am materializat beneficiile în acest prim semestru.
Investițiile erau destinate accelerării diviziei Engine care ar fi adus un plus substanțial în venituri estimate la 300.000 lei, dar care nu s-au concretizat în acest prim semestru.
Dacă privim din acest punct de vedere, businessul LIH ar fi livrat un profit de aproape trei ori mai mare decât cel de 478.000 lei. Sunt deosebit de încântat să anunț că acționarii LIH au fost remunerați cu 5 milioane lei sub formă de acțiuni gratuite, ca parte a profitului realizat în 2023”, a arătat Chiș.
Compania cu sediul în comuna Florești și-a schimbat, în primăvară, Consiliul de Administrație, și a adus oameni noi în executiv pentru mai multă valoare adăugată. LIH este prima companie românească de software de la BVB; din 2021 face parte din indicele BET AeRO.
Alături de compania-mamă (ce a integrat divizii din Active Power Solutions și TreeCom) și Innobyte Solutions, grupul LIH mai are dețineri la Performia Finance (40%) și Pointer Systems (10%), În 2022, a fondat LIH Ventures, fond de investiții în startup-uri cu potențial de expansiune regională.
Grupul este structurat în trei divizii: Tomorrow – dedicată industriei asigurărilor; Engine – axată pe digitalizarea firmelor mici și mijlocii și sectorului public; Intention – explorează noi inițiative în domeniul sănătății și viitorul digital.