Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vale a inovării, acesta e noul statut al Regiunii Centru

Regiunea Centru a obținut recent titlul de Vale Regională a Inovării (Regional Innovation Valley), ca urmare a angajamentului asumat încă de acum aproape 10 ani și a acțiunilor întreprinse prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, de a se transforma într-o regiune inovativă.

Desemnarea Regiunii Centru ca Regional Innovation Valley constituie un avantaj atât pentru reprezentanții mediului privat, cât și pentru reprezentanții administrației publice din cele șase județe ale regiunii, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș. Și Sibiu. Lansat în luna martie 2024, Programul Regional Innovation Valleys (RIV) este o inițiativă în cadrul Noii Agende Europene de Inovare (NEIA), cu rolul de a crea contextul necesar coordonării politicilor regionale și a investițiilor în domeniul cercetării și inovării, dar și de a consolida cultura cooperării.

Regiunea Centru, o regiune conectată

Prin statutul primit, pe lângă susținerea inovației regionale, Regiunea Centru se angajează  să se transforme într-o regiune conectată la ecosistemul de cercetare și inovare național și european prin care sprijină actorii regionali să se integreze în lanțurile valorice cheie europene și în lanțurile valorice internaționale. Acest statut facilitează accesul întreprinderilor, a institutelor de cercetare și universităților din Regiunea Centru la parteneri și investitori din alte regiuni inovative europene care să contribuie la dezvoltarea activității de cercetare – inovare și la o integrare mai ușoară în lanțurile valorice cheie europene.

De asemenea, prezența Regiunii și a ADR Centru între regiunile desemnate ca Innovation Valleys, accesul direct la parteneri și la exemple de bună practică în domeniul cercetării, inovării, la experiența altor regiuni în implementarea strategiilor de specializare inteligentă. de asemenea, se va acorda sprijin pentru întărirea capacității administrative pentru managementul Strategiei de Specializare Inteligentă (RIS3) Centru 2021-2027 ce constituie o premisă pentru implementarea eficientă a Programului Regiunea Centru.

Diversitatea Regiunii Centru va fi evidențiată

„Prin dobândirea acestui statut, ne declarăm angajamentul de mobilizare și o implicare crescută în dezvoltarea Strategiei de Specializare Inteligentă ajunsă la a treia versiune, a regiunii constituită de 25 ani, dar și pentru îmbunătățirea procesului de coordonare a investițiilor și politicilor lor în cercetare și inovare în regiune. Prin acest program vom contribui la transformarea diversității regiunii într-un punct forte și vom facilita colaborarea și promovarea noilor lanțuri valorice pentru inovare în acest grup în care am fost primiți, al regiunilor europene inovative.

Statutul marchează o etapă semnificativă în progresul regional, ADR Centru punând și mai mult accentul de acum încolo asupra promovării ecosistemului regional de cercetare-inovare în procesul de descoperire antreprenorială, în elaborarea viitoarei strategii de specializare inteligentă și a celei de dezvoltare regională. Prin extinderea cooperării regiunilor bazate pe Specializarea inteligentă, inclusiv cele mai puțin dezvoltate cum este Regiunea Centru, vom fi mai bine echipați pentru a consolida performanța în materie de inovare a Europei” a declarat Simion CREȚU Director General ADR Centru.  

 Cine acordă acest statut?

Statutul de REGIONAL INNOVATION VALLEY de a fost acordat de către Comisia Europeană, sub semnătura reprezentaților Comisiei, Iliana IVANOVA (Directoratul General pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret) și Elisa FERREIRA (Directoratul General pentru Coeziune și Reforme). Conferirea statutului nu este doar o recunoaștere a rezultatelor acestor angajamente, ci și o asumare pe termen mediu și lung a continuării acțiunilor în domenii considerate prioritare: reducerea dependenței de combustibilii fosili, creșterea siguranței alimentare globale, gestionarea transformării digitale (inclusiv a securității cibernetice), îmbunătățirea serviciilor medicale și atingerea circularității.

Ce angajamente vor urma

O altă categorie de angajamente se referă la creșterea nivelului și a calității colaborării interregionale în vederea identificării măsurilor de politică publică necesare sprijinirii inovării, inclusiv în domeniile de specializare inteligentă comune sau complementare, și creșterea coeziunii între regiuni cu diferite niveluri de dezvoltare și/sau performanță în inovare, prin includerea regiunilor emergente. Consolidarea și interconectarea ecosistemelor regionale de inovare prin planuri comune de acțiune pentru inovare, în vederea constituirii de Regional Innovation Valleys conectate pe baza strategiilor de specializare inteligentă și corelate cu Parteneriatele pentru inovare regională (PRI), se aliniază priorităților stabilite prin Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2021.2027 și acționează ca un angajament suplimentar al ADR Centru față de Regiune și de cetățenii săi.

Investiții în inovare

Regiunile cu acest statut s-au angajat să-și consolideze politicile și investițiile în inovare, concentrându-se pe provocările cu care se confruntă UE, așa cum sunt subliniate în NEIA. Acestea includ reducerea dependenței de combustibilii fosili, creșterea securității alimentare globale, stăpânirea transformării digitale (inclusiv securitatea cibernetică), îmbunătățirea asistenței medicale și creșterea circularității. Pe lângă finanțare, Comisia va sprijini și aceste regiuni prin activități de consolidare a comunității, evenimente de relaționare și acțiuni de comunicare specifice.

Regiunile inovării la nivel european

Comisia a identificat 151 de regiuni  drept Văi Regionale ale Inovării (RIV), ca parte a Noii Agende Europene de Inovare (NEIA) . Reunind o serie de regiuni din Europa cu diferite niveluri de inovare și conectând actorii cheie în inovare, RIV-urile urmăresc să consolideze ecosistemele regionale de inovare, să reducă decalajul de inovare din Europa și să îmbunătățească performanța globală a inovației a Europei. UE va sprijini această inițiativă cu 116 milioane EUR în cadrul  programului Ecosisteme europene de inovare  (EIE) al  Orizont Europa , a programului UE de cercetare și inovare și  a Instrumentului pentru investiții interregionale în inovare (I3)  al  Fondului european de dezvoltare regională .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Heliportul Spitalului Județean Miercurea Ciuc la raport

Articolul următor
FITF

Costumele populare din Cluj, prezentate în premieră la un festival de modă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share