Secretele finanțărilor de succes au fost dezvăluite de un fost bancher, Răzvan Cheregi, în cadrul unui workshop desfășurat miercuri, 11 septembrie 2024, la Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu IMM Club în seria evenimentelor IMMpact MAXIM.
Răzvan are o experiență de peste 20 de ani în Companii Multinaționale de Top (BCR, BRD, UniCredit, Allianz ș.a.) unde a ocupat importante poziții de Management. Din 2018 deține compania Vision Tech International, prin care oferă consultanță financiar – bancară antreprenorilor. Totodată, este implicat în numeroase acțiuni de Educație Financiară pentru antreprenori și își dorește să construiască „cel mai bun broker de credite și leasing pentru IMM din România” – o rețea națională de francize.
Banca, prieten sau dușman
Fostul bancher a abordat tema finanțărilor pentru firme în funcție de mărimea acestora, „dând din casă” și dezvăluind că banca poate fi atât prieten, dar și dușman.
„Nu suntem dușmanii băncilor, dar intermediem foarte mult relația dintre finanțatori și antreprenori. Și ne-am propus atât în putem, dar măcar 1%, să contribuim și noi la tot ce înseamnă partea de educație financiară bancară în România”, a precizat Răzvan Cheregi.
Acesta a vorbit și despre piețele financiare din țările dezvoltate și diferențele dintre acestea și piața financiară din România.
De asemenea, a oferit informații despre sursele de finanțare care sunt IFN-urile și modul în care acestea oferă finanțări și care sunt firmele cărora li se adresează.
„Conceptul că banca poate fi un rău necesar trebuie tratat de la caz la caz. Este foarte important să știm cum pregătim relația cu banca, cum pregătim relația cu IFN-ul, cum pregătim relația cu leasingul, astfel încât să transformăm banca în prieten sau dușman”, a dezvăluit consilierul financiar.
Răzvan Cheregi adus în discuție și importanța dezvoltării personale continue indiferent de domeniul de activitate.
„Este o recomandare pe care o facem tuturor clienților noștri ca dezvoltare personală să meargă fără limite. Nu există limite în domeniul în care în care lucrezi”, a precizat fostul bancher.
Sistemul bancar din România vs țările vestice
Potrivit lui Răzvan Cheregi, în sistemul bancar din România finanțările se fac în mare parte pe istoric financiar și foarte puțin pe planuri de business, antreprenorii trebuind să îndeplinească 32 de indicatori financiari pentru a obține o finanțare.
Acesta recomandă celor care sunt la un nivel mai avansat de business să încerce să obțină o finanțare anul acesta, pentru că de la anul s-ar putea să se schimbe regulile.
Educație financiară
Răzvan Cheregi a vorbit și despre importanța educației financiare.
„Rolul acestor discuții este de educație financiară. Acel rol pe care statul roman nu-l face. Nu cred că cineva din generația noastră a beneficiat de educație financiară în școală. Și nici copii noștri, cel puțin până la gimnaziu nu beneficiază de educație financiară. Noi suntem parte dintr-un proiect, prin Repatriot, prin care educația financiară să fie introdusă în școli, nu doar optional, ci ca o materie permanentă”, a dezvăluit fostul bancher.
Soluții de asigurare eficiente pentru angajați
Simultan cu workshop-ul susținut de Răzvan Cheregi, în sala mica de conferințe a Incubatorului de Afaceri Cresc Oradea Mare s-a derulat un alt workshop: „Soluții de asigurare eficiente pentru angajați”, susținut de Marius Maier de la Risk Advisor.
Workshop-ul s-a adresat antreprenorilor și managerilor care vor să protejeze echipa și să optimizeze performanța și HR managerilor care caută soluții pentru retenția și motivarea angajaților. Aceștia au aflat cum să identifice riscurile și impactul asupra productivității, precum și strategii de asigurare pentru moralul echipei, dar și tehnici de negociere a polițelor personalizate.