Monumentul de secol XVIII, podul „Maria Theresa” de la Grădinari, județul Caraș Severin, se află în lucrări de restaurare, grație efortului pe care îl depun un grup de 50 de voluntari, coordonați de Ambulanţa pentru Monumente Banat. Cunoscut drept „Podul Turcului”.
Podul este în Lista monumentelor istorice, sub numele de Podul turcesc, Podul „Maria Thereza” și datare în sec. al XVIII-lea. Dacă luăm în considerare toponimia populară, Podul turcesc, ar putea sugeră ca anul de construcție să fie înainte de 1718, chiar în secolul al XVII-lea. Denumirea oficială de Podul„ Maria Thereza”, ne arată că acesta a fost reconstruit după 1718, odată cu intrarea Banatului în posesiunea Curții imperiale de la Viena.
Podul a servit pentru transportul de mărfuri și persoane înainte de darea în folosință a căii ferate Baziaș-Oravița (1854). A fost funcțional până în anii 1985-1986. Podul nou construit în anul 1965 a înlocuit pe cel vechi, pe care conform legendei, în 1817 a trecut și suita imperială participantă la festivitățile de inaugurare a Teatrului din Oravița, potrivit Adei Mirela Chisaliță DJC Caras-Severin, citată de welcometoromania.ro.
Proiectul Ambulanța pentru Monumente – Banat, implementat de Asociația PRIN BANAT în județele Timiș și Caraș-Severin își propune salvgardarea patrimoniului imobil aflat în stare avansată de degradare prin intervenții de punere în siguranță.
Începutul lucrărilor
Punerea în siguranță a podului din Grădinari a început în 6 august, dar restul lucrărilor au fost puțin întârziate.
Prima săptămână de muncă a început cu igienizarea generală a vegetației invazive care a reușit să se strecoare inclusiv prin zidărie. Copacii crescuți prin structură au dislocat o zonă amplă a pietrelor de la nivelul parapeților.
„În prima săptămână s-a curățat zidăria, la nivelul parapeților și la nivelul intradosului primei bolți, s-a început rostuirea asizelor de cărămidă, și s-au recuperat o parte din lespezile dislocate de la nivelul parapeților” au transmis reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Banat.
E nevoie de voluntari peste tot, nu doar la Grădinari
Efortul de salvare se bazează pe disponibilitatea voluntarilor de a se implica în salvarea mărturiilor arhitectonice ale trecutului.
„Cu toții știm că fiecare colț al Banatului nostru drag poartă povești fascinante din trecut, iar Podul Maria Theresa, cunoscut și sub numele de Podul turcului, din comuna Grădinari, județul Caraș-Severin, este una dintre ele. Acest pod, cu structura sa impresionantă din secolul XVIII, este unul dintre ultimele exemple de infrastructură istorică ce încă mai dăinuie.
Ambulanța pentru Monumente Banat, parte din proiectul național inițiat de Asociația Monumentum, este aici pentru a ne asigura că această bijuterie arhitecturală nu va fi doar o amintire. Însă, pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de voi” au spus reprezentanții Ambulanței pentru Monumente banat.
Ce presupun lucrările?
Lucrările de restaurarea apodului de la Grădinari se vor defășura în 4 etape. Participarea voluntarilor poate fi atât prin intervenție personală, prin implicarea în muncă, dar și prin donații.
Etapele presupun în continare rezidiri și rostuiri locale ale arcelor din cărămidă, completări structurale și volumetrice ale parapeților din piatră, consolidări punctuale și igienizare generală a vegetației invazive.
Ambulanța pentru Monumente
Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României.
Asociația MONUMENTUM – Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud,
Asociația PRIN BANAT – Ambulanța pentru Monumente Banat,
Asociația TRI – Ambulanța pentru monumente Arad,
Asociația ARHAIC – Ambulanța pentru monumente Sălaj,
Asociația ACTUM – Ambulanța pentru monumente Moldova Nord,
Asociația Atelierul de Patrimoniu – Ambulanța pentru monumente Muntenia Nord,
Asociația INIMA OLTENIEI – Ambulanța pentru monumente Oltenia Vest,
Asociația PETRUS ITALUS TRUST – Ambulanța pentru monumente Bistrița,
Asociația LABORATOR ZERO POZITIV – Ambulanța pentru monumente Bihor.
Principalul sustinator al proiectului este ASR Printul de Wales prin The Prince’s Foundation si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.