În 15 septembrie 2024 a avut loc ceremonia de premiere din cadrul Olimpiadei Internaționale de meserii WorldSkills Lyon 2024. Cei 11 reprezentanți ai României au participat la 9 secțiuni. Țara noastră a obținut trei medalii de excelență, două la secțiunea Mecatronică, pentru Mihai Cristian Cosma și Sebastian Ovidiu Ștefan, studenți la Facultatea Design de Produs și Mediu, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov și una la secțiunea Dezvoltare web, prin Cătălin Tișcă, elev la Colegiul National de Informatică Gr. Moisil din Brașov.
Olimpiada internațională de meserii îi pune la încercare pe cei mai pasionați elevi și studenți, testându-le îndemânarea, priceperea, talentul, iscusința, dar deopotrivă experiența, dexteritatea, arta, ingeniozitatea și excelența. La urma urmelor, despre aceste multe calități este vorba atunci când, cu termenul din limba engleză, vorbim despre skills.
Acesta este al doilea an consecutiv în care România obține medalii la secțiunea Mecatronică, după ce anul trecut, studenți ai aceleiași universități au obținut Medalii de Excelență la nivel european la EuroSkills la Gdańsk.
Susținătorii echipei României

Mihai Cristian Cosma și Sebastian Ovidiu Ștefan, medaliații la Mecatronică
După ce anul trecut România a obținut Medalii de excelență la nivel european la această secțiune de la EuroSkills Gdańsk 2023, prin studenți ai aceleiași universități, acum cea mai puternică competiție mondială a adus la start cei mai buni mecatroniști din 36 de țări, care pe parcursul a 4 zile își pun în valoare abilitățile lor pentru asamblare mecanică, electrică, pneumatică, programare, depanare și optimizare a unor sisteme mecatronice complexe.
Etape în secțiunea Mecatronică

Cătălin Tișcă, elev medaliat la WorldSkills Lyon 2024

Etapele parcurse

Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024
Participarea competitorilor și experților români la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 este posibilă prin susținerea companiilor partenere și prin co-finanțarea asigurată de Programul Erasmus+, Acreditarea VET numărul 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România.
Activitatea WorldSkills România este susținută de Grupul Național de Sponsori format din: The KPI Institute, Biodigy, Life Management Science Labs, Aegenda, Lerero, Maentae, The Functional Areas Enablement Institute, Synaesis, Institute for Life Management Science & Systaems.