Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trei medalii de excelență la WorldSkills Lyon 2024 ajung la Brașov

În 15 septembrie 2024  a avut loc ceremonia de premiere din cadrul Olimpiadei Internaționale de meserii WorldSkills Lyon 2024. Cei 11 reprezentanți ai României au participat la 9 secțiuni. Țara noastră a obținut trei medalii de excelență, două la secțiunea Mecatronică, pentru Mihai Cristian Cosma și Sebastian Ovidiu Ștefan, studenți la Facultatea Design de Produs și Mediu, Universitatea TRANSILVANIA din Brasov și una la secțiunea Dezvoltare web, prin Cătălin Tișcă, elev la Colegiul National de Informatică Gr. Moisil din Brașov.

Olimpiada internațională de meserii îi pune la încercare pe cei mai pasionați elevi și studenți, testându-le îndemânarea, priceperea, talentul, iscusința, dar deopotrivă experiența, dexteritatea, arta, ingeniozitatea și excelența. La urma urmelor, despre aceste multe calități este vorba atunci când, cu termenul din limba engleză, vorbim despre skills.

Acesta este al doilea an consecutiv în care România obține medalii la secțiunea Mecatronică, după ce anul trecut, studenți ai aceleiași universități au obținut Medalii de Excelență la nivel european la EuroSkills la Gdańsk.

Susținătorii echipei României

O serie de invitați speciali s-au alăturat echipei României, pentru a-i susține pe competitori. Au fost reprezentanți ai unor instituții de stat și asociații profesionale importante, care au descoperit spațiul competițional și stațiile de lucru ale competitorilor români și i-au putut vedea în acțiune în timpul probelor de concurs: Dalia Maria Dărămuș, în calitate de reprezentant al Ministerul Educației, Director al CNDIPT – Centrul National de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Oleg Ungureanu, Consulatul General al Romaniei la Lyon, Daniela Iancu, ANPCDEFP (Erasmus+RO), Margareta Ivan, ANPCDEFP (Erasmus+RO), Sorin Bogdan și Robert Bălat, Asociația de Fibra Optica din Romania, Prof. Anca Zaharia, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Anca Bălan, Romanian Fashion Council.

Mihai Cristian Cosma și Sebastian Ovidiu Ștefan, medaliații la Mecatronică

După ce anul trecut România a obținut Medalii de excelență la nivel european la această secțiune de la EuroSkills Gdańsk 2023, prin studenți ai aceleiași universități, acum cea mai puternică competiție mondială a adus la start cei mai buni mecatroniști din 36 de țări, care pe parcursul a 4 zile își pun în valoare abilitățile lor pentru asamblare mecanică, electrică, pneumatică, programare, depanare și optimizare a unor sisteme mecatronice complexe.

Etape în secțiunea Mecatronică

Stațiile mecatronice care trebuie asamblate și programate gradual pe parcursul zilelor de competiție, simulează un proces automatizat de selecție, pregătire și sortare a unor recipiente de băuturi răcoritoare ce trebuie implementat la beneficiar.
În prima zi de concurs, trei tipuri de pahare, reprezentate de piese cu forma cilindrică de culori diferite a trebuit livrate automat din magazii verticale conform unei comenzi ce poate fi programată pe panoul operatorului. Sistemul trebuia să identifice piesele necorespunzătoare extrase și să le elimine, iar pe cele corecte să le depoziteze separat.
În cea de-a doua zi sistemul a fost extins cu subansambluri de transport, testare și manipulare dotate cu senzori și actuatori, iar în recipiente putea fi programat numărul de cuburi de gheață care se dorește a fi adăugat.
Ziua a treia a adăugat module suplimentare, a reconfigurat și completat procesul cu elemente de asamblare ce au permis gestionarea unei capacități sporite a paharelor, iar în ultima zi au fost introduse componente pentru asigurarea securității în operarea sistemului și a avut loc optimizarea întregului proces.
Probele cu grad foarte ridicat de complexitate atât hardware, cât și software, s-au desfășurat pe parcursul a câte 5 ore pe zi, iar finalizarea lor a reprezentat o adevărată provocare pentru toate echipele.
Pregătirea studenților s-a desfășurat în cadrul Centrului de Pregătire de Excelență în Mecatronică de la Facultatea de Design de Produs și Mediu a Universității Transilvania din Brașov, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Ing. Luciana Cristea, Prof. Univ dr. Ing. Marius Luculescu și a Șef lucrări Dr. Ing. Leonard Mitu.
Participarea reprezentanților României la această secțiune este susținută de Festo România.

Cătălin Tișcă, elev medaliat la WorldSkills Lyon 2024

BEST OF NATION Award este obținut de Cătălin Tișcă de la secțiunea Dezvoltare web. Elevul la Colegiul National de Informatică Gr. Moisil Brașov și s-a pregătit sub îndrumarea lui Alexandru Podariu, expert WorldSkills.

Pentru Cătălin aceasta a fost ultima competiție WorldSkills în calitate de competitor, după ce anul trecut a reprezentat România și la Olimpiada Europeană de Meserii EuroSkills Gdansk 2023, unde a obținut tot o Medalie de Excelență.
În acest ciclu competițional care a durat doi ani, Cătălin a reprezentat Romania cu rezultate deosebita și la alte competiții locale și regionale WorldSkills în Ungaria, Belgia, Emiratele Arabe Unite și China.

Etapele parcurse

Cătălin a avut de parcurs 6 module, integrând multiple tehnologii din sfera web. Primul modul al competiției a constat în o probă de viteză, cu un număr de 9 cerințe, toate acoperind tehnologiile folosite pe parcursul celorlalte module. Cel de-al doilea modul a presupus construirea unei platforme de management de produse, iar cel de-al treilea crearea unei platforme prin care conținutul unor articole despre orașul Lyon poate fi vizualizat
În cadrul celorlalte probe, Cătălin a trebuit să construiască o aplicație de telefon, prin care turiștii orașului Lyon să beneficieze de găsirea automată al locurilor de parcare, accesul la evenimente care se petrec în acest oraș, dar și accesul la date referitoare la vremea orașului.
Modulul 5 i-a pus la încercare creativitatea, construind o galerie de imagini, care să ofere stocarea și vizualizarea acestora prin mai multe animații și efecte vizuale. Ultima probă cere implementarea unei pagini de prezentare al orașului Lyon, în care sa fie prezentate mai multe aspecte ale acestui loc.
Pregătirea și participarea reprezentantului României la această secțiune sunt susținute de: The KPI Institute & Biodigy.

Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024

Participarea competitorilor și experților români la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 este posibilă prin susținerea companiilor partenere și prin co-finanțarea asigurată de Programul Erasmus+, Acreditarea VET numărul 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România.

Activitatea WorldSkills România este susținută de Grupul Național de Sponsori format din: The KPI Institute, Biodigy, Life Management Science Labs, Aegenda, Lerero, Maentae, The Functional Areas Enablement Institute, Synaesis, Institute for Life Management Science & Systaems.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Podul „Maria Theresa”- Grădinari este în lucrări de restaurare

Articolul următor

Ionuț Verzea, director 123credit: Când este oportună refinanțarea creditelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share