Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România (FNDA) a anunțat organizarea Premiilor FNDA, primul concurs de salamuri și mezeluri din țara noastră, în zilele de 11-12 noiembrie 2024. Pot fi înscrise produse de la firme care sunt prezente pe piață sau chiar comercializate, atât prin metode de vânzare directă cât și indirectă, precum și etichetate în conformitate cu legislația în vigoare.
Prin această competiție, organizatorii intenționează o evaluare generală a calității produselor provenite din marea industrie de profil din zona de manufactura, potrivit industriacarnii.ro. În plus, orice astfel de întâlniri converg în consultări și dialoguri între membrii acelei ramuri, cărora li se alătură specialiști străini. Cu această ocazie vor fi stabilite premisele necesare pentru o asociație profesională cu ghiduri și reguli comune de producție, în paralel cu cele obligatorii din punct de vedere legal. Scopul final poate fi inclusiv coagularea unui brand de țară pentru acea arie de activitate economică.
We are Romania – You are welcome
Prima competiție destinată mezelurilor și salamurilor de la noi este organizată sub sloganul We are Romania – You are welcome. Sunt așteptați să participe toți producătorii autohtoni al acestui tip de produse din carne, indiferent de tipul de carne utilizat sau de rețete. Regulamentul si formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Federatiei Nationale a Degustatorilor Autorizati. Pot participa producatorii persoane fizice sau juridice, care fac sau nu parte din asociații de producători, autorizați să proceseze carnea.
Materia primă utilizată la produsele de concurs
Pot fi înscrise în competiție produse care se încadrează în definițiile de salamuri și mezeluri, indiferent dacă sunt obținute din prelucrarea cărnii de porc, vită, oaie, capră sau cal, inclusiv carne mixtă, produse pe teritoriul național cu respectarea reglementărilor comunitare și naționale în vigoare. Carnea trebuie să fie proaspătă, produsele, care provin din materii prime congelate, nu sunt permise la această competiție.
Câte probe pot fi aduse în concurs?
Din regulamentul de concurs, publicat de organizatori reiese că fiecare companie va putea participa cu două produse la fiecare categorie, respectând următoarele condiții și cantități:
- La fiecare categorie, câte două probe, din același lot, în greutate de minim 2 Kg.
- În cazul unor mezeluri (tip Prosciutto, copt sau crud, se va tăia o bucată ce va putea fi apoi feliată cu un feliator profesional, pus la dispoziție de către organizator.
Produsele trebuie să fie însoțite de o etichetă care să ateste trasabilitatea (numărul lotului, data producției și data expirării).
De ce un concurs de salamuri și mezeluri?
Potrivit organizatorilor, trei sunt obiectivele urmărite cu această competiție.
- să pună în valoare produsele care identifică cel mai mult delicateria națională și care interpretează cel mai bine tradiția, în coerență cu cerințele, istoria și caracteristicile exprimate de teritoriile de referință;
- să promoveze conștientizarea produselor ca delicatese din zonă, pentru a le consolida prezența pe piețele regionale, naționale și externe;
- să stimuleze producătorii către o cale de îmbunătățire constantă a calității produsului lor, prin dialog cu alte companii și discuții cu un juriu format din degustători cu înaltă specializare tehnică.
Decizia e în mâna juriului
Cei care vor juriza produsele înscrise în concurs sunt specialiști si degustători străini și romani, respectiv doua asociații ONAS din Italia și FNDA din Romania. Va exista și un juriu de amatori, iar părerile membrilor acestuia va avea o pondere importanta. Opinia consumatorilor va putea fi astfel exprimată de amatori și reprezentanți ai mass-media.
Primii 3 clasați pentru fiecare dintre categoriile din concurs vor fi recompensați. La fel se va întâmpla și cu primele 3 produse demne de a obține RECOMANDAREA FNDA.
Vor fi recompensate cele mai bune dintre produsele realizate folosind un lanț scurt de aprovizionare și cu materii prime provenite din ferme semi-sălbatice;
cele mai bune dintre produsele realizate de companii cu durabilitate ridicată a mediului;
cele mai bune dintre produsele cu disponibilitate declarată ce depășește cel puțin 3.000 kg pe an considerate de interes deosebit pentru piețele naționale și externe;
cele mai bune dintre produsele realizate de micro sau mici întreprinderi formate din tineri cu vârste între 18 si 35 de ani sau femei de orice vârstă.
Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda o parte din premii dacă nu există condițiile solicitate și de a acorda aceleiași companii premii pentru diferite categorii.
Festivalul Vin la cultură
Concursul de salamuri și mezeluri românești și conferințele sunt parte componentă a unui festival mai amplu de promovare a culturii gusturilor. Acesta se desfășoară la Iași în luna noiembrie 2024. Vin la cultură este găzduit de Palatul Culturii, potrivit vinul.ro. Participanții își vor putea satisface curiozitatea în cadrul unei expoziții cu degustare, destinată publicului larg. Tot în cadrul acestui festival va avea loc primul concurs de vinuri din soiuri autohtone, al cărui juriul va fi alcătuit din importatori, cei care duc aceste vinuri pe diferite piețe externe, reuniți în Cupa importatorilor.
Premianții competițiilor organizate în premieră (cel de salamuri și mezeluri și cel de vinuri din soiuri autohtone) vor fi anunțați în cadrul Galei de deschidere a festivalului, programată pentru 22 noiembrie 2024.