Cei mai competitivi șefi ai școlilor din Transilvania și Banat sunt pregătiți în spirit antreprenorial de către Asociația pentru Valori în Educație (AVE), inițiatoarea competiției Directorii Anului în România (DAR).
“Întâlnirea cu membrii comisiei de jurizare pentru competiția DAR m-a surprins pentru că foloseau termeni din antreprenoriat cu care eu nu eram obișnuită. Recomand și altora această experiență, pentru că ieși din zona de confort. Am reușit să formez o echipă de 15 oameni din cei peste 100 pe care îi avem, un personal numeros.
În 2014, ne-am trezit că imobilul în care funcționam a fost retrocedat, apoi a trebuit să ne desfășurăm activitatea în sedii închiriate, în tot Clujul. Am efectuat toate studiile (analiză cost-beneficiu, studiu de fezabilitate, proiect tehnic), a reieșit nevoia de spațiu, după care au urmat identificarea și accesarea de fonduri.
Nu eram eligibili pentru construirea unei școli noi, deci s-a dărâmat totul și s-a construit sediul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) Cluj. Avem un spațiu terapeutic recunoscut în Europa; colegi din țări partenere au spus că așa ceva nu au sperat să vadă în această viață. Raportat la standardele UE este cel mai modern centru terapeutic din țară.
Dacă nu ne implicam, era doar o clădire fără spațiile terapeutice dorite: grădină senzorială, bazin de hidroterapie, săli de kinetoterapie, cameră de stimulare multisenzorială, spațiu de relaxare pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională a profesorilor, spațiu de joacă, terapie cu roboți”, a relatat directorul CSEI, Viorica Cismașu, câștigătoare a secțiunii antreprenoriat Zona Centru.
Șefii de școală, ca lupii singuratici
“Colegii cu care m-am întâlnit la jurizare îmi spuneau că astfel de comisii ar trebui să fie la concursurile pentru directori pentru că membrii au fost clari, încurajatori și am primit mult sprijin. Pentru un director contează foarte mult, deoarece în această funcție te simți de multe ori ca un fel de lup singuratic.
În momentele cheie este foarte important să știi că sute de oameni au aceeași viziune și sunt determinați să producă schimbare. La această competiție, sărbătoare națională participă oameni care au desfășurat proiecte enorme, de milioane de euro, însă transformarea este despre lucruri câteodată ridicol de mici, care par banale: modernizarea bibliotecii, ridicarea de la zero a unui teren de baschet.
Am construit o fântână în curtea școlii pentru că într-o zi mi-a venit o elevă în birou care își dorea să aibă așa ceva. M-am oprit din tot ceea ce lucram, mi-am notat ideea și am pus-o în aplicare, chemând-o pe acea fată la inaugurare, deși între timp ea nu mai era la acea vreme la noi.
Am întâlnit în această competiție oameni dispuși să investească în educație. Noi, în antreprenoriat, avem tendința să vorbim despre proiecte, însă oamenii sunt mai importanți decât proiectele”, a remarcat Marius Cimpoae, directorul Școlii Gimnaziale nr. 27, Timișoara, câștigător al secțiunii antreprenoriat Zona Vest.
Finaliștii naționali – Transilvania și Banat:
Zona Vest
- Antreprenoriat: Marius Cimpoae – Școala Gimnazială 27, Timișoara (Timiș)
- Egalitate de șanse: Flavia Cut Lupulescu – Școala Gimnazială Boldur (Timiș)
- Inovare: Alideia Țepeneu – Liceul General Drăgălina, Oravița (Caraș-Severin)
Zona Centru
- Antreprenoriat: Vasilica Cismașu – CSEI Cluj-Napoca (Cluj)
- Egalitate de șanse: Ștefan Nuț – Liceul M. Preda, Odorheiu Secuiesc (Harghita)
- Inovare: Vasile Morar – Școala Ocna Sibiului (Sibiu)
Stimulează excelența managerială
“Am participat la această competiție din dorința de a schimba lucrurile; ulterior am urmat și Academia de Leadership a AVE, cunoscând oameni care încearcă și reușesc, nu doar din România, ci și din alte țări; practic o infuzie de informații despre ceea ce poate să facă un director de școală.
Cursurile de un an și jumătate au generat o altă idee: de a crea o rețea de directori, convingând și alți patru colegi de la școli din jur să participe, 12 din județul meu. Mulți oameni din școlile participante au reușit să atingă un alt nivel profesional, devenind consultanți educaționali, mentori pe diferite sisteme, deci efectul s-a propagat.
Acum coordonez platforma programului de transformare inițiat de AVE, trecând pe un sistem digitalizat, mai eficient. Nu e bine să stai deoparte, ci să încerci, să experimentezi, din această rețea creată de AVE ies acele lucruri care transformă școala. Directorii acumulează mai multă rezistență și un plus de viziune”, consideră Marian Anghel, de la Liceul Petre Pandrea Balș, Directorul Anului în 2017.
„A fi director înseamnă a fi manager, iar această valență este foarte important să fie profesionalizată. În toate carierele profesionale, din toate industriile lumii pentru rolul managerial primești sprijin să dezvolți competențe profesionale speciale. Vedem acest lucru în sistemul de sănătate, unde e la fel de necesar, în toate companiile și industriile la nivel internațional.
Toate sistemele de educație care au reușite în lume dispun de programe de dezvoltare profesională și premii pentru excelență managerială. Ne dorim să oferim directorilor și profesorilor care vor să devină directori sprijin ca să aibă mentori în business, să facă planuri de acțiune, să colaboreze cu autoritățile și să rezolve cele mai importante probleme ale școlilor”, a rezumat Andreea Nistor, director executiv al AVE.
532 de lideri de business înrolați
AVE a organizat, la încheierea etapei de jurizare regională de la Cluj, o prezentare a stadiului competiției. La faza națională de la București s-au calificat 12 directori de școală și liceu. În premieră, organizația a introdus selecțiile regionale de la Craiova, Galați, Oradea, Cluj-Napoca. Din fiecare zonă, un director este declarat drept câștigător la una dintre cele trei categorii: antreprenoriat, inovare și egalitate de șanse.
Din cei 194 de directori înscriși din România, 72 au ajuns în etapa regională, iar 12 se vor întâlni la jurizarea națională. Competiția DAR reprezintă ocazia de a demonstra că directorul de școală este un vector de schimbare care oferă un impuls vital comunității educaționale, fiind și o sursă de inspirație pentru alții.
Gala DAR va avea loc în 24 octombrie, la Opera Națională din București, când vor fi premiați directori la cele trei categorii și va fi desemnat Directorul Anului 2024. AVE implică 5.800 de directori de școli în programul de transformare a școlilor din România, prin direcții precum Academia de Leadership și Management Școlar, Edu Networks, HumanKind, Alfabetar.
La proiectele AVE au participat, până în 2023, 523 de lideri de business, dintre care 101 factori de decizie în primele 500 de companii profitabile din România. 121 de asemenea lideri sunt mentori pentru directorii de școli, iar 37 au făcut parte din procesul de selecție a finaliștilor. Bugetul AVE s-a ridicat la 1,6 milioane de euro în 2023, dintre care 87% investiți în programe și 13% cheltuieli administrative.