Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum îți digitalizezi firma gratis cu până la 120.000 €

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Transilvania pot beneficia de servicii de transformare digitală din fonduri UE, anunță experții The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT).
Brațul robotic poate fi folosit și în fabrici, dar și în restaurante | Foto: Luviar.ro

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din regiune pot beneficia foarte avantajos de servicii de transformare digitală din fonduri UE, dezvăluie experții The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT).

“Noi suntem o companie de software care avem ca focus crearea de programe pentru computerele cuantice (cu o putere și viteză de calcul foarte mari, n. red.). Ne-am gândit să lansăm un program de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) de investigare a unor soluții hardware pentru comunicații cuantice, scopul nostru final fiind realizarea unui repetitor cuantic.

Prin TEDIHT am fost puși în legătură cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare. Acesta ne-a oferit acces la infrastructura de laborator pentru implementarea unor algoritmi cuantici la nivel fizic folosind spini nucleari ca biți cuantici, lucru care până acum nu s-a realizat în România”, a explicat Radu Mărginean, cofondator al startup-ului Transilvania Quantum.

  

Materiale de construcții din cânepă

Agro Infinity se concentrează pe agricultura inteligentă și materiale de construcții din fibre vegetale. Mai precis pe utilizarea fibrelor de cânepă pentru producția de sisteme hidroponice și materiale de construcții alternative la lemn. “Ne-am propus să dezvoltăm fabricile viitorului din materiale de construcții naturale. Eu mă ocup de zona de management de business, alți doi colegi, de proiectare și producție”, spune fondatorul Tudor Fărăgău.

“Lor li s-a pus la dispoziție o platformă de e-learning online cu acces la expertul Levente Denes, profesor asociat la Universitatea West Virginia (SUA), le este facilitat accesul la un laborator de testare și la asistență în concretizarea unui prototip pentru ca apoi să dezvolte un material ecologic inovator și să introducă produsul pe piața internațională”, a explicat Mădălina Tantana, Key Account Manager la compania de consultanță Hygia, din cadrul TEDIHT.

Braț robotic pentru scaunele IKEA

“Toate scaunele pe care le vedeți în magazinele IKEA sunt vopsite la fabrica Plimob Sighetu Marmației cu roboți livrați de noi. Mai precis, suntem axați pe celule robotizate în stare să manipuleze, să asambleze, să facă sudură sau vopsire. Pentru că majoritatea producătorilor nu găsesc oameni, se merge mult pe roboți colaborativi”, a remarcă Raul Pal, director general al PSC Automatizări și Instalații Apahida.

“Am asistat compania cu atragere de finanțări care să permită dezvoltarea de noi componente prin produsele sale, mentorat tehnic pentru dezvoltarea componentei de machine vision, colaborări business-to-business, acces la cursuri și training-uri, promovare prin canalele noastre de comunicare”, a detaliat Antonia Duma, coordonator al primului pachet de lucru din cadrul apelului 2.

Inteligența artificială: în clinici și la selectarea deșeurilor

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a organizat până acum, în cadrul acestor programe, prin Facultatea de Matematică și Informatică (FMI), 22 de servicii de ateliere către 16 beneficiari și 190 de persoane, cu 12 experți, contribuind la dezvoltarea de soluții digitale personalizate. Cele mai cerute servicii au fost de securitate cibernetică, AI, Big Data și realitate virtuală și augmentată.

“Intrarea în proiecte cu privați a fost o provocare pentru că noi interacționăm de obicei doar cu studenții, însă dacă rămâneam doar în zona teoretică și nu porneam de la nevoile concrete ale beneficiarilor, nu ajungeam la etapa de transfer tehnologic. Am asigurat Clinicii Medena din Oradea ateliere de formare și mentorat: AI, securitate cibernetică, Big Data, Cloud, inclusiv unul de etică a studiilor medicale, pe care l-am considerat necesar, alături de furnizarea de rapoarte de analiză pe baza screening-ului realizat.

În cazul companiei CargoTrack, axată pe soluții pentru colectarea deșeurilor, alături de atelierele de formare, s-a adăugat accesul la experți și expertiza specialiștilor. Ținta lor este de a realiza selecția automată a deșeurilor, cu ajutorul AI, nu doar după culoarea pubelei, ci și în funcție de conținutul acesteia, care este marea provocare”, consideră Laura Dioșan, profesor la FMI-UBB.

Case sănătoase la cheie

Eco Living Project (ELP) Timișoara dezvoltă locuințe ecologice la cheie cu înaltă eficiență energetică, folosind materiale naturale și tehnologie proprie. “Practic, ELP ne propune să trăim în case sănătoase. Aveau nevoie de creșterea capacității digitale la producție și managementul calității, optimizarea sistemului actual de distribuție pentru a reduce emisiile de carbon din transport, alături de training-uri de dezvoltare de produs, acces la expertiză pentru cercetare-dezvoltare.

Le-am propus testarea și analiza, în laboratoarele noastre de beton armat și fizică a construcțiilor, de materiale de construcții inovatoare: material de finisaj natural pe bază de argilă pentru controlul vaporilor de apă (împiedicarea formării de mucegai în locuință), cărămidă din pământ stabilizat obținută prin presare, element termoizolator care are la bază fibre lignocelulozice.

Ideea este să îi ajutăm sa facă produse viabile, ecologice, intenție care se potrivește și cu interesele instituției noastre în CDI”, a menționat Camelia Negruțiu, conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Duc tehnologia la Oradea

Managerii Transilvania IT Cluster (TITC) și Clusterul Mobilier Transilvan (CMT), membre ale TEDIHT, au făcut sinteza apelurilor de proiecte 1-3 pe care hub-ul clujean le gestionează. TEDIHT a primit o finanțare de 12,5 milioane de lei de la Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru transformarea digitală a IMM-urilor din regiune, program cofinanțat de Comisia Europeană (CE).

“Ne propunem să facem diferența în servicii digitale, să dăm acces gratuit la resurse competente. TEDIHT este un punct unic de contact pentru a începe călătoria digitală, cu analiza afacerii, training-uri, cursuri.

Avem susținere din partea celorlalte clustere din Cluj și a universităților care au acces la infrastructură și competențe. Am primit finanțări de la CE și Guvernul României, însă nu oferim soluții pe un raft, fiindcă procesul de transformare digitală este unul continuu, se derulează pe întreaga durată de existență a firmei.

Avem 140 de experți în hub și colaboratori, furnizori de servicii și soluții IT. Nu vrem să ne limităm doar la Cluj, ci să facem evenimente în toată regiunea, unul fiind IQ Digital Summit, de la Oradea”, a spus Bianca Muntean, director executiv al TITC și coordonator al TEDIHT.

Fără datorii la stat și cu bilanț “curat”

Ciprian Morcan, managerul CMT, a prezentat al treilea apel de selecție de proiecte inițiat de TEDIHT, care va fi lansat de la 1 octombrie, deschis IMM-urilor interesate să își accelereze procesul de digitalizare.

“Există trei reguli, impuse suplimentar față de aplicația noastră online, de către finanțatori: să nu aveți datorii la stat – finanțe și primărie, deci sunt necesare certificate constatatoare de la aceste instituții pentru toate punctele de lucru; apoi să dețineți un bilanț financiar-contabil pe 2023, deoarece trebuie să verificăm să nu fiți în dificultate, adică să nu aveți capitaluri negative.

Trebuie să fiți IMM sau instituție publică, deci companiile mari și grupurile cu legături vor fi excluse. Apelul va fi activ timp de cinci luni, cu evaluări lunare, iar colaborarea cu noii beneficiari va dura șase luni. Între 20.000 și 120.000 de euro sunt costurile pe care le susțin cei doi finanțatori, servicii cuantificate în bani.

Cei selectați vor avea acces la oferte de tehnologie, furnizori, parteneri, totodată, li se va întocmi un audit de digitalizare, la începutul proiectului, dar și după 12 și 36 de luni, lucru solicitat de CE. Cel puțin 1-2 persoane din proiect vor trebui să dobândească pe parcurs competențe digitale, deci să participe la un pachet de instruire în domeniu”.

Prezentări pe Dealul Lomb

TEDIHT a organizat, la Centrul de Excelență pentru Mobilă, de pe Dealul Lomb, evenimentul Digital Talk, din seria dedicată beneficiarilor actuali și potențiali ai programelor sale. Acesta a oferit o platformă de discuții și oportunități pentru IMM-urile interesate de transformarea digitală și colaborarea cu partenerii din consorțiu, aducând beneficiari din primele două apeluri.

Publicul a fost invitat să participe la conferința de la Oradea, din 3 octombrie, care va reuni lideri din tehnologie și inovare, pentru a explora noi modalități de creștere și digitalizare a IMM-urilor. Cu acest prilej, TEDIHT a lansat al treilea său apel de selecție a beneficiarilor, care va debuta la 1 octombrie, fiind deschis IMM-urilor interesate să își accelereze procesul de digitalizare.

TEDIHT este un consorțiu regional format din 14 organizații, 6 parteneri și 8 parteneri asociați, creat de principalii actori de inovare din Regiunea Nord-Vest. Misiunea sa este de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și sectorului public. TEDIHT a fost prezentat ca exemplu de bună practică de Grupul European de Experți în Clustere din CE.

Show cu roboți

Participanții la prezentările TEDIHT au avut ocazia să vadă la lucru mai mulți roboți. Unul dintre ei avea rol de gazdă, purtând conversații cu oaspeții, altul patrula printre invitați. Într-un stand, un braț robotic susținea o demonstrație de asamblare a scaunelor. La final, s-au derulat o intermediere între beneficiari și furnizori de servicii de digitalizare și o sesiune de networking.  

TEDIHT

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea, distinsă cu Premiul „Dem I. Dobrescu” la Gala Energiei Românești

Articolul următor

România în expoziția londoneză Via Transilvanica– drumul care uneşte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share