Peste 120 de elevi noi s-au alăturat, în anul școlar 2024-2025, Continental România în clasele din învățământul profesional dual. În total, peste 400 de elevi urmează modulele de practică în sediile Continental (Carei, Sibiu și Timișoara) în anul școlar 2024-2025. La Sibiu, anul acesta elevii au putut opta și pentru Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu. Elevii beneficiază de bursa oferită de companie și de stat, de mâncare și cazare gratuite și de alte facilități.
Peste 400 de elevi au început anul școlar susținuți de sediile Continental din Carei, Sibiu și Timișoara, în sistem de învățământ profesional dual. Dintre aceștia, peste 120 sunt elevi de clasa a IX-a, care iau pentru prima dată contactul cu compania, cu mentorii și cu programul de practică unde vor învăță, pentru următorii trei ani, o meserie.
Pe parcursul acestui an școlar, elevii vor beneficia de masă și cazare la internaturile liceelor cu care Continental este partener, de bursă privată, precum și de mentori care îi vor învăță deprinderile de care au nevoie pentru a se specializa în operator CNC, electrician, electronist, electromecanic, mecanic, lăcătuș.
Iar la finalizarea celor 3 ani de pregătire teoretică (la liceu) și practică (la companie), ei au șansa să se angajeze pe poziții de tehnician sau operator în zona de producție. În plus, tinerii își pot continua studiile la seral, iar apoi la facultate.
O nouă clasă cu învățământ dual la Sibiu
Noutatea acestui an, constă în crearea unei noi clase la Liceul Tehnologic „Avram Iancu” din Sibiu. „De-a lungul timpului, între Liceul Tehnologic „Avram Iancu” și Continental Sibiu a existat o colaborare bună pentru profilul electromecanic și operator CNC, învățământ profesional, obținând rezultate foarte bune în pregătirea elevilor în cadrul orelor de practică. În prezent, continuăm această colaborare cu o clasă de învățământ dual, profilul de electromecanică, pentru care am primit deja susținerea materială prin modernizarea unei săli de clasă și sponsorizarea elevilor cu kit-uri pentru începutul anului școlar, având convingerea unei colaborări eficiente și productive în continuare”, declară Ilie Lăutaru, Directorul Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu.
Pentru acest an școlar, Continental Sibiu a pus la dispoziția elevilor 68 de locuri noi în clasele a IX-a Continental, în sistem dual, toate fiind ocupate încă de la prima sesiune de înscrieri. Dintre acestea, 26 locuri la Colegiul Tehnic Energetic, specializarea „Electronist aparate și echipamente”, 26 la Liceul Tehnologic „Independența”, specializarea „Electromecanic utilaje și instalații industriale” și încă 16 locuri la Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”, specializarea „Electromecanic utilaje și instalații industriale”.
În Timișoara, sediile Automotive și Anvelope sunt implicate alături de Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” Timișoara în creșterea eduației profesionale duale. Unitatea de învățământ a pus în acest an la dispoziția elevilor 42 de locuri, împărțite astfel: 23 de locuri pentru specializarea „Electrician aparate și echipamente electrice și energetice”, 15 locuri pentru specializarea „Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice”, și 4 locuri pentru specializarea „Electromecanic utilaje și instalații industriale”.
„Dezvoltarea abilităților practice ale elevilor nu ar fi posibilă fără implicarea companiilor, care cunosc cerințele de pe piață, au echipamentele de care au nevoie elevii pentru a învăță și pun la dispoziția elevilor mentori care îi învață și îi inițiază într-o specializare ce le va deveni meserie în viitor. Iar colaborarea cu Continental a adus mereu un plus în creșterea profesională a tinerilor”, a spus Luminița Filip, directorul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” Timișoara.
La Carei, ContiTech are 6 noi elevi pe care îi susține în anul școar 2024-2025. Din anul școlar 2023-2024, ContiTech a demarat și o nouă colaborare, de data aceasta cu Liceul Teologic Romano-Catolic „Ham Janos” pentru specializarea de electronist aparate și echipamente.
Continental este inițiator al reintroducerii educației profesionale în sistemul de învățământ. În cei 12 ani care au trecut de atunci peste 700 de elevi au urmat stagii de practică în sediile Continental din Carei, Timișoara, Brașov și Sibiu, iar mulți dintre aceștia sunt angajați în fabricile sau centrele de inginerie ale companiei. Pentru anul școlar 2024-2025, compania oferă, la nivel național, peste 120 de locuri tinerilor care doresc să învețe o meserie care nu doar că le oferă un viitor, ci și modelează viitorul mobilității.