Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premierul a testat mașina electrică “made in Cluj”

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu managerii companiilor locale de tehnologia informației (IT) la complexul ABC Incubator.
Prototipul din fața ABC Incubator a presupus o investiție inițială de 500.000 de euro | Foto: Guvernul României, TITC

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu managerii companiilor locale de tehnologia informației (IT) la complexul ABC Incubator.

La întrevedere au mai participat Bogdan Ivan – ministrul cercetării, inovării și digitalizării, alături de reprezentanți ai companiilor IT autohtone, Roxana Mânzatu, propunerea României pentru comisar european și vicepreședinte al Comisiei Europene, Victor Negrescu – vicepreședintele Parlamentului European.

“Temele de discuție s-au axat pe inovație românească, digitalizare, oportunități și soluții pentru stimularea mediului de afaceri românesc. Este încurajator să vedem acest angajament comun pentru crearea unui mediu de afaceri mai puternic”, a spus managerul Transilvania IT Cluster (TITC), Bianca Muntean.

Gazdă a evenimentului a fost fondatorul companiei AROBS, Voicu Oprean. “Sunt impresionat de ceea ce am văzut și testat la AROBS, una dintre cele mai importante companii de IT din România fondate aici, în Cluj-Napoca. Prototipul de mașină electrică fabricat în Cluj, pe care l-am testat câteva minute este o adevărată minune tehnologică 100% românească, ce poate concura cu orice model similar din lume.

Ceea ce mi-au arătat Voicu Oprean și echipa sa, de la drone la software pentru urmărirea flotelor auto este la cel mai înalt nivel de performanță în lume. Voi susține toate firmele locale de IT să participe masiv la programele de digitalizare a infrastructurii informatice a statului. Aceasta este calea sigură pentru o Românie modernă, eficientă și performantă”, consideră premierul.

Pe șantier la ICIA  

În prealabil acesta a vizitat șantierul noului Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UCTN), care urmează să devină o unitate de elită în domeniu, la nivel european.

“350 de cercetători, doctoranzi și masteranzi vor lucra într-un centru tehnologic de înaltă performanță, în urma unei investiții de peste 125 de milioane de lei. Pe șantierul început toamna trecută se lucrează în ritm susținut și sunt convins ca se va respecta termenul de finalizare, în septembrie 2025.

Clujul se va transforma, astfel, într-un adevărat hub național în inteligență Artificială, iar UCTN își va lărgi semnificativ numărul de companii internaționale cu care va colabora, pe lângă Volkswagen, Bosch, Emerson sau Continental urmând să demareze proiecte inclusiv cu giganți americani precum Lockheed Martin.

Aceasta este calea sigură pentru a dezvolta România folosind toate avantajele noilor tehnologii și talentul de excepție al tinerilor din Cluj-Napoca și nu numai”, a spus Ciolacu.

IT  

Magnet pentru politicieni 

Actualul premier nu este primul care s-a fotografiat lângă “Tesla de Cluj”. În 2022, Nicolae Ciucă a remarcat-o la evenimentul Innowave Summit. “Reprezentanții prototipului au nevoie și de sprijinul statului pentru omologarea mașinii. I-am sfătuit să colaboreze și cu alte institute de cercetare și inovare – cel de la Govora, cu realizări în domeniul acumulatorilor, aici trebuie să fie competitivă mașina”, spunea Ciucă. Intențiile nu s-au mai materializat. Conceptul e realizat de un grup de investitori români condus de Oprean, unul dintre finanțatori. Proiectul a necesitat o investiție de 500.000 €. Designer e Peter Szabo, modelul fiind conceput inițial ca o mașină din lemn cu motor pe combustie, cu îmbunătățiri tehnologice aduse de UTCN. Inițiatorii săi voiau să producă 5-10 noi mașini, axându-se pe finanțarea UE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj găzduiește, în 26-28 septembrie, conferința internațională ”Științele vieții pentru dezvoltare sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. 

Superconferință de științele vieții la USAMV Cluj. Vin 350 de participanți din toată lumea

Articolul următor

Top 10 finaliști ai Concursului de Arhitectură Perla Harghitei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share