Pentru clădirea de birouri programată a fi amenajată în 2025, Perla Harghitei a apelat la creativitatea arhitecților, organizând un concurs pentru găsirea soluției cele mai potrivite. Concursul de concept de arhitectură s-a adresat tuturor arhitecților inovatori din domeniu. Compania a anunțat recent numele primelor 10 birouri de arhitectură care își vor disputa realizarea proiectului.
Competiția organizată de Perla Harghitei este structurată în cinci faze, urmate de Gala de premiere, programată pentru 2 octombrie, în cadrul căreia participanții vor putea admira o expoziție cu proiectele nominalizate.
După înregistrarea candidaturilor, selecționarea candidaților și prezentarea conceptelor, în urma etapei a patra a fost alcătuit topul primelor zece proiecte, care vor fi expuse în cadrul galei de premiere.
Au fost selectați cei 10 finaliști
Reprezentanții perla Harghitei a făcut publică lista cu primii selecționați de juriu.
„După o călătorie incredibilă de creativitate și inovație, suntem încântați să vă prezentăm Top 10 finaliști ai Concursului de Arhitectură Perla Harghitei! După o deliberare amănunțită, juriul a selectat cele mai inspirate și progresiste proiecte care întruchipează armonia naturii, tradiției și modernității.
NOMINALIZAȚII sunt:
DSBA /România/ www.dsba.ro
AVENTUS design /România/ www.aventus.ro
SFERA arhitectura /România/ https://lnkd.in/ds-7VJYv
BLOKAD arhitectura /România/ www.blokad.ro
W4 arhitectură /România/ https://lnkd.in/eSU4sjb
TAKENAKA /Ungaria/ www.takenaka.eu
THINK design /România/ https://lnkd.in/dekvfqQC
ReACT Now /Romania/ www.re-act.ro
TECON /România/ www.tecon.ro
VALLUM /România/ facebook.com/vallum.ro” , se spune în anunțul publicat pe o pagină de socializare dedicată oamenilor de afaceri.
Din regulamentul concursului aflăm că reprezentanții beneficiarului pot avea votul decisiv, alături de membrii juriului, atunci când sunt selectate proiectele câștigătoare. De asemenea, reprezentanții beneficiarului pot solicita argumente suplimentare din partea membrilor juriului în vederea stabilirii câștigătorilor concursului.
Curatorul competiției
Curatorul concursului este arh. Kövér Orsolya Mária, membru al Ordinului Arhitecților din România și consultant personal al companiei Perla Harghitei. Curatorul este implicat în întregul proces al concursului, contribuie activ la toată organizarea competiției, organizează și asigură comunicarea între membrii juriului, concurenți și beneficiar. De asemenea, curatorul consiliază beneficiarul în toate etapele acestei întreceri. Curatorul nu poate face parte din juriu și are doar roluri administrative.
Juriul concursului Perla Harghitei
Pentru jurizare, organizatorii au apelat la o serie de personalități cu activitate profesională recunoscută.
Președintele juriului, Arch. Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România va beneficia de competențele celorlalți membrii ai juriului: Arch. Albert Sándor, Arhitect Șef al municipiului Miercurea-Ciuc, Arch. Bogos Ernő, Arch. Monica Sache, Arch. Șerban Țigănaș, Arch. Szentirmai Tamás.
Deciziile juriului nu pot fi contestate. Juriul poate respinge orice lucrare care nu se integrează în termenii și regulamentul concursului. Toți membrii juriului participă (fie online, fie personal) la lucrările de evaluare și jurizare pe parcursul perioadei de deliberare și evaluare, până la finalizarea procesului de evaluare și desemnarea câștigătorilor.
Aceștia vor elabora un set de criterii după care fiecare membru al juriului va nota proiectele. Pentru proiectele câștigătoare, juriul va pregăti o evaluare pe baza listei de criterii menționate mai sus și care va fi prezentată în cadrul Galei.
Membrii juriului vor completa o declarație de disponibilitate și confidențialitate înainte de începerea procedurilor de jurizare.
Criterii de jurizare a concursului de arhitectură
Potrivit regulamentului publicat de Uniunea Arhitecților din România, membrii juriului țin cont de următoarele criterii:
• Includerea în indicatorii urbani,
• Respectarea restricțiilor,
• Este propunerea la scara locației?
• Respectă propunerea dimensiunea localității, a țesăturii tradiționale?
• Conține elemente ale arhitecturii tradiționale a zonei?
• Conceptul este la scară umană?
• Este omul, utilizatorul actorul principal în scenografia conceptului?
• Clădirea are elemente de durabilitate?
• Este verde?
• Conține elemente specifice Near Zero Energy Building?
• Funcționalitatea propunerii – conformitatea cu funcțiile solicitate,
• Respectă elementele esențiale de siguranță la incendiu și siguranță în utilizare?
• Originalitatea ideii/ideilor prezentate,
• Fezabilitatea conceptului – cost/eficiență.