Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda sunt cooptate în fabricarea și testarea celei dintâi aeronave de acest tip fără pilot, în “coproducție româno-americană”, de către Carfil și Periscope Aviation.
“Protocolul prevede dezvoltarea producției de drone autohtone destinate domeniului agricol, implementarea proiectului strategic “Prima dronă”, actualizarea cadrului național legislativ în materie de producție, omologare, standardizare, operare civilă, în conformitate cu cerințele și evoluția pieței naționale, regionale și internaționale.
Se dorește și accelerarea proiectelor de cercetare, dezvoltare, inovare în domeniul UAV / UGV, destinate agriculturii și construcției ecosistemului digital agroalimentar, prin implicarea activă a echipelor din mediul universitar și privat”, potrivit conducerii USAMV.
“Ideea este de a dezvolta un prototip de dronă în România, în condițiile în care constatăm o invazie a acestor produse din Asia. Prin protocolul cu Carfil, vom contribui la dezvoltarea, respectiv producerea și testarea de drone, în cazul cu specific agricol. Noi vrem să aplicăm și pentru fonduri UE în acest sector, mai ales că pătrunderea dronelor în domeniile pe care ne axăm noi: agricol, horticol, silvic, geodezic este din ce în ce mai accentuată.
Împreună cu Carfil, ne-am propus să creăm o dronă care să acopere mai multe domenii. În cadrul facultății am derulat un proiect de cercetare care vizează folosirea dronelor în silvicultură, avem tineri pasionați de tehnologie, echipe foarte bune specializate în fotometrie, piloți de drone acreditați de Autoritatea Aeronatică Civilă Română, oameni care știu ce senzori trebuie utilizați.
În cadrul colaborării cu Carfil, vom merge noi la Brașov și vor veni ei la Cluj pentru testările pe care le vom face pe diferite tipuri de culturi agricole. Noi suntem optimiști că până la finele acestui an se poate produce prima dronă românească”, ne spune decanul Facultății de Silvicultură și Cadastru a USAMV, Tudor Sălăgean (foto stânga).
Bătaie pe piloții de la USAMV
El a detaliat și sectoarele în care pot fi folosite aceste aeronave. “Drona nu este o jucărie, ci un instrument util pentru colectarea de date care să fie interpretate de profesioniști și apoi să fie folosite în activitățile agricole sau de cadastru. De altfel, avem în vedere un asemenea curs în cadrul USAMV.
Noi am avut un proiect prin care analizam cu ajutorul dronelor regimul hidric al plantelor, structura solului, pentru a se putea acționa în zonele cu deficit sau excedent de apă, lucru deosebit de important pentru agricultură, mai ales în condițiile schimbărilor climatice pe care le constatăm cu toții.
Dronele sunt din ce în ce mai prezente în activitățile de geodezie și cadastru, unde tehnologia avansează foarte repede. Trebuie pus accent nu numai pe partea de colectare a datelor, ci îndeosebi pe cea de postprocesare, de interpretare.
Au conștientizat acest lucru și firmele de cadastru, este o adevărată bătaie nu numai pe absolvenți, ci chiar pe studenții noștri din primii ani, care știu să lucreze cu tehnologia. Dronele se impun tot mai mult în domenii ca ingineria în construcții, arheologia, fondul silvic – pentru a monitoriza pădurile, activitatea animalelor și a insectelor”, susține decanul FSC Cluj.
El a semnat protocolul din cadrul acordului Carfil – Periscope alături de Sorin Vâtcă – prorector activități sociale și studențești al USAMV, la complexul Romaero, în cadrul Black Sea Defense and Aerospace (BSDA), expoziție dedicată apărării şi securităţii. USAMV apare ca partener în acordul strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile.
Vor produce și drone militare
La ceremonie au participat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, și ministrul economiei, Ștefan Oprea. Carfil este o subsidiară a companiei naţionale Romarm. Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, cea mai recentă investiţie a companiei americane, renumită pentru inovaţia sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanță. BSDA este cea mai mare expoziție regională dedicată apărării şi securităţii, reunind 400 de producători globali de echipamente şi tehnică militară și 300 de delegați străini de nivel înalt.
“Semnarea unor acorduri pentru realizarea dronei românești reprezintă un program în care cred foarte mult. Carfil a semnat un parteneriat cu Periscope pentru transfer de tehnologie și realizarea în România a unei drone care poate fi folosită atât în scop militar, cât și civil.
Un alt parteneriat a fost semnat între Carfil și AVI Aircraft, Easydo Digital Technologies, The Insource Development Group, AP Drone, Asociația Centrul de Excelență UAS și C-UAS, Asociația UVS pentru a dezvolta cadrul legislativ și producția de drone în România. Un alt acord prevede dezvoltarea producerii de drone agricole românești, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole.
Acesta are ca inițiatori Carfil, Anamob, AVI Aircraft, EDT, TID Group, Agri Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Brașov, ICDP Brașov, Naturevo, Universitatea Politehnica București, USAMV, Universitatea din Craiova. La Carfil va funcționa și un centru de pregătire a operatorilor de drone.
La BSDA au expus concepte, prototipuri și alți creatori sau producători de drone sau softuri și aparatură ori părți componente pentru drone. Am intrat în contact cu ei și îi voi implica în clusterul celor care cred în drona românească. Urmează ca împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul apărării, și Bogdan Ivan, ministrul cercetării, să definim o temă de cercetare pentru programul „Drona românească”, astfel încât toți acești entuziaști să poată contribui pentru industrializarea producției de drone”, a detaliat Ștefan Oprea.
Transport medical aerian, testat la Electric Castle
Rețeaua MedLife este primul operator medical privat din Europa Centrală și de Est care a pus în funcțiune un sistem de transport cu drone pentru probe biologice de laborator. Operatorul are mai multe zboruri autorizate pentru Nord-Vestul României, urmând ca pe termen mediu și lung să se extindă național. La Festivalul Electric Castle, din Bonțida, Medlife a pus la dispoziția participanților un centru mobil de testare a bolilor cu transmitere sexuală. Analizele oferite gratuit au fost transportate pe calea aerului pentru a eficientiza timpul de răspuns. „Ne-am mobilizat resursele și am pus la dispoziție un centrul de testare chiar în festival, iar pentru a eficientiza timpul de răspuns am folosit sistemul de transport a probelor biologice cu drona”, a declarat Ina Ilie, director de comunicare al MedLife.