Mulți dintre noi asociază acneea cu adolescența, însă realitatea este că aceasta poate apărea la orice vârstă, inclusiv la adulți. Un tip specific de acnee, numit acnee hormonală, este cauzat de fluctuațiile hormonale și afectează în special femeile, fiind o problemă tot mai frecvent întâlnită. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele și simptomele sale!
Cauzele acneei hormonale
Acneea hormonală apare atunci când glandele sebacee produc exces de sebum, un ulei natural al pielii. Acest exces, combinat cu celulele moarte ale pielii și bacteriile, poate bloca porii și duce la formarea de coșuri. Fluctuațiile hormonale pot stimula producția de sebum și contribui la dezvoltarea acneei. Există mai multe tipuri de hormoni implicați în secreția de sebum, inclusiv: hormonii androgeni (testosteron, androstendion, dehidroepiandrosteronul), hormonii estrogeni, hormonii de creștere, hormonii CRH (de eliberare a corticotropinei) și cortizolul sau hormonul de stres.
Factorii de risc în declanșarea acneei hormonale includ stresul psihoemoțional, predispoziția genetică, hormonii naturali sau artificiali (fitoestrogeni, acizi grași omega-3, contraceptive, compuși tiroidieni), anumite medicamente (unele antiinflamatoare nesteroidiene, unele betablocante ș.a.), produsele industriale (cosmetice, solvenți, metale grele, plastice, hidrocarburi aromate, dioxină, pentaclorbenzen) și poluarea.
Simptomele acneei hormonale
Simptomele acneei hormonale variază, însă cele mai frecvente sunt leziunile inflamatorii localizate predominant în jumătatea inferioară a feței, cuprinzând zona periorală, linia mandibulară, precum și zona cervicală anterioară. Acneea hormonală poate afecta însă și spatele sau jumătatea superioară a feței, chiar dacă apariția ei pe frunte este mai rară. În cazul acestui tip de acnee, leziunile se prezintă sub forma unor papule eritematoase și pustule de intensitate ușoară sau moderată, cu puține puncte albe și negre. În funcție de tipul leziunilor, acneea hormonală poate fi inflamatorie (este caracterizată prin prezența unor papule eritematoase, pustule și noduli, fără hiperseboree) sau retențională (este caracterizată prin prezența a numeroase leziuni comedoniene, închise sau deschise, pe toată fața; hiperseboreea este prezentă).
Hiperpigmentarea postinflamatorie este frecventă, la fel și cicatricile, care apar la peste 20% dintre persoanele afectate de acneea hormonală. Pe lângă aceste simptome, pielea persoanelor care suferă de acneea hormonală este frecvent mai sensibilă și cu o toleranță mai scăzută la tratamentele topice comparativ cu cea a adolescenților.
Diagnosticarea acneei hormonale
Diagnosticarea acneei hormonale este un proces complex care poate implica intervenția mai multor specialiști, printre care medicul dermatolog, endocrinologul și ginecologul. Medicul dermatolog este cel care inițiază procesul de diagnosticare, proces ce poate include, pe lângă examenul clinic, analize pentru a evalua nivelul hormonilor asociați cu apariția acneei (ex: cortizolul seric) și, în unele cazuri, chiar și investigații imagistice, pentru a exclude alte cauze posibile ale acneei.
Pe baza tuturor informațiilor adunate, medicul poate aprecia severitatea acneei hormonale și va decide ce tip de tratament este necesar pentru a o gestiona corespunzător.
Acneea hormonală poate fi o afecțiune frustrantă, una ce adesea necesită management pe termen lung. Cu tratamentul potrivit și o rutină de îngrijire a pielii adecvată, ea poate fi controlată. Dacă te confrunți cu acnee persistentă și vrei să afli ce poți face pentru a o ameliora, este important să consulți un dermatolog pentru a obține un diagnostic corect și un plan de tratament personalizat. Nu amâna vizita la medic și programează-te la o consultație de specialitate încă de la apariția primelor leziuni, fără a mai aștepta ca problema să se agraveze!
Disclaimer: Acest articol are scop informativ, nu reprezintă o sursă de autodiagnosticare și nu înlocuiește vizita la medic. Dacă te confrunți cu acnee sau alte probleme ale pielii, programează-te la un consult dermatologic pentru a afla beneficia de un diagnostic corect și/sau un tratament adecvat!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/acneea-hormonala-cauze-simptome-tratament
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/cortizol-seric