Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect de lege pentru încurajarea întoarcerii în țară a românilor din străinătate

Sursa foto: Jurnalul de Satu Mare

Proiectul întoarcerii în țară a românilor plecați la muncă peste hotare poate fi realizat, în viziunea mai multor parlamentari  printr-o serie de măsuri incluse într-un proiect legislativ aflat în dezbatere la Senat. Acesta ar conține o serie de programe de finanțare și facilități pentru încurajarea spiritului antreprenorial, precum și ajutoare, facilități sau scutiri fiscale.

Proiectul de lege prevede „implementarea măsurilor și mecanismelor necesare facilitării reîntoarcerii în țară sau conectării cu România a cetățenilor români stabiliți temporar sau permanent în străinătate, prin intermediul diferitelor servicii și programe dedicate.”

Condiții de îndeplinit

Pentru a beneficia de măsurile cuprinse în proiectul de lege, românii care revin în țară vor trebui să facă dovada că au desfășurat activități în afara României pentru o perioadă de cel puțin un an și să aibă cazierul curat.

De asemenea, ei va trebui să se înscrie în Platforma Unică a Românilor din Diaspora și să rămână pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin cinci ani de la data întoarcerii în țară.

Proiecte de încurajare a întoarcerii românilor

Prima Investiție este un proiect în cadrul căruia românii care vor reveni în țară vor avea prioritate.  Proiectul se adresează celor care dispun de un capital de cel puțin 250.000 de euro și investesc în industria din România. O cofinanțare în același cuantum cu suma investită ar urma să fie acordată de stat.

Prima Fermă, Prima Livadă și Prima Seră, sunt alte trei programe guvernamentale, prin care românii vor avea acces prioritar la întoarcerea în țară.  Aceste programe ar urma să ofere finanțări cuprinse între 10.000 și 100.000 de euro pentru fiecare proiect.

De același acces cu prioritate se vor putea bucura românii după repatriere și prin intermediul unor programe de finanțare stabilite semestrial de către autoritățile publice centrale, prin care vor fi stimulate înființarea microîntreprinderilor, desfășurarea de activități independente în cazul meseriilor artizanale și a profesiilor din domeniul construcțiilor. La fel au urma să se întâmple cu Programul Anual pentru Investiții în Turism , care ar urma să asigure finanțări de până la 200.000 de euro pentru fiecare proiect aprobat.

O altă măsură menită să atragă succesul întoarcerii românilor este scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, peste acest plafon, impozitul urmând a fi aplicat în cuantum redus, cuprins între 1% și 3%.

Sursa foto: Vice

Prima Casă – Diaspora

Programul Prima Casă – Diaspora ar urma să asigure accesarea de credite ipotecare garantate de stat pentru achiziția de locuințe pentru românii care decid repatrierea. Aceștia vor putea beneficia și de un ajutor financiar de relocare, care va fi acoperit de Guvern în proporție de 75% , iar restul de autoritățile județene, pentru o perioadă de trei luni. Valoarea acestui ajutor ar fi echivalentul unui salariu mediu net pe lună.

În proiectul de lege aflat în dezbatere se menționează că „cetățenii români care revin definitiv în România după o perioadă de cel puțin un an de rezidență în străinătate beneficiază de o reducere progresivă a bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente veniturilor obținute, pentru o perioadă de trei ani”.

Spitalizare și consultații medicale gratuite

După o perioadă petrecută în străinătate, românii care se vor întoarce vor beneficia de spitalizare și consultații medicale gratuite în centre de sănătate publice pentru primul an de la întoarcerea în țară. Viitoarele mame care se vor întoarce în țară vor avea asistență medicală gratuită și acces gratuit la servicii medicale în sistemul public din România, dacă nașterea are loc în România, după finalizarea procesului de repatriere.

Nu este uitat accesul gratuit în centrele de educație, pentru învățarea limbii române, și de gratuitate pentru primul an de studii în cadrul universităților de stat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Galeria Meron din Cluj-Napoca l-a găzduit ca invitat special pe Bogdan Bucur, People Services Manager la Foundever Romania Cluj, în dialog cu fondatoarea centrului de artă, Crina Ciocian, în cadrul întâlnirilor HR Twilight Talks.

Call center-ul de acasă. Foundever: “85% dintre angajați lucrează de la distanță”

Articolul următor

Campionii dezvoltării durabile în digitalizare 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

CNIPMMR devine IMM România

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) își lansează noua identitate vizuală. În urma…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share