Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Satul transilvan Bonțida pe poteci, dincolo de Electric Castle

 Asociația Plaiuri Noi împreună cu Fundația Comunitară Cluj și cu sprijinul financiar al fondului LIDL România au concretizat Poteci cu povești, un proiect de dezvoltare turistică menit să  sprijine valorificarea și să protejarea patrimoniului rural. Pentru satul Bonțida, cunoscut pentru festivalul anual Electric Castle a fost configurat un traseu turistic interactiv, inaugurat la începutul lunii octombrie 2024.

Primăria Bonțida a sprijinit demersul Fundației Comunitare Cluj în mixarea valențelor patrimoniale ale satului, cu dimensiunea umană folosind vectorul natural. A rezultat un traseu interactiv, construit în urma unei documentări asupra obiectivelor culturale,  istorice, naturale ale satului Bonțida, pe baza unor interviuri realizate cu locuitorii, dar mai ales cu elevii care au participat astfel la elaborarea proiectului.

Poteci cu povești, povestea unor poteci

Cei ce pornesc în explorarea satului din apropierea municipiului Cluj-Napoca au la dispoziție câteva trasee care oferă pe parcursul unei ore sau a trei ore. Poteca din centru, poteca târgoveților și poteca din pădure sunt cele trei coordonate pe care sunt construite traseele turistice ce-și așteaptă exploratorii.

Biserica Romano-catolică, Biserica Ortodoxă, Vechea popicărie, Castelul Bánffy, Moara de sus sunt câteva locuri prezentate cu ajutorul unor povești audio. Tot audio sunt relatările despre înghețata de odinioară, despre turtar, Târgul din Bonțida, Podul lui Boncz sau morile Bonțidei, Castelul Bánffy din Răscruci, pădurea de pin.

Ținutul Fluturelui Albastru

Asociația Plaiuri Noi, organizația gestionează temporar brandul Ținutului Fluturelui Albastru. Membrii asociației depun eforturi pentru a da substanță brandului și pentru a găsi comunități care să fie active în gestionarea specificului local. Fiecare loc de popas are un panou cu informații care vor deschide perspectiva unui turism activ, educativ, plin de culoare și aducător de satisfacții pe diferite planuri.

„Bonțida este inima Ținutului Fluturelui Albastru, un proiect început în anul 2018 care reunește comunități și energii din 12 comune învecinate din județul Cluj. Acest proiect este un model de pionierat în colaborarea la nivel de microregiune – în jurul unui simbol comun și a unui obiectiv de dezvoltare omogenă. Ținutul este gândit și finanțat de Grupul de Acțiune Locală Someș Transilvan, gestionat de asociația Plaiuri Noi din Cluj-Napoca și susținut de autoritățile publice locale” scriu reprezentanții asociației pe site-ul Ținutul Fluturelui Albastru.

Tot într-o relatare audio poate fi aflată povestea pajiștilor speciale din Bonțida, un adevărat ecosistem care găzduiește cele patru specii ale fluturelui albastru Maculinea.

„Poveștile tuturor elementelor sunt țesute într-un mare ecosistem. Omul de ieri al acestor locuri a creat un mediu nealterat și autentic, tot mai puțin accesibil în alte părți din Europa. Fermierii noștri păstrează involuntar semințe bio de plante care chiar au gust. Păstreză și acum rețete vechi de gătit sănătos și o strânsă legătură cu animalele de lângă case.

Din această perspectivă, problemele timpului trecut au lăsat generației noastre oportunitatea unui mediu curat și puțin alterat. Devine datoria noastră ca locurile să nu își piardă esența” mai spun reprezentanții asociației Plaiuri noi.

Care sunt localitățile din acest ținut?

Ținutul Fluturelui Albastru este compus din 12 comune, aflate de-a lungul Someșului Mic: Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Alte propuneri turistice din acest ținut sunt ruinele Cetății Dăbâca, dealul răscoalei de la Bobâlna, casele specifice de piatră sau stufărișurile de lângă satul Sic.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Uzina Leoni a găzduit inițiative de mediu și educație, angrenând atât angajații companiei, cât și tineri din Bistrița.

ELITE TB-2024. Leoni își optimizează procesele de producție

Articolul următor

Se apropie Bucharest Food Expo & Carnexpo

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share