Pe 23 octombrie, Oradea și Bihorul au devenit pentru o zi polul turismului din România, prin intermediul unui eveniment desfășurat în incinta Cetății Oradea. Peste 20 de agenții de turism din întreaga țară, dar și din Europa, au fost invitate să descopere frumusețile arhitecturale ale Oradiei, bogăția gastronomică, spiritul ospitalier al orădenilor, dar și oferta balneo-turistică a stațiunilor bihorene, Băile Felix și Băile 1 Mai.
Evenimentul s-a dorit a fi o oportunitate excelentă pentru agențiile de turism de a explora ascensiunea fulminantă a Oradei în ceea ce privește dezvoltarea urbană și culturală, fiind o platformă de networking și schimb de idei între participanți. Organizatorii și-au propus ca, în urma acestui eveniment, agențiile invitate să includă orașul de pe Crișul Repede în ofertele lor pentru turiștii din România și nu numai.
În cadrul evenimentului, agențiile de turism românești au avut ocazia de a interacționa și cu o serie de expozanți internaționali din Italia și Slovacia, care au prezentat cele mai bune oferte turistice și pachete special concepute pentru piața românească. Un moment deosebit al evenimentului l-a constituit prezența reprezentanților din boardul agenției de turism a Regiunii Tatra, Slovacia, care au împărtășit informații valoroase despre zona munților Tatra și au explorat potențiale colaborări cu agențiile de turism din România.
Huta Slavia
Aceștia au fost familiarizați cu frumusețea și farmecul Hutei Slavia – „Mica Slovacie” din România, cu ajutorul Consului General Onorific al Republicii Slovace în România, Miroslav Iabloncsik, partener al evenimentului.

„Ce poate fi mai frumos pentru un turist care vine în Oradea? Să iasă în afara orașului, în natură. Noi avem un sat Huta, în comuna Șinteu, căruia îi spunem «Mica Slovacie». Aici trăiesc aproximativ 1.000 de slovaci. Acolo, turiștii pot să petreacă o zi în satul slovac. Vor găsi acolo un muzeu în aer liber. Cea mai mare atracție a satului este cartoful. Acesta este pâinea solvacului și face parte din gastronomia noastră”, a precizat Miroslav Iabloncsik.
În muzeul în aer liber mai există o moară veche de măcinat făină, dar și o presă de ulei. Tot aici mai există un Muzeu al Sticlei unde turiștii pot vedea cum se produce sticla. La Huta s-a deschis prima fabrică de sticlă din România, în 1780. Pentru aia au ajuns slovacii de azi în Huta.
De asemenea, în cadrul evenimentului, Alexandru Chira, directorul APTOR a oferit participanților informații prețioase despre Oradea și potențialul turistic al acestui oraș, al cărui ansamblu arhitectural face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau.
Prin intermediul acestui eveniment, agențiile românești de turism au avut ocazia de a promova Oradea ca o destinație turistică de top și de a dezvolta noi parteneriate cu agenții de turism din întreaga Europă.