Cunoscuta companie chimică bihoreană Sinteza SA Oradea a decis diversificarea activității și va înființa o nouă unitate de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea de energie. După un an 2023 în care societatea a înregistrat cele mai mari pierderi începând din anul 2000, s-a luat o decizie care poate aduce mari beneficii.
Potrivit solicitării depuse la Agenția pentru protecția Mediului Bihor pentru emitere a acordului de mediu necesar proiectului reiese că Sinteza SA Oradea a decis diversificarea activităților industriale care au consacrat-o și va începe o nouă activitate. Produsele rămân în sfera chimiei, dar vor avea aplicabilitate practică în domeniul energiei, venind în sprijinul producătorilor din industrie. Astfel, prin proiectul inițiat de Sinteza Oradea, Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea de energie, societatea se va adresa în continuare pe piața B2B.
O sursă de finanțare este reprezentată de vânzarea a două imobile cu terenurile aferente, aflate în proprietatea societății.
Sinteza SA Oradea în primul semestru din 2024
Producătorul de Acid Benzoic din Oradea a publicat datele financiare înregistrate la finalul primului semestru al anului 2024. Potrivit raportului public, la data de 30.06.2024, societatea a obținut rezultate modeste, dacă e să privim la indicatori, conform bilanțului contabil. Astfel, veniturile totale au fost de431,884 lei din care, cifra de afaceri netă reprezintă 2.417.733 lei. Vânzările la export au adus companiei 1,601,101 lei în primele șase luni ale anului 2024. Au fost înregistrate și alte venituri, în cuantum de 425.922 lei, iar veniturile financiare au fost de 8.073 lei. La capitolul Cheltuieli totale, Sinteza a încheiat primul semestru cu 4.387.171 lei, din care cheltuielile de exploatare s-au ridicat la 4.214.883 lei, iar cele financiare la 172,288 lei.
Rezultatul net operațional este unul negativ, respectiv de -3,955,287 lei. Nivelul lichidităților la finalul perioadei evaluate ajunsese la 247.682 echivalent lei. Veniturile pe primul semestru al anului 2024 s-au ridicat la abia 25% față de cele ale aceleiași perioade a anului 2023, însemnând 2.417.733 lei, față de cei 8.422.008 lei ai anului 2023.
Responsabilitatea de mediu a societății
Sinteza a depus în luna mai a anului trecut o solicitare de emitere a Acordului de Mediu, pentru proiectul închiderea și ecologizarea depozitului de deșeuri periculoase, amplasat în Zona Industrială Vest Oradea, în urma deciziei luate de Comisia Europeană de a deschide un alt proces pentru infringement, din cauza depozitelor neecologizate din România. Singura companie bihoreană care mai este activă, dintre cele trei aflate în obiectul acțiunii Comisiei Europene este Sinteza SA.
Nivelul tehnic al companiei
Potrivit reportului semestrial publicat în 30 iunie 2024, Sinteza a continuat perioada dificilă care a dus, la finalul anului 2023 la rezultatele raportate, potrivit cărora, așa cum reiese din Lista Firme.ro, cifra de afaceri s-a ridicat la aproximativ 25% față de acea aferentă anului 2022, cu valori negative ale profitului net, creșterea datoriilor, scăderea activelor circulante și a capitalurilor proprii. Rezultatele reflectă și investițiile realizate în modernizarea instalațiilor.
„Compania exploatează platforma industrială din Șos. Borșului nr. 35 și operează instalația de Acid Benzoic, instalație ce a fost modernizată în anii anteriori, obținându-se produse destinate în principal pieței externe. Pe întreaga perioadă a semestrului raportat, elementele conjucturii economice nefavorabile s-au manifestat din plin. Pe parcursul primului semestru din exercițiului financiar 2024, datorită dificultăților din piața de desfacere a acidului benzoic, societatea a activat mai mult în zona de sinteză organică fină, zonă care oferă valoare adăugată mai mare pentru produsele realizate. Din păcate, volumul comenzilor a fost mic și pe o perioadă limitată la lunile ianuarie și februarie, cu impact relativ redus asupra contului economic.
Pe parcursul primului trimestru al anului 2024 s-a desfășurat vânzarea de acid benzoic din stocurile existente la sfârșitul anului. S-a găsit totodată disponibilitatea de a valorifica și acid benzoic de puritate înaltă, la prețuri mai mari, dar cantitățile desfăcute au fost mici și cu un impact total redus asupra rezultatului financiar semestrial.
Totodată, societatea a continuat în anul 2024 activitatea de închiriere a locațiilor sale disponibile, obținând venituri din chirii. Compania intenționează dezvoltarea în continuare a fabricațiilor la un nivel tehnic ridicat” s-a menționat în raportul transmis de societatea al cărei Consiliu de Administrație este reprezentat de Preşedintele Alexandru Savin și cei doi membrii, Radu Pascu și Cosmin Turcu.
Ce aduce Sinteza SA pe piață?
Produsele consacrate ale Sinteza SA sunt Acid Benzoic Standard, Acid Benzoic Standard Plus, Acid Benzoic Lichid și Acid Benzoic Ultragrade. Acestea au largi utilizări ca intermediari in sinteze organice, inhibitori de coroziune, auxiliari în procesele de polimerizare, produsele Sinteza intră în procesul de fabricare a rășinilor alchidice, a maselor plastice, a conservanților alimentari, ca aditivi pentru hrana animalelor, în produse farmaceutice și cosmetice, fixator de colorant ajutând la setarea culorilor în țesături sau ca un agent de respingere a mucegaiului, ceea ce îl face un tratament ideal atât pentru fibrele naturale, cât și pentru cele sintetice și altele.
Diversificarea producției
Evaluarea activităţii de cercetare-dezvoltare a evidențiat necesitatea adaptării la cerințele pieții prin luarea unor decizii legate de orientarea spre piața infrastructurii surselor de energie. Dificultățile financiare persistente și lipsa unui personal suficient de calificat au împiedicat
societatea să dezvolte un compartiment de cercetare dezvoltare eficient. Ca urmare, Sinteza s-a orientat cu precădere în direcția unor relații de colaborare cu institute de cercetare pentru a-și rezolva problemele din domeniul cercetării dezvoltării.
„Principalele direcții avute în vedere au fost legate pe linie tehnologică de diversele variante de purificare a acidului benzoic până la un nivel de peste 99,9%. În plus au fost investigate diferitele opțiuni de producție a unor intermediari care pot fi realizați din acid benzoic. O altă direcție a fost aceea de căutare a unor noi substanțe care pot fi produse pe platforma Sinteza, a căror materii prime nu depind de piața chinezească și unde producătorii chinezi sunt mai puțin dezvoltați” precizează compania în raportul său pe primul semestru al anului 2024.
Nevoia de lichidități
Pentru a pregăti investițiile legate de înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea de energie, s-a decis vânzarea a două imobile aflate în patrimoniul societății. Decizia a fost supusă aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a acționarilor, desfășurată în data de 27.08.2024. Astfel, s-a propus vânzarea imobilului situat în localitatea Oradea, Șoseaua Borșului nr. 35, județul Bihor, aflat în proprietatea societății, ce reprezintă în natură: teren intravilan în suprafață de 17.997 mp., din nr. cad. 216279 Oradea, împreuna cu clădirea post trafo PT 3 având nr. cad. 216279 -C10 și cu clădirea stație frig compresie având nr. cad. 216279 -C11, înscrise în CF 216279 Oradea, la prețul de 450.000 Euro.
De asemenea, s-a decis vânzarea imobilului situat în localitatea Oradea, Șoseaua Borșului nr. 35, aflat în proprietatea societății, ce reprezintă în natură: teren intravilan, în suprafață de 1268 mp., din nr. cadastral 213470 Oradea înscris în CF 213470 Oradea la prețul de 20.000 Euro.
Din acționariatul Sinteza fac parte fondul BT Invest1, administrat de BT Asset Management cu 33,9% acțiuni, Radu Pascu deține 31,1%, Roca Investments are 18%, iar 17% din acțiuni sunt deținute de alți acționari.