Proiectul hidroenergetic de la Răstolița, județul Mureș a primit, în sfârșit, acordul de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Mureș. Anunțul a fost făcut public de Agenția Națională pentru Protecția Mediului printr-un comunicat.
Lucrările presupun scoaterea definitivă din fondul forestier a unei suprafețe de 171,4409 ha, apoi defrișarea suprafeței de 39,38 ha. Aceasta se regăsește în alternativa 3 propuse pentru acest proiect. Demersurile fac parte din culoarul de expropriere aprobat prin H.G. nr. 900/2017, iar terenurile se află în proprietatea Statului Român. Ele sunt administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Mureș, respectiv prin ocoalele silvice Lunca Bradului, Reghin și Răstolița și Asociația Filiala Ocolul Silvic Vătava, conform Avizului Gărzii Forestiere Brașov nr. 906/1/31.01.2022.
Directorul executiv al APM Mureș, Cristina Pui a semnat documentul mult așteptat pentru a putea fi demarate acțiunile necesare proiectului hidroenergetic de interes național. Cu această ocazie, Cristina Pui a oferit câteva date referitoare la amplasarea și dimensiunea obiectivului. Astfel, cuveta lacului de acumulare care va alimenta hidrocentrala Răstolița va avea o lungime de circa 5,6 km, atât pe valea principală (râul Răstolița) cât și pe cele trei văi în care sunt cantonați afluenții principali (pr. Tihu, Mijlocu și Secu).
Comunicatul ANPM pentru Hidrocentrala de la Răstoliţa
„Hidrocentrala de la Răstolița, din județul Mureș, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, amplasat pe teritoriul administrativ al comunelor Răstolița, Lunca Bradului, Deda și Vătava, a primit, azi, Acord de mediu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Mures, pentru Scoaterea definitivă din fondul forestier și defrișare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstolița (A.H.E. Răstolița), la cererea SPEE Hidroelectrica S.A. Investiția, având o putere instalată de 35,2 MW și o capacitate de producție anuală de energie, de 58,14 GWh/ an, la un nivel minim energetic, a fost aprobată de Consiliul Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes național a Guvernului României și este în concordanță cu Strategia Energetică a României 2020-2030 cu perspectiva anului 2050, precum și cu Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC)”.
Ce spune ANPM
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru a participat la semnarea documentului care va duce la finalizarea acestui amplu proiect hidroenergetic, subliniind susținerea din partea Ministerului Mediului și al deputatului Dumitrița Gliga.
„Mă bucur să pot fi, azi, alături de colegii mei de la APM Mureș, la semnarea istorică a acordului de mediu pentru un proiect de interes public major. Este fără echivoc faptul că viitorul nostru este reprezentat de energia regenerabilă, însă în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului am datoria să supraveghez că investițiile în surse regenerabile se fac cu respectarea tuturor exigențelor de mediu. În acest context, vă asigur că pentru proiectul ”Scoaterea definitivă din fondul forestier și defrișare teren în vederea finalizării Amenajării Hidroenergetice Răstolița” au fost parcurse toate etapele prevăzute de Legea nr. 292/2018, a fost asigurată participarea publicului, atât prin punerea la dispoziție a tuturor studiilor elaborate de titularul proiectului, cât și prin organizarea a patru ședințe de dezbatere publică a acestora.
Este foarte important ca toți actorii implicați (comunitățile locale, organizații non-guvernamentale) să fie la curent și să înțeleagă modul în care proiectul îi poate afecta. Pe tot parcursul acestor proceduri am avut un sprijin constant și avizat, din partea Ministerul Mediului – România, Mircea Fechet și doamnei deputat Dumitrița Gliga, giranți ai respectării legii și ai dezvoltării proiectelor de interes public generale și din județul Mureș. Mai mult decât atât, am avut și susținerea Ministerul Energiei – România, prin prezența constantă pe parcursul procedurilor a domnului Secretar de Stat Marius Antonie Negru”, a declarat Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru.
Prima etapă
Hidroelectrica, în calitate de titular al acestei investiții, va derula o primă etapă a proiectului, la un minim energetic. Vor fi monitorizați factorii de mediu de-a lungul întregii perioade de execuție a lucrărilor, și suplimentar, pe o perioada de minimum cinci ani după punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița.
„Hidroenergia și conservarea biodiversității sunt două domenii care se întrepătrund și pot coexista. Acordul de mediu prevede un număr mare de măsuri prin implementarea cărora se asigură o dezvoltare durabilă a hidroenergiei și conservarea biodiversității în același timp. Concluzia evaluării impactului asupra mediului este că realizarea investiției are un impact negativ nesemnificativ asupra factorilor de mediu, cu condiția implementării măsurilor de reducere impuse prin acordul de mediu”, a precizat Președintele ANPM.
Hidroenergia pentru România
România are un potențial hidroenergetic semnificativ, fiind una dintre principalele surse de energie regenerabilă ale țării. Cu tot avântul energiei fotovoltaice, aceasta are cea mai mare pondere din mixul energetic al țării noastre, de aproximativ 26 %. Datorită poziționării geografice și rețelei hidrografice complexe, inclusiv fluviul Dunărea și râurile interne, hidroenergia asigură o capacitate constantă de producție și contribuie la stabilitatea energetică a țării. Investițiile în infrastructură hidroenergetică sunt esențiale pentru a spori producția de energie verde, reducând astfel dependența de combustibili fosili și contribuind la atingerea obiectivelor europene de decarbonizare până în 2050.
Viitoarea hidrocentrală de la Răstolița, situată pe râul Mureș în județul Mureș, promite să devină un proiect de referință pentru hidroenergia din România. Construcția acesteia este concepută să maximizeze utilizarea resurselor locale de apă pentru generarea unei cantități importante de energie verde, suficientă pentru a alimenta zeci de mii de gospodării. Cu tehnologii de ultimă generație și un design orientat către sustenabilitate, hidrocentrala de la Răstolița ar putea reprezenta un exemplu de bune practici în regenerabile, sprijinind și dezvoltarea economică regională prin locurile de muncă create și prin infrastructura adusă în zonă.