Zona Metropolitană Cluj-Napoca (ZMC) a primit recunoaștere internațională, în cadrul prestigiosului program finanțat de Uniunea Europeană (UE).
Eticheta URBACT de bună practică a fost acordată ZMC pentru integrarea serviciilor ecosistemice și a biodiversității. Este vorba despre experiența pe care organizația clujeană a dobândit-o prin derularea proiectului de amenajare a Pădurii-parc Făget (PPF).
ZMC a fost parteneră cu Primăria Cluj-Napoca și a colaborat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului Cluj, biroul de arhitectură Atelier Mass. Programul URBACT e dedicat promovării dezvoltării urbane durabile și facilitării schimbului de experiență și bune practici între orașe din Europa.
Eticheta URBACT evidențiază aspecte relevante ale proiectului: metodologia complexă de consultare publică utilizată; integrarea multiplelor funcțiuni sociale și ecologice în concept; abordarea metropolitană în planificarea spațiilor verzi; mecanismele de implicare a stakeholderilor în procesul de planificare; soluțiile propuse pentru managementul durabil.
„Recunoașterea oferită ZMC subliniază excelența în implementarea proiectelor pe care le derulează echipa noastră. Ea vine ca o confirmare a eforturilor susținute de dezvoltare integrată și colaborare în regiunea clujeană.
PPF nu este la prima recunoaștere obținută, ea primind în primăvară și premiul New European Bauhaus, din partea Comisiei Europene. Proiectele noastre sociale beneficiază de o largă recunoaștere, la nivel național și european”, a declarat directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.
Eticheta de bună practică URBACT va facilita transferul de cunoștințe și experiență către alte orașe din Europa, consolidând poziția regiunii clujene ca model de dezvoltare urbană la nivel european. Odată obținută această recunoaștere, ZMC va putea deveni lider de rețele europene care își propun să elaboreze în continuare astfel de inițiative.
„Această recunoaștere confirmă că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a întregii zone metropolitane. Este rezultatul muncii în echipă și al viziunii comune pentru viitorul regiunii noastre”, a spus Adrian Răulea, director de programe al ZMC.
Amenajarea PPF a fost realizată în perioada iunie 2018 – septembrie 2021, în cadrul unui consorțiu internațional de orașe, condus de Ljubljana. Alături de Cluj-Napoca, în proiectul URBforDAN au participat cinci capitale din UE – Viena, Praga, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina.
Valoarea totală a proiectului a fost de 3 milioane €, din care componenta clujeană, 0,4 milioane. Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de UE și cofinanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Pădurile-parc sunt un concept relativ nou chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură.
Intervențiile asupra lor sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja ecosistemul. Printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.