Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se restaurează Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea cu 1,7 milioane euro

Comuna Horea din județul Alba a devenit recent al șaselea beneficiar care a semnat un contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Regiunea Centru,  destinat valorificării patrimoniului local și regional. Cunoscută localnicilor drept Biserica din vale,  Biserica „Sfinții Arhangheli” din centrul comunei, un loc de referință pentru generații de moți, va fi restaurată după ani de degradare avansată. Peste trei ani, acest lăcaș de cult va fi redeschis pentru evenimente organizate de Parohia Ortodoxă Română, continuându-și astfel rolul important în viața comunității.

Proiectul, cu o perioadă de implementare de 30 de luni (din octombrie 2024 până în aprilie 2027) și o valoare totală de 8.594.357,22 lei, își propune să stimuleze turismul cultural și să revitalizeze comunitatea locală. După semnarea contractului, vor începe lucrările de restaurare a monumentului istoric, incluzând reabilitarea arhitecturii, refacerea acoperișului și amenajarea spațiului exterior. Acest spațiu va găzdui evenimente culturale și educative ce vor atrage atât localnici, cât și turiști, contribuind la promovarea patrimoniului. Proiectul prevede organizarea de ateliere de teatru, fotografie, gastronomie tradițională, cursuri pentru ghizi locali, expoziții și concerte de colinde, toate gândite pentru a reînsufleți acest loc de suflet.

Sursa foto: Ardeal 24

De asemenea, finanțarea include digitizarea bisericii prin reconstrucție 3D, o aplicație mobilă interactivă dedicată tradițiilor moțești și un eveniment de video mapping pe fațada clădirii. Prin această inițiativă, se dorește creșterea numărului de vizitatori, integrarea bisericii în circuite turistice regionale și dinamizarea vieții socio-economice a comunității locale, sprijinită de o strategie de marketing și parteneriate cu agenții turistice.

Moții se preocupă de starea turismului local

Contractul de finanțare de peste 1,7 milioane euro va asigura derularea proiectului Restaurare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli Horea, finanțat prin Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Intervenția 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, din cadrul PR Centru 2021-2027.

„Acest contract de finanțare asigura necesarul de fonduri pentru ca monumentul istoric și de arhitectură din comună, locul unde generații întregi de moți s-au rugat, să fie restaurat și reinclus în viața localnicilor. Semnarea acestui contract de finanțare demonstrează interesul administrației locale, susținută de comunitatea de moți, pentru protejarea valorilor zonei și valorizarea unui loc deosebit pentru manifestări culturale și religioase.

Astfel de proiecte, concură la valorificarea patrimoniului cultural și dezvoltarea unui turism sustenabil. În Regiunea noastră, până în prezent, pe Prioritatea 7 a Programului Regiunea Centru sunt depuse 12 proiecte, din care, 5, cu o valoare de aproape 15,6 milioane euro, au fost deja semnate. Păstrarea identității culturale locale și coeziunea comunitară generate prin aceste proiecte, reprezintă obiective pe care le susținem, vitale pentru localnici. Aceste inițiative demonstrează că patrimoniul poate deveni un motor pentru dezvoltare economică și socială, contribuind la crearea unei regiuni în care valorile culturale și naturale sunt protejate și apreciate deopotrivă de localnici și vizitatori”, a declarat Simon Crețu, Directorul general al ADR Centru.

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea

Biserica „Sfinții Arhangheli”, situată în centrul comunei Horea, la întâlnirea dintre Valea Albacului și Valea Arăzii, este un monument de patrimoniu cu o mare valoare istorică, inclus în Lista Monumentelor Istorice. Construită între anii 1842 și 1847 prin efortul și contribuția localnicilor, această biserică din piatră de râu și cărămidă simbolizează identitatea istorică a Țării Moților, având o legătură aparte cu figura legendară a lui Avram Iancu. Proiectul de restaurare recent finanțat va susține dezvoltarea sustenabilă a comunei, atrăgând anual peste 3.000 de vizitatori pasionați de turism cultural, religios și ecologic. Totodată, proiectul va crea noi oportunități antreprenoriale și de implicare comunitară, contribuind astfel la dezvoltarea economică și consolidarea identității culturale locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În noiembrie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va organiza 29 de evenimente în marile centre universitare din țară.

ANAF descinde în universitățile din Cluj și Brașov

Articolul următor
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepționat, în orașul Năsăud, 16 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Cum arată noul bloc ANL din Năsăud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share