Să muncești, să scrii, să vizitezi crame și podgorii, să cunoști la firul ierbii ce se întâmplă în domeniul viti-vinicol, să organizezi un festival, să inițiezi abordări îndrăznețe de promovare a vinurilor românești, acestea ar fi coordonatele celei ce își merită laudele și numele de Ambasadoare a vinurilor românești: Marinela Ardelean. Îi vom găsi zâmbetul bine-cunoscut pe coperta viitorului său volum, 50 de vinuri și preparate din România, care este pregătit să intre la tipar. Cartea este trilingvă de această dată, în limbile română, italiană și engleză, căci Marinela Ardelean are o abordare captivantă și autentică în scrierea cărților despre vin, reușind să conecteze cultura românească a vinului cu un public eterogen, inclusiv lingvistic.
Volumul care va fi tipărit până la finalul lunii noiembrie va aduce în fața cititorilor o selecție personală a Marinelei Ardelean cu 50 de asocieri de vinuri cu preparate culinare care au capacitatea de a ilustra specificul gastronomic românesc, exemplificat cu ajutorul cramelor și al preparatelor culinare.
Prima lansare a acestui inedit și promițător volum-manifest al excelenței gastronomice și enologice românești va avea loc la Veneția, în 28 noiembrie 2024.
Am aflat de la Marinela Ardelean
Autoarea a dezvăluit în exclusivitate pentru Transilvania Business că volumul conține o serie de 12 destinații enoturistice într-un capitol dedicat, cu propuneri gastronomice realizate de câțiva maeștri și pasionați experți gastronomi ai României, vedete cunoscute publicului: Alexandru Dumitru, Ana Consulea, Emilia Maxim, Marco Favino, Mihaela Sava (Prăjiturela), Nicolai Tand, Nico Lontras, Radu Dumitrescu și Radu Ionescu. În acest capitol sunt prezentate 9 preparate, care au fost realizate de bucătarii unor crame care au integrat oferta și au un restaurant la cramă.
50 de versiuni ale unei Românii cu parfum și arome rafinate
România se dezvăluie celor din afară ca o destinație autentică pentru vinuri și preparate culinare, captivând prin tradițiile sale profunde și diversitatea regiunilor. Cu podgorii istorice care se întind de la Dealurile Moldovei și Muntenia, până în Dobrogea, Oltenia și Transilvania, țara noastră produce vinuri apreciate la nivel internațional, precum Feteasca Neagră, Negru de Drăgășani și Tămâioasa Românească, fiecare având caracteristici unice și influențe ale terroir-ului local. La fel, gastronomia românească pune în valoare ingrediente locale și tehnici vechi, oferind experiențe autentice prin feluri tradiționale cum ar fi sarmalele, ciorba rădăuțeană, balmoșul ardelenesc sau plăcintele cu brânză și mărar. Astfel, România captează interesul celor care doresc să descopere savoarea autentică a unui patrimoniu culinar și viticol bine conservat și adaptat, perfect pentru iubitorii de experiențe gastronomice deosebite.
Ambasador sau avocat?
Marinela Ardelean este o forță în promovarea vinurilor românești, și proiectele ei reflectă o pasiune dedicată pentru ridicarea profilului țării noastre în lumea vinurilor de calitate și pledează cauza de calitate și rafinament a gastronomiei și vinurilor din România. Deschidem Vinul Românesc este una dintre inițiativele recente prin care își dorește să crească accesibilitatea vinurilor autohtone și să le aducă mai aproape de consumatori. Pe lângă aceasta, The Wine Book of Romania este o lucrare de referință ce descrie cele mai importante crame și soiuri din România, aducând recunoaștere vinurilor românești în piața globală, alături de alte cărți ale sale, cum sunt, Țara și Vinul sau 50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italieneşti.
Imaginea vinurilor și preparatelor românești
„Așa cum am anunțat în cadrul lansărilor primei mele cărți, publicată în urmă cu 10 ani – o carte în care am asociat vinurile românești cu preparatele italiene – mi-am dorit mult să ajung în acest moment, în care să pot alătura vinurilor românești preparate din România. Este un pas important, atât pentru imaginea vinurilor românești, cât și pentru promovarea României prin intermediul eno-gastronomiei și al enoturismului.
Sunt recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei cărți: producători, chefi, colaboratori, colegi și, nu în ultimul rând, editurii italiene, care a crezut în mine acum 10 ani și continuă să o facă, publicând în premieră un volum trilingv – în engleză, română și italiană. De asemenea, le mulțumesc doamnei ambasador Gabriela Dancău, Ramonei Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, și lui Federico Mollicone pentru frumoasele mesaje din prefețele cărților” spune Marinela Ardelean în 50 de vinuri și preparate din România, din care a avut amabilitatea să ne ofere câteva informații.
Ramona Chiriac apreciază efortul Marinelei Ardelean
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, scrie în prefața volumului despre puterea de exemplu a marin elei Ardelean în lumea femeilor cu inițiativă.
„În munca ei, Marinela abordează atât beneficiile, cât și provocările legate de vinificație, de la bucuria recoltei și încurajarea excelenței în domeniu, până la provocările de mediu sau provocările sociale și de muncă cu care se confruntă producătorii. Nu în ultimul rând, Marinela Ardelean este un model de antreprenoriat feminin într-un domeniu greu de accesat de femei și o sursă de inspirație pentru următoarea generație tânără” scrie Ramona Chiriac.
Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Republica Italiană
Unde vom găsi cartea?
50 de vinuri și preparate din România va fi accesibilă publicului în rețeaua Cărturești, la Carrefour și prin intermediul platformei Wines of Romania
Volumul va fi lansat în 4 decembrie la București, iar la Brasov în ziua de 5 decembrie în AFI Mall, la Carrefour.
Activități interconectate
Ro-Wine, festivalul pe care îl organizează, a devenit un reper pentru profesioniștii din industrie și pasionații de vin. Festivalul pune accentul pe calitate, oferind publicului ocazia de a degusta vinuri premium și de a interacționa direct cu producătorii. Prin aceste proiecte, Marinela promovează nu doar vinul ca produs, ci cultura autentică din spatele fiecărei sticle, contribuind la o imagine bogată și vibrantă a României.
Aqua Carpatica, Carrefour prin Deschidem Vinul Romanesc și Poftim Brânza Românească, Wines of Romania și TotalPR sunt partenerii care au contribuit la realizarea acestei cărți.