Companii din agricultură, industria alimentară, ospitalitate sau peisagistică sunt deținute sau conduse de către foștii absolvenți.
CampusLinkFest, din incinta Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, a grupat Ziua Absolventului, cu târg de cariere, prezentări de companii sau dezbateri despre inserția tinerilor în piața muncii.
Amfiteatrul Albastru al Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei a reunit cadre didactice, directori de departamente, invitați din diverse sectoare economice, sute de studenți. „Ziua absolventului – Târg de cariere – Privește spre viitor” a fost evenimentul organizat de Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală (FHADR) ca oportunitate de conexiune între generații și deschidere către viitor.
“Acest eveniment face parte din suita de activități prin care facultatea este alături de mediul economic. Dorim să privim spre viitor, să construim un viitor mai sustenabil și mai durabil, atât pentru horticultură, cât și pentru peisagistică, în general pentru spațiul rural românesc, prin pregătirea de specialiști”, a spus decanul FHADR, Mugurel Jitea.
Sfaturi pentru micii producători de vin
„Am căutat proiecte în domeniul dezvoltării rurale care să se plieze pe principiile și valorile în care cred. Așa am ajuns, în 2021, la Nod Verde, un proiect plin de provocări al Fundației Civitas, inițiativă ce susține produsele locale și legătura strânsă dintre producători autorizați / fiscalizați și consumatori.
Dorim să aducem hrană sănătoasă, din apropiere, pe masa clujenilor și a celor care comandă online din toată țara”, a menționat absolventa specializării management și dezvoltare rurală (promoția 2006) Zsuzsa Incze, antreprenor în turism rural și dezvoltare comunitară.
Sorana Tănase a terminat inginerie și management în alimentație publică și agroturism (2009) și a vorbit despre importanța anilor de studenție în cariera sa, ea acum ocupând funcția de asistent manager la agenția Wens Travel.
„Mi-am început cariera ca secretară, apoi am preluat Târgul Proinvent, unde m-am reîntâlnit cu cadrele didactice. Așa a început o frumoasă colaborare cu Wens Travel. Studenților de anul I le recomand să se bucure de anii de facultate, iar celor din anul IV, să se pregătească pentru oportunitățile care îi așteaptă”.
Mihail Manolache a absolvit specializarea horticultură și deține un doctorat în tehnologia vinurilor. Activând ca specialist la BASF și cu o carieră în colaborări cu Crama Cricova și Castel Vinum, a împărtășit experiențele sale din domeniu. „Două nopți pe săptămână le petrec la hotel, dar îmi place. Lucrez cu oameni, cu fermieri, aflu multe informații.
Pentru studenții de anul IV există multe oferte în domeniu. Colaborez cu 460 de ferme, în 16 județe, multe au nevoie de specialiști. Nu refuzați un loc de muncă, chiar dacă salariul nu este extraordinar la început. Acumulați experiență, iar mai târziu veți fi recompensați. Un sfat pentru micii producători de vin: viitorul este în oenoturism și turism viticol”.
Cum începi un business cu bani puțini
Alexandru Beres a finalizat un masterat în agribusiness, după ce s-a specializat în inginerie și management în industria turismului (2017). „Sunt economist la un hotel de 4* din Turda. Am început de jos, cu un salariu modest, dar am acumulat o experiență extrem de valoroasă. M-a ajutat să avansez în job și să îmbunătățesc negocierile. În prezent, sunt și doctorand în domeniul bugetelor publice și al absorbției fondurilor europene”.
Absolvent al specializării peisagistică, Paul Sopon a fondat societatea de profil Paul’s Garden Crew. „Puteți începe un business fără mulți bani. Lucrați în domeniul care vă place, economisiți, astfel, puteți achiziționa primele unelte. Clientul nu trebuie să știe că voi nu ați mai realizat acel tip de lucrare. Emiteți factura de avans, cumpărați uneltele necesare și reveniți să finalizați lucrarea.
Așa am pornit firma, care funcționează de cinci ani, cu toate actele în regulă, și ne-am dublat cifra de afaceri în fiecare an. Anul acesta am depășit 700.000 de lei, mă simt împlinit. Secretul este să descoperiți ce vă lipsește și să învățați. Prima mașină de tuns electrică am transportat-o cu autobuzul.
Astăzi, avem o echipă de 15 colegi pasionați și 750 de clienți care ne-au încredințat proiecte de amenajare de la grădini private la spații publice, inclusiv clase în aer liber pentru școli. Dacă și tu ai pasiune pentru natură, specializarea peisagistică este alegerea ideală, o carieră prin care poți crea spații frumoase, poți lucra în aer liber și să contribui la un mediu mai sănătos”.
Fiecare facultate, cu propriul program
Alexandru Apahidean, prodecan al FHADR, a prezentat activitatea Terra Gloria și sprijinul său în carierele viitoare ale studenților. Organizație fondată de un absolvent al USAMV, este axată pe conservarea mediului și dezvoltare rurală durabilă, promovând activități de educație, conservare a ecosistemelor, și proiecte de permacultură urbană.
Ziua Absolventului USAMV este o platformă de inspirație și oportunități pentru studenți și absolvenți, facilitând conexiuni și promovând schimbul de experiență între generații. Evenimentul a mai inclus sesiuni de workshop-uri și prezentări, oferind studenților o privire profundă asupra oportunităților de carieră din domeniile de interes ale USAMV. Sesiunile de întrebări și răspunsuri au facilitat interacțiunea directă și autentică între participanți, cadre didactice și invitați.
Deschiderea oficială a Zilei Absolventului a avut loc în Aula Magna a USAMV, în prezența conducerii universității, studenților și profesorilor, alături de absolvenți de succes și invitați speciali. Ulterior, fiecare facultate a derulat propriul program, cu ateliere, prezentări și întrebări pentru invitați din partea studenților. O altă reuniune a fost cea a Consiliului Director al Alumni USAMV.
Inserția pe piața muncii, în vizor
Biblioteca instituției a găzduit o reuniune în perspectiva inserției absolvenților pe piața muncii, organizată de Departamentul pentru pregătirea personalului didactic al USAMV. Workshop-ul ”Împreună pentru tranziția de la liceu la universitate: provocări și perspective” a fost dedicat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar, în cadrul Proiectului “Absolventul USAMV Cluj – perspective de succes pentru inserția pe piața muncii”.
Multinaționalele franceze, la discuții cu studenții
USAMV Francophone Cluj-Napoca și Clubul Francofon de Afaceri Cluj au inițiat evenimentul ”Rencontrer l’avenir – Meet the Future”, întâlnire a studenților cu reprezentanți ai unor companii, fiind explorate subiecte ca tendințele pe piața muncii, abilitățile necesare pentru viitor, coaching de carieră. Printre companiile prezente s-au numărat Alstom, EXL sau Viking.
Președintele Academiei, Doctor Honoris Causa al USAMV
USAMV i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în cadrul unei ceremonii în Aula Magna, în ziua aniversării a 155 de existență a instituției agricole.
Concursuri de gulas și tras de tractor
StudFest 2024 a fost o zi petrecută în campus de studenți, de dimineața până târziu în noapte, cu show de majorete, concursuri de preparat gulas la ceaun, trasul tractorului sau cros, recitaluri folclorice, cu o petrecere în London Pub. Acesta a dat startul promovării Balului Bobocilor, din 20 noiembrie, de la Casa de Cultură a Studenților. Tema va fi “Hollywood”, iar participanți vor interpreta scene din pelicule celebre, cu afterparty pe ritmurile lui Toni Maier.