Șapte echipe au participat la cea de-a XI-a ediție a Festivalului concurs „D’ale porcului”, organizat sâmbătă, 9 noiembrie 2024, în parcarea de la Era Shopping Park Oradea. Este vorba despre echipele comunelor Biharia, Tulca, Sâmbăta și echipa Oradiei, din Bihor, și trei echipe din afara județului: „Ocolul Silvic Firiza” (Maramureș), comuna Santău (Satu Mare) și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea – Sălaj).
Încă de la primele ore, bihorenii dornici de toroș, cârnați și caltaboși au asaltat tarabele echipelor.
„Am fost și anul trecut și tare mult ne-au plăcut preparatele. Am venit să cumpărăm și anul acesta, pentru că în altă parte nu prea găsim preparate gătite după rețete tradiționale”, ne-a spus Veronica Huple din Oradea.
Juriul nu a avut o misiune ușoară, de la an la an participanții fiind tot mai bine pregătiți și ridicându-și nivelul de pregătire a meniurilor.
„Pălinca a fost prima probă din concurs. Am degustat pălincă la toate echipele. Pe mine m-a impresionat pălinca de zmeură și de pere. Nici nu știu ce ar fi masa ardeleanului fără pălincă. După pălincă, am fost serviți cu bunătăți de casă, fiecare după cum s-a priceput, și s-au priceput bine. Vom avea de jurizat cârnați, toroș, caltaboși. Echipele sunt din ce în ce mai pregătite. Faptul că vin an de an este pentru mine un lucru pozitiv. Îi invităm pe toți cei din Oradea să se apropie de zona concursului pentru că nu le va părea rău”, a firmat arheologul culinar Mircea Groza, membru al juriului, în primele ore după deschiderea concursului.
Ceilalți membri ai juriului au fost: Chef Emanuel Mocan – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024;
M.A.C. Cerasela Lungu – căpitanul echipei regionale ABOUT TASTE ACADEMY medaliată cu bronz la IKA 2024; Chef Nina Rus – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner BUNĂTĂŢILE LU’ NINA, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024; Oana Igrețiu – owner SAVORI URBANE; Pastry Chef Flavian Dobre – medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner PASTICCERIA FLAVIAN DOBRE București; Adina Marciuc – reprezentant COMTIM – sponsorul principal al evenimentului; Chef Ciprian Sotoc – executive chef OPERA EVENTS Oradea; Chef Alexandru Şandrău – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix; Chef George Furdui – owner MAXIMVS D’ORO Oradea. Pălinca a fost jurizată (şi) separat, de specialistul Fenesi Győző Peter – owner MANUFACTURA FENESI Oradea și Florian Chișe – Pălincăria Trămuța.
Premii
Locul I și Trofeul „D’ale porcului” a fost câștigat de echipa Comunei Biharia. Locul II i-a revenit echipei Comunei Tulca, iar locul III – echipei „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea – Sălaj).
„Cel mai bun toroș” a fost făcut de echipa Comunei Santău din Satu Mare.
„Cei mai buni cârnați” au fost făcuți de echipa Comunei Sâmbăta.
„Cel mai bun caltaboș” a fost preparat de „Ocolul Silvic Firiza”.
„Cea mai bună pălincă” – Comuna Tulca.
„D’ale porcului Pro”
Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului se vor întrece echipele: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea.