Implicată în calitate de agent de legătură în tranzacțiile transfrontaliere pentru viitoarele proiecte legate de tranziția energetică, Agnes Kiss are peste 20 de ani de experiență ca facilitator de afaceri între producătorii europeni și piața globală. A avut astfel ocazia să observe modul în care provocările de mediu și cererea globală de noi combustibili în creștere au determinat o nevoie din ce în ce mai mare de producție, depozitare și transport, mai generoase, mai ecologice și mai rentabile la nivel mondial. Furnizorii de echipamente, companiile de depozitare, comerț, logistică și transport, constructorii de nave, au îmbrățișat deja noul val al tehnologiei verzi.
Interviul a fost acordat în exclusivitate revistei Transilvania Business.
De la Satu Mare la lumea întreagă, vă invit să descrieți lumea afacerilor văzută prin prisma domeniului în care activați.
Agnes Kiss: Se spune că viața noastră urmează căile croite de generațiile anterioare, dar și de visurile și alegerile noastre deopotrivă. M-am născut într-unul dintre cunoscutele orașe industriale din România, în Satu Mare, unde aproape din fiecare familie, cel puțin un membru era angajat la UNIO, gigantul producător de echipamente industriale, la vremea aceea renumit în toată lumea. Produsele acestei impresionante fabrici erau cu preponderență destinate exportului.
Am crescut de mică printre diferite automobile și utilaje, obișnuind să-mi petrec toate vacanțele împreună cu părinții, fratele și sora mea chiar în micul atelier de producție al familiei, moștenit de la bunicul. În ciuda contextului istoric și social comunist extrem de restrictiv în privința inițiativelor libere, tatăl meu, precum și cei șase frați ai lui, au dus mai departe tradiția antreprenorială industrială în acest oraș, situat la 7 km de granița ce deschidea drumurile spre Vestul Europei, care pentru noi însemna lumea liberă.
Astfel, din fragedă copilărie am avut privilegiul să cunosc antreprenori din Austria, Germania și Ungaria, care veneau în vizită in atelierul tatălui meu, în căutare de furnizori pentru afacerile lor. Pentru ei, era ușor să treacă granița spre România, dar pentru noi, cei din țară, era un vis pe care l-am putut explora după 1989. În jurul vârstei de 18 ani, când abia așteptam să pot lua propriile decizii, mi-am dat seama că orașul meu natal, pe care îl voi iubi toată viața, pentru că acolo sunt rădăcinile sufletului meu, era totuși prea mic pentru visul meu atât de mare!
La București doar cu o valiză
Se pare că acest curaj de care ai nevoie în lumea antreprenorială este înnăscut. La mine s-a dovedit pe deplin când, în ciuda opoziției tatălui meu, am hotărât în taină, împreună cu mama, „să-mi iau zborul”. Chiar am făcut acest lucru, la propriu, plecând la București doar cu o valiză ce stătuse ascunsă sub pat și angajându-mă stewardesă la prima companie aeriană privată din România. În călătoriile prilejuite de această oportunitate uimitoare am văzut locuri minunate și persoane deosebite. Șansele de a îmbina meseria cu pasiunea au continuat.
Dintotdeauna mi-a plăcut să interacționez cu cei din jur, iar familia, prietenii și colegii de școală mă vedeau ca pe o sursă spontană de volubilitate și povestiri împărtășite. Am făcut pasul către cursurile de actorie la îndrumarea unei ființe dragi, care mi-a spus că sunt singura persoană pe care o înțelege fără aparatul auditiv, datorită expresivității mele. Ca și în cazul limbilor străine, am studiat această artă cu multă dedicație, dar nu-mi închipuiam că îmi va deschide un nou drum în viață.
În miezul fierbinte al evenimentelor internaționale
Timp de doi ani, zi de zi am fost în miezul fierbinte al evenimentelor internaționale, lucrând în cadrul departamentului de știri al unei televiziuni renumite la scară națională. Însă, pentru că simțeam deja cum aripile îmi cresc tot mai mult, am înțeles că trebuie să mă avânt spre orizonturi mai largi. În anul 2000, am avut ocazia de a mă muta în Olanda și de mă dezvolta pe plan profesional. După anii petrecuți printre nenumăratele tipuri de mașini din atelierul tatălui, apoi zburând cu avionul prin toate zările, am ajuns în țara ce s-a născut din mare și străbate toate apele pământului. Acolo, experiența mea de comunicator și capacitatea de a crea conexiuni între oameni și evenimente, m-au dus în mod firesc spre cea mai mare industrie olandeză, recunoscută și apreciată global: transporturile navale.
Faptul că provin dintr-o țară cu o îndelungată și consistentă tradiție în construcțiile navale m-a ajutat să identific cererea și oferta de pe piața specifică, apoi să facilitez relațiile și serviciile dintre constructori, furnizori și beneficiari.
Tehnologiile legate de hidrogen sunt o arie relativ nouă. Cine v-a îndrumat spre domenii tehnice?
A. K.: Urmând cursurile Academiei de hidrogen, am studiat extensiv istoria hidrogenului și am avut uimirea și bucuria de a redescoperi că tatăl meu a fost unul dintre vizionarii în domeniu, chiar dacă visul lui nu s-a finalizat pe parcursul vieții.
Nu întâmplător, crescând într-o afacere de familie din domeniul mecanicii auto, apoi lucrând două decenii pentru o afacere de familie specializată în construcții navale, am onoarea să lucrez cu Tosto Group, o afacere de familie de talie mondială în domeniul fabricației echipamentelor brevetate, critice, cu durata mare de execuție care sunt utilizate în rafinării, combinate pentru producția de îngrășăminte chimice, fabrici petrochimice și ramurile industriei energetice.
Alături de această companie de vizionari, sunt implicată activ în promovarea soluțiilor cât mai eficiente de producție, stocare și transport a energiei verzi, deoarece Tosto Group se numără printre cei mai dinamici contributori la invențiile și dezvoltarea aplicațiilor pentru infrastructură sustenabilă.
Aveți, cu siguranță, câteva persoane care v-au marcat pe parcursul vieții în educație și în munca dumneavoastră. Vă invit să le facem un scurt laudatio.
A. K.: Am urmat cursurile Liceului de Filologie și limbi moderne, îmi amintesc cu mult drag de doamna profesoară de geografie. Datorită admirației pe care o aveam pentru acestă ființă deosebită, am participat la Olimpiada Natională de Geografie. În aceeași măsură, îi îndrăgeam pe profesorii de limba latină, franceză, rusă și pe profesoara de engleză (cu care urmam lecții private). Ulterior, încă de la primul loc de muncă, mi s-a dovedit că înclinația și pasiunea pentru limbi străine, cultivate din instinct, de fapt mi-au indicat și mi-au influențat viața presărată cu atâtea călătorii și oportunități de a vedea lumea largă.
Am avut privilegiul să „cresc” încă de la primul angajator, în atmosfera afacerilor de familie. Primii antreprenori care au avut încredere în mine (chiar înainte sa îmi serbez majoratul), oferindu-mi primul loc de munca, a fost familia Sabău din Satu Mare, fondatorii agenției de turism Euro Holiday. De-a lungul anilor, o sincronicitate benefică pentru mine a făcut ca toate companiile unde am fost angajată sau colaboratoare, să fie afaceri private, de familie.
Am deosebita plăcere să pot numi încă două persoane cruciale pentru dezvoltarea mea profesională, de la care am învățat cum comunicarea este cheia succesului în orice domeniu: experții în mass-media Victor Ionescu și Octavian Basoc.
În ultimii ani, activitatea mea de zi cu zi are o alonjă internațională, într-un domeniu revoluționar, unde grupul Tosto, pe care sunt onorată să îl reprezint, îmbină tradiția cu inovația. Sunt foarte motivată să lucrez cu această companie de vizionari, care are o fabrică de anvergură și în țara noastră, practic poziționând România printre vârfurile de lance ale afacerilor europene și mondiale, prin prisma noilor tehnologii energetice, care vor schimba în bine viitorul planetei. Pentru mine, este un vis care a devenit realitate.
Agnes Kiss, patru obiective profesionale
În momentul de față, mă declar un om fericit, iar dacă voi reuși să realizez cât mai mult dintre cele patru obiective profesionale, personale și de suflet pe care mi le-am propus pe termen mediu, voi fi un om cu adevărat împlinit:
- Să public cartea pe care o am în lucru, Pe aripile hidrogenului;
- Să particip la realizarea unor emisiuni de mentorat în afaceri internaționale pentru tineri antreprenori;
- Să fiu printre pionierii Academiei de mașini zburătoare (Flying Cars Academy);
- Să aduc și să implementez în continuare proiecte semnificative în România, atât în domeniul energiei verzi, cât și a transportului, având convingerea că suntem, într-adevăr „the first generation to feel the climate change and the last one to do something about it”.