Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Unicat la Cluj. Sacou de 3.000 € din tastaturi, telefoane și CD-ROM-uri

Hubul Precious Circuit s-a profilat pe fabricarea de bijuterii și îmbrăcăminte din componente electronice ieșite din uz. Conceptul urmat: reciclarea creativă.
Obiectul vestimentar a fost realizat din gadget-uri vechi, combinate cu cristale și paiete | Foto: TB

Hubul Precious Circuit s-a profilat pe bijuterii și îmbrăcăminte fabricate din aparatura electronică ieșită din uz, urmând conceptul de reciclare creativă.

“Am intrat în acest domeniu cu un coleg de liceu, la Suceava, alături de care am realizat o bijuterie cu o placă electronică încorporată. Pe atunci, el încerca să facă inele pe care să le vândă colegilor. M-am mutat la Cluj, unde am urmat marketingul la nivel de licență, însă asociatul meu a plecat anul trecut. Am continuat ideea alături de Maria Untilov, care este dublu specializată: a terminat artele și ingineria chimică, dar și alți colaboratori.

Atelierul se află într-o clădire industrială din cartierul Mărăști. Am experimentat mai multe piese, unele ne-au ieșit, altele mai puțin, am decis să ieșim cu ele pe piață. Materialele le aducem de la fabrica de reciclare GreenWEEE Buzău, cel mai mare colector de echipamente electronice din Sud-Vestul României. La rândul său, GreenWEEE cumpără de la noi cadouri pentru parteneri sau conferințe, produse pe care le realizăm din materiale deja decontaminate, pregătite de colector pentru debarasare și lucru.

O altă sursă o reprezintă echipamentele predate de persoane fizice. Piesele pe care le prelucrăm au tot felul de substanțe pe care ne eliberăm prin ardere, deci trebuie să fim foarte atenți, însă când ajung în produsul final nu mai au substanțe nocive. Ne bazăm și pe colaborarea cu centrul de economie circulară Ateliere fără Frontiere, ce repară electronice vechi. Pe cele nereparabile, pe care nu le putem transforma în bijuterii, le redirecționăm spre centrele de colectare”, ne-a explicat inițiatoarea Precious Circuit, Daniela Rusu.

Precious

Piesa-vedetă, scoasă la licitație

“Ne-am propus să avem și producție proprie, și de colaborare. Noi pregătim plăcile, le predăm mașinilor cu control numeric computerizat (CNC), urmează finisajul și montarea în bijuterii și piese vestimentare. În prezent creăm bijuterii și accesorii: inele, coliere, cercei, brelocuri, am realizat chiar un tablou din piesele pe care le debarasam de pe plăcile din circuit.

Bijuteriile le facem pe bază de precomandă, într-o lună, nu vrem să lucrăm cu stocuri. Încercăm să găsim soluții ca să folosim toată placa, pentru a avea cât mai puține deșeuri. Vrem să folosim cât mai mult placa și să minimizăm metalul. Lucrăm cu oțel inoxidabil pentru cheițele de prindere de la cercei sau coliere, argint, cupru placat cu argint. Acoperim piesele cu rășini pentru un finisaj mai plăcut și a proteja placa.

Am folosit până acum 500 kg de deșeuri electronice. Toate produsele noastre sunt unicat. Sacoul pe care l-am prezentat la această expoziție îl vom scoate la licitație, cu un preț de start de 3.000 €. Are în componență tastaturi de computere, telefoane vechi, CD-ROM-uri, o combinație între plăci de circuit și elemente conexe, alături de cristale și paiete, pentru a-i da acel efect de prețios.

Produsele noastre se adresează pasionaților de tehnologie, electronică, modă, artă, reciclare sau sustenabilitate. Ne vom axa pe prezentări de modă, ca Romanian Fashion Week, dar și pe sensibilizarea unor persoane publice. Țin minte că văzut-o la o gală pe vedeta TV Andreea Esca cu o ținută din electronice vechi”, spune tânăra antreprenoare.

Hubul Precious Circuit s-a profilat pe fabricarea de bijuterii și îmbrăcăminte din componente electronice ieșite din uz. Conceptul urmat: reciclarea creativă.

Andrei Bucovanu, artist multimedia:

“Am venit să susțin toată mișcarea Precious Circuit care încearcă să stabilească noi valori, noi tendințe și să treacă de anumite bariere, dar și să creeze un hub artistic în care să reușească să colaboreze cu cât mai mulți oameni din sfera artei și nu numai. Instalația mea este o modalitate de a vizualiza sunetul din jurul nostru. Acest sunet este o chestie căreia nu prea putem să îi facem o poză, s-o avem cu noi”.  

Maria Untilov, director creativ Precious Circuit:

“Futurismul e o mișcare care a apărut în secolul trecut, când oamenii se întrebau oare cum vom evolua noi, cei de astăzi. Deoarece tehnologiile și-au luat avânt în sec. XX, am zis că futurismul este cel mai potrivit cuvânt care ar defini această colecție, mai ales că produsele sunt făcute din circuite, deci am încercat să le redăm o nouă viață. Aceste circuite în sine sunt cu un potențial foarte mare”.   

 Cum s-a născut sacoul-manifest

Precious Circuit, brand românesc ce redefinește bijuteriile prin reciclarea creativă a materialelor tehnologice uzate, inspirându-se din mișcarea slow fashion, a prezentat, la Galeria Meron, prima sa colecție capsulă, Futuristic Flow, o combinație a avansului tehnologic cu grija față de natură.

Colecția este dedicată redescoperirii potențialului estetic al materialelor electronice uzate într-un mod inovator, artistic și conștient de impactul lor asupra mediului. Conceptul de reciclare creativă (upcycling) stă la baza fiecărei piese, propunând o nouă estetică urbană, ce sfidează limitele convenționalului și își propune să inspire schimbarea.

Futuristic Flow a prins viață prin colaborări cu profesioniști și parteneri dedicați. Tânăra creatoare de modă Corina Caravasili a realizat conceptul sacoului, design realizat și cusut manual integral de către Maria Untilov. Laurențiu Vescari a contribuit la realizarea detaliilor tehnice de tăiere CNC și proiectare a circuitelor.

Mâncarea, servită pe lemn reciclat

Evenimentul a inclus o campanie de reciclare ce promovează consumul responsabil și designul sustenabil pentru a dovedi că materialele considerate ca inutile pot deveni simboluri prețioase de creativitate și responsabilitate. Campania încurajează publicul să predea echipamente electronice vechi, oferind posibilitatea ca materialele să fie reintroduse în circuitul consumului ca piese de bijuterie unice.

Inițiativa se aliniază cu misiunea Precious Circuit de a crea un viitor sustenabil prin revalorizarea deșeurilor tehnologice. Ea este desfășurată împreună cu Ateliere Fără Frontiere, fiind derulată în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie la Meron Cafe – Vivo (Cluj), ALTRNTV Shop și Daravere Concept Store (București). Cu această ocazie, a fost marcată și noua identitate a startup-ului clujean, inclusiv în spațiul virtual.

Evenimentul a îmbinat designul inovator cu arta experimentală. Instalația multisenzorială a artistului Andrei Bucovanu a transformat Galeria Meron într-un mediu imersiv, iar publicul a putut admira sculpturile-suport de bijuterii semnate Nichita Rădeanu. Descoperirea de către participanți a tuturor zonelor evenimentului (instalație de artă, photo-corner, expo colecție) a fost urmată de o degustare de vinuri și brânzeturi. Desigur, pe platouri din lemn recuperat.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consiglieri a inaugurat cel de-al treilea showroom din România la Timișoara

Articolul următor

Antreprenorii din Cluj se conectează la ROD

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share