Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Thermodul, povestea siguranței confortabile a caselor care se ridică în câteva zile și durează mai multe vieți

Sistemul Thermodul răspunde multor deziderate legate de construire și locuire: viteză de construcție, izolare care se va răsfrânge în timp asupra cheltuielilor scăzut în exploatare, pentru încălzire/răcire, calificarea clădirilor astfel construite la capitolul celor pasive, posibilitatea autosusținerii termice prin utilizarea unor sisteme de producere a energiei inclusiv fotovoltaice, fără nevoia de stocare.

Am dezvoltat împreună cu sălăjeanul Máthé László, creatorul sistemului și fondatorul companiei, caracteristicile principale ale sistemului Thermodul, cu avantajele sale pentru beneficiari. Domnia sa a avut amabilitatea de a ne oferi în exclusivitate acest interviu, pentru care îi mulțumim.

Construim o singură dată, dar, cu puțin noroc, locuim ani buni, apoi alte generații vor beneficia de rigorile cu care am ridicat clădirea din care facem un cămin, locul de refugiu, spațiul unde iubim și ne creștem copiii, oaza noastră de fericire. Poate că în niciun alt domeniu, viciile de realizare, economiile nechibzuite, rabatul de la calitate nu se răsfrâng în asemenea măsură asupra confortului de utilizare, precum în cazul construcțiilor. Siguranța în exploatare și consumul redus de energie sunt sau ar trebui să fie prioritățile în construirea unei case, a unei clădiri în care mai mulți oameni intră fără să calculeze dacă vor și ieși de acolo întregi și sănătoși.

Dincolo de viteza de construcție, fapt ce a atras la început atenția celor ce-și doreau o casă care să fie gata, ieri, dacă se putea, Thermodul este mai mult decât un sistem de a construi peste noapte, unul care garantează conservarea termică a clădirii de până la 90%. Máthé László detaliază câteva din principalele  caracteristici ale acestui sistem perfect pentru casele pasive.

Care a fost punctul de plecare în crearea acestui sistem?

Anii buni de experiență acumulată cu ICF ( Insulated Concret Forms, Cofrage Izolante pentru Beton) din Germania, m-au convins că nu sunt pe calea cea bună. Exista genul de bolțari din polistiren cu care se lucra. Era frumos să-i prezentăm la expoziții, dar când trebuia turnat betonul în interior, acest tip de bolțar își arata punctele problematice.

Așa cum s-a întâmplat în cazul multor alte mari realizări din lumea aceasta, și eu am avut un vis. Căutând și plănuind în gandul meu o soluție mai bună decât bolțarii, a venit o scânteie, ceva luminos care mi-a dat soluția. Nu am stat mult pe gânduri, căci a fost ca o chemare cerească și am creat repede ceea ce am visat. Și a funcționat. Exact așa cum am văzut atunci îmbinarea, așa o avem și astăzi. Am lucrat mult la ea și am perfecționat-o, am patentat idea și i-am mai adus îmbunătățiri, pentru ca sistemul să fie capabil să împlinească și să răspundă celor mai severe cerințe constructive.

Casele realizate cu Thermodul sunt etichetate ca fiind foarte energoeconomice și confortabile. Rezistența și durabilitatea e asigurat de miezul de beton armat, turnat în ziduri și planșeu în aceeași turnare, reducând timpul de execuție și asigurând un beton monobloc, turnat fără întreruperi.

Necesarul de energie electrică pentru încălzirea unei case de 120-150 m2 este de 5-6 KW. Consumul total de energie electrică pe sezon de încălzire nu depășește 3.000 KW.

Ventilația controlată cu recuperator de căldură este obligatorie în casele pasive. Folosind acest aparat, costul de încălzire se mai reduce cu 30-40% și în casele noastre.

S-a schimbat ceva din prima formulă a Thermodul? A rămas loc de îmbunătățiri?

Am rămas la primul vis și am dezvoltat numai mecanismele de îmbinare, dar principiul a rămas neschimbat. Credem că sistemul Thermodul a ajuns la un optim dimensionat și, în acelasi timp, la cel mai economic. Mă refer aici la faptul că, dacă am realiza aceeași casă cu izolație de 20 cm pe pereți, am obține o casă bine izolată și am economisi 1.500 – 2.000 de Euro, față de o casă cu izolatie de 30 cm. Betonul, munca și manopera sunt aceleasi, doar diferența de material izolator economisit ar fi diferită și performanța de economisire a energiei ar scădea procentual cu diferența de grosime a izolației.

Mai puține persoane implicate în construirea cu acest sistem răspunde uneia dintre problemele constructorilor în ceea ce privește resursa umană. Din punctul de vedere al aptitudinilor, ce specializări au nevoie cei care vor să utilizeze sistemul Thermodul?

Pentru a construi cu Thermodul sunt necesare schelele speciale, create de noi, care sunt folosite la montarea zidurilor. Echipa de lucru necesită un maistru care citește bine planul și 3-4 muncitori calificați în construcții. Așadar, echipa ideală este formată din 4 muncitori.

Sistemul conceput este utilizat în câteva țări. Care sunt acestea și cum se comportă la alte temperaturi?

În Europa de Est suntem prezenți cu multe case, în România, Ungaria, Slovacia și Austria, dar am făcut și în Tunisia și în Iraq case care se comportă perfect și la căldură.

Noi numai clădiri de valoare putem construi

Am văzut avantajele acestui tip de construcție, adaptabil nu doar clădirilor civile, destinate locuirii, ci inclusiv piscinelor. Asta înseamnă că Thermodul e util inclusiv în cazul hidroizolației, la evitarea formării de mucegai?

Polistirenul este un bun termoizolator, dar nu și hidroizolator. Având pori deschiși, polistirenul nu oprește apa. Pentru a crea hidroizolație este nevoie de un mastic bituminos pe baza de apă sau un strat de poliurea suflat. Poliurea aplicată pe polistiren este rezistentă și foarte durabilă.

Există și dezavantaje, incompatibilități? Care sunt acestea?

Sigur că avem și dezavantaje pe piața construcțiilor. Scumpirile materialelor de construcție și mai ales a polistirenului, ne face să fim acum ceva mai scumpi în ofertare. Motivul principal este că noi nu facem economie la grosimea polistirenului. Standardul nostru este structura pasivă și nu renunțăm la ea. Punem 30 cm izolare pe pereți. Dar și fundația și planșeul este izolat după cerințele caselor pasive. De obicei sunt 35 cm la fundație și până la 40 cm pe planșeu. Nu putem concura la preț cu o cărămidă izolată cu 10 cm, care mai are atât fundația, cât și planșeul neizolat. În plus, noi folosim un produs mai special, polistiren grafitat, cu o izolație mai performantă și o densitate mare, ceea ce asigură o izolație excelentă. Dar totul are prețul său. Acesta e dezavantajul sistemului. Noi numai clădiri de valoare putem construi.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a finalizat sistemul de ghidaj prin LED, către parcările etajate din centrul Oradiei

Articolul următor

Roua Maramureșului, mierea cu stele de Londra

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share