Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Roua Maramureșului, mierea cu stele de Londra

Roua Maramureșului este mai mult decât un nume bine ales pentru un set de produse apicole izvorâte din bogăția naturală a acestei zone. Dincolo de proiecția simbolică a acestei denumiri se află mixul perfect dintre pasiunea unui tată pentru albinărit și priceperea unui fiu în a oferi o valoare adăugată bogăției care vine din stupi, de a pune în valoare fiecare element și de a face alegeri înțelepte. Cum Roua Maramureșului a fost premiată în doi ani consecutiv la competiția The Great Taste de la Londra, poate că aici s-ar putea adăuga și perseverența cu care își urmează calea și felul în care știu să urmeze o rețetă, atunci când efortul le este recunoscut.

Pentru familia Tivadar din Sighetul Marmației, a crește albine e un mod de viață. Și discret, dar cu încredere, au depășit nivelul celor mai mulți apicultori, care se mulțumesc să producă miere, să o vândă unui reteiler, care, de cele mai multe ori, le oferă un preț meschin, dar sunt fericiți că au dat-o pe toată și nu mai au stoc, privind la bruma de bani după un an de muncă, de grijă, de atenție pentru fiecare familie.

Albinele și albinăritul

Câte nu sunt de luat în seamă atunci când esti apicultor? Dau zile calde prea devreme și albinele ies, păcălite. Apar florile, dar vine un îngheț târziu și zăpadă, iar florile pomilor cad secerate. Apoi încep stropirile în agricultura intensivă și otrava afectează iar sănătatea albinelor.

Vin și boli, mai apar tot felul de evenimente în stupină. Scoți ramele pentru reformă sau ramele unde a fost puiet și molia cerii se instalează dacă nu iei măsuri adecvate. Vine vara și viespile atacă, iar dacă nu-ți ajuți albinele, multe se vor sacrifica, hărțuind dușmanul cu scut chitinos și ac puternic. Dacă nu crești albine, nu știi de Varroa, un parazit acarian care atacă albinele melifere și cu atât mai puțin despre albinele cercetașe ale unei familii care găsesc o comunitate mai puțin vigilentă și îi fură mierea. Să știi când să pui rame la clădit, când să protejezi populația de albine-doică, dacă să mergi cu stupina la rapiță ori la mentă, poate părea dificil. Să culegi polen, propolis, larve de matcă? Să-ți creezi crescătorii proprii de mătci, nuclee de împerechere? Sunt tot atâtea aspecte care se învață cu răbdare, dacă ești pasionat.

Vechi ocupații

Creșterea albinelor este, poate, cea mai dificilă dintre toate, dar, în aceeași măsură, oferă apicultorului satisfacții greu de atins altfel. Poate că de departe pare o muncă de chinez bătrân, dar activitatea din stupină, cu toate grijile și amenințările, e una care te scapă de stres, îți oferă ocazia să stai mult timp în natură, să acorzi atenție florilor, să faci ca din mâinile tale să curgă miere.

Petru și Radu Tivadar aduc Roua Maramureșului

Petru Tivadar e mai mult în stupină, în vreme ce fiul este artizanul a tot ce vedem în Paradisul Verde, magazinul unde am găsit produsele apicole reunite sub eticheta Roua Maramureșului sau printre câștigătorii The Great Taste de la Londra, concursul internațional care a premiat pentru a doua oară bogățiile Maramureșului zăvorâte în recipientele alese cu un ochi atent la detalii.

„Apicultura este o tradiție de familie pentru noi, iar tatăl meu, cu o experiență de peste 35 de ani în acest domeniu, a pus bazele afacerii noastre. Împreună, lucrăm cu grijă pentru a aduce în fiecare borcan esența naturii autentice din Maramureș, reflectând dedicarea noastră pentru calitate și respectul pentru albine” a declarat în exclusivitate pentru Transilvania Business, Radu Tivadar.

Decizia de a certifica ecologic produsele a fost una inspirată, fiind un factor important, alături de calitățile organoleptice ale produselor cu care s-au prezentat în competiția în care se întrec cei mai iscusiți producători din industria alimentară.

„Ne-am angajat să menținem puritatea produselor noastre prin metode ecologice și am fost printre primii producători din România care au obținut certificarea ecologică, încă din 2004. Practicăm o apicultură responsabilă, care sprijină sănătatea albinelor și contribuie la conservarea ecosistemelor locale, având mereu grijă să respectăm mediul înconjurător” mai spune tânărul apicultor care dovedește că legătura dintre munca din stupină și laurii internaționali se face cu înțelegerea exactă a importanței acestui demers și alinierea nu doar la cerințele contemporane, ci la natură, la firescul de a avea un produs necontaminat, curat, natural, sănătos.

Succes în formă continuată

Familia Tivadar nu e la prima ispravă cu stele obținute la The Great Taste. De fapt, avem de-a face cu o recidivă, căci anul trecut au obținut nu două, ci chiar trei stele, ceea ce înseamnă nivelul Exquisite – a perfect taste pentru mierea de tei și două pentru cea de zmeură. Din prea multă modestie, faptul a scăpat de atenția pe care o merita. Anul acesta au ales alte sortimente cu care au participat, obținând două stele, adică nivelul ce desemnează produse mai mult decât delicioase, chiar remarcabile: fagure ecologic de salcâm, fagure ecologic de tei și miere ecologică de salcâm. Toate trei premiate cu două stele în 16 noiembrie 2024, o reușită 100% pentru Roua Maramureșului.

„Premiile obținute ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Anul trecut, mierea noastră de tei a primit 3 stele la Great Taste Awards – maximum posibil, ceea ce ne-a clasat în primii 1,8% din cele peste 14.000 de produse din întreaga lume înscrise în competiție. A fost o premieră pentru un brand românesc de miere, iar pentru noi a reprezentat o onoare și o motivație să continuăm să inovăm fără să ne abatem de la calitate” a precizat Radu Tivadar.

Ai câștigat? Continuă!

Familia din Sighetul Marmației nu se lasă copleșită de cele două victorii. Acum, că iarna s-a așternut cu frig și cu zăpadă, în stupi e liniște, la adăpostul căptușit cu propolis noi generații de albine lucrătoare cresc, se hrănesc și așteaptă primăvara pentru a face cunoștință cu parfumul și frumusețea florilor. Pentru apicultor și fiul său cel iscusit în a completa efortul tatălui și a-i da o formă demnă de laurii victoriei la nivel mondial, e timpul pentru planuri și proiecte noi.

„În acest an, cele trei premii obținute au adus din nou bucuria recunoașterii internaționale, arătând că munca noastră este apreciată nu doar pentru gust, ci și pentru povestea pe care o transmite. În prezent, lucrăm la o nouă identitate vizuală pentru produsele noastre, care să fie în armonie cu calitatea premium a mierii pe care o oferim. Sperăm ca acest design să fie finalizat în curând și să sublinieze și mai bine esența și valoarea muncii noastre” a spus în final Radu Tivadar.

Mediile de comunicare sunt pline de oameni care sunt gata să de sfaturi, să-i învețe pe alții cum să atingă succesul în domenii diverse. Poate că rețeta victoriei nu e în cursuri miraculoase, oferite on-line și gratuit, ci e acolo unde a fost întotdeauna și unde este de-a dreptul redundant: în munca asiduă, în documentare, studiu, pe calea bătătorită, dar sigură a perseverenței. Cu siguranță o găsim acolo unde oameni precum familia Tivadar muncesc, punând laolaltă abilități, cunoștințe, talente, generație după generație.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Thermodul, povestea siguranței confortabile a caselor care se ridică în câteva zile și durează mai multe vieți

Articolul următor
Asociația Națională a Maître d'Hotel România (ANMH), sub președinția lui Nicu Pupăză, a organizat Trofeul Marian Bugan, ediția a XIX-a. Am fost onorat să fiu președintele unui juriu de excepție”, a relatat Sergiu Nedelea. 

Radisson Cluj a luat marele premiu la Maître d'Hotel

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share