Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică de pe Transalpina și să construiască o altă piscină, de data asta una încălzită. Informația a fost oferită în exclusivitate revistei Transilvania Business de Ioan Călin Dragolea, deținătorul companiei Certa Cons.
Zona este extrem de ofertantă, Transalpina fiind unul dintre cele mai căutate trasee turistice, care poate răspunde așteptărilor unei game variate de turiști.
Frumusețea multor locuri din țară ar trebui să fie un vector al dezvoltării economice prin turism. În schimb, apetitul românilor pentru călătorii în zone exotice face ca numeroase stațiuni, trasee sau zone să fie căutate mai degrabă pentru sfârșitul de săptămână și sărbători. În paralel, tot mai mulți turiști străini descoperă cu satisfacție natura ofertantă, peisajele splendide. Turismul rural crește constant, grație îmbunătățirilor privind infrastructura și gradul de confort al utilităților.
Ce mai fac antreprenorii din turism?
Antreprenorii din turism se inspiră din propriile experiențe turistice, se documentează, inovează, caută formule prin care să câștige în preferințele celor aflați în cătarea vacanței perfecte. Este și cazul lui Ioan Călin Dragolea, care și-a numit, cu multă îndrăzneală, obiectivele turistice pe care le deține–hotelul și pensiunea din Tău Bistra–Poarta Raiului.
Pentru că hotelul exploatează deja o piscină în sezonul estival, Dragolea a simțit nevoia să le ofere turiștilor și pe timpul iernii confortul asigurat de o piscină încălzită. Astfel, aceștia vor putea beneficia de confortul similar stațiunilor montane din Austria. Ioan Călin Dragolea speră ca anul viitor să poată inaugura noua piscină. Poate chiar în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României de anul viitor, când 1 decembrie 2025 va fi într-o zi de luni, ne-a mărturisit acesta.
Anunțul legat de luarea deciziei etapei de încadrare de către APM Alba, fără evaluare adecvată, pentru proiectul CONSTRUIRE PISCINA SI PLATFORMA AFERENTĂ, propus a fi amplasat în comuna Șugag, sat Tău Bistra, str. Poarta Raiului, nr. 22, jud. Alba a fost făcut de reprezentanții hotelului. Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului APM Alba din Alba Iulia.
Hotelul Poarta Raiului
Obiectivul turistic Hotel Poarta Raiului, care îi aparține lui Ioan Călin Dragolea, a derulat afaceri de 2.442.229 lei în 2023, potrivit Listă Firme.ro. Se pare că investițiile realizate în decursul anului trecut au dus la pierderi, însă odată construită piscina și platforma, compania va înregistra performanțele financiare pe care și le dorește orice antreprenor. Evaluările turiștilor de pe o platformă de rezervări notează hotelul cu 9,5 puncte și recenzii de excepție. Vom urmări cu interes investițiile de viitor de la Hotelul Poarta Raiului.
Compania a beneficiat în 2023 de susținere prin derularea proiectului REFACEREA CAPACITATII DE REZILIENTA A SOCIETATII CERTA CONS SRL, RUE 1809, Cod SMIS 160296, în baza contractului de finanțare nr.801/POC/411/AS încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 4.011.292,04 lei, din care valoarea totală a finanțării nerambursabile a fost de 2.472.000,00 lei, formată din: FEDR/ FC/ FSE/ ILMT: 2.070.695,17 lei și Buget național: 401.304,83lei, echivalentă cu 75% din valoarea totală eligibilă aprobată, potrivit anunțului făcut de companie și publicat de Alba 24.ro.
Cine e Ioan Călin Dragolea?
Antreprenorul Ioan Călin Dragolea nu are doar turismul ca obiect de activitate, construcțiile fiind o altă latură a activităților sale economice, el fiind deținătorul companiei URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL. Succesul acesteia vine și din contractele cu APA CTTA SA ALBA. Numai în satul Laz, comuna Săsciori, județul Alba, Dragolea a semnat în luna iulie a acestui an un contract pentru lucrări de amplasare a unei rețele de distribuție a apei potabile și branșamente în valoare de 4.505.278,29 lei.
Potrivit Listă firme.ro, Urban Construct Transilvania a încheiat anul 2023 cu afaceri de 22.046.286 lei, care au adus un profit net de 2.915.922 lei. Tot construcțiile sunt obiectul de activitate al Sunrise imobiliare, o afacere în care Dragolea îl are partener pe Ioan Sebastian Cosmin Nustiu și cu care a derulat afaceri de 3.562.946 anul trecut.
Turism pe Transalpina
Comuna Șugag este cea mai sudică dintre comunele județului Alba și își construiește profilul economic pe coordonatele turismului. Situată în partea estică a Munților Șureanu, pe cursul mijlociu al râului Sebeș, comuna se află în partea centrală a Carpaților Meridionali, între Munții Șureanu și Munții Cindrel. Cei 45 de km de municipiul Alba Iulia, reședința județului și cei 30 km de Sebeș, fac din această comună un loc privilegiat, cu o atractivitate potențată de numeroase obiective.
Drumul regelui
Drumul național DN67C Novaci-Șugag-Sebeș este cel mai înalt drum alpin din România, cunoscut și sub numele de Trans-Alpina sau Drumul regelui. Despre Transalpina există ipoteza că drumul a fost inițial construit de armata romană în timpul campaniilor lui Traian împotriva dacilor, între 101-106 d.Hr. Se presupune că traseul actual al șoselei ar urma parțial un vechi drum strategic roman, folosit pentru a facilita deplasarea trupelor și a comunicațiilor între provinciile Dacia și restul Imperiului Roman. Acest drum ar fi avut un rol important în consolidarea controlului asupra regiunii, oferind acces prin munți către teritorii izolate.
Totuși, dovezile concrete care să ateste această origine romană sunt limitate, iar istoricii rămân prudenți în legătură cu această teorie. Cert este că Transalpina trece printr-o regiune încărcată de istorie, iar peisajul său, aparent neatins, continuă să evoce o legătură între trecutul antic și prezent. De-a lungul timpului, drumul a fost refăcut și modernizat de diverse autorități, culminând cu intervențiile din perioada interbelică și reabilitările recente, care l-au transformat într-un punct de atracție turistică important.
Aventură și frumusețe
Drumul Regelui, cunoscut oficial ca Transalpina sau DN67C, este una dintre cele mai spectaculoase șosele din România, șerpuind prin peisajele dramatice ale Munților Parâng. Legenda sa este legată de regele Carol al II-lea, care ar fi contribuit la modernizarea drumului în anii 1930, de unde și denumirea sa populară. Traseul străbate o altitudine maximă de 2.145 de metri în Pasul Urdele, fiind cel mai înalt drum rutier din țară, care oferă panorame de neuitat asupra văilor adânci, pădurilor dese și piscurilor impunătoare. Conectând localitățile Novaci, Șugag și Sebeș, Transalpina este mai mult decât o șosea, este o experiență care îmbină aventura cu frumusețea sălbatică a naturii. Accesibilă doar în sezonul cald, din cauza condițiilor meteo dificile iarna, această arteră pitorească atrage atât pasionații de condus, cât și iubitorii de drumeții sau fotografie, devenind un simbol al libertății și al descoperirii naturii.
Rezervația naturală Luncile Prigoanei
Luncile Prigoanei se întind pe o suprafață de 15,7 hectare, cuprinzând șapte mlaștini pe o lungime de aproximativ 3 kilometri. Străbătută de pârâul Prigoana, care șerpuiește elegant printre mlaștini, lunca este înconjurată de o pădure deasă de molid și de coline împădurite, ce închid peisajul într-un veritabil golf alpin. De oriunde te-ai afla, privirea este răsplătită cu o panoramă spectaculoasă ce include Vârful Șureanu, Vârful Cârpa și Vârful lui Pătru. Un element aparte al peisajului este Piscul Durerii, o stâncă surpată, acoperită de pădure, care atrage atenția prin poziția sa enigmatică, la mijlocul luncilor. Luncile Prigoanei sunt o destinație preferată de iubitorii de natură, grătare și focuri de tabără, găzduind de peste 30 de ani Tabăra Sportivă, care a îmbogățit locul cu povești pline de voie bună. Prigoana se dezvăluie ca un tărâm paradoxal – în același timp pașnic și deschis, dar și tainic și plin de farmec.
Mănăstirea Oașa
Mânăstirea Oașa cu hramul Adormirea Maicii Domnului și Sf. M.M.Pantelimon. Din cauza lacului de acumulare Fetița, biserica de lemn a fost strămutată aici în anul 1983. Până în anul 2000 a fost o mânăstire de călugărițe. Din 1 iunie 2000, din cauza accesului greu, mai ales iarna, și fiind la 1400 m altitudine, s-a transformat în mânăstire de călugări.
Marele prozator Mihail Sadoveanu își făcuse obiceiul de a se retrage într-o construcție din apropiere de mănăstirea de azi, unde a scris câteva din povestirile sale foarte apreciate. Din nefericire, casa de lemn în care venea Sadoveanu este în picioare, dar într-o acută stare de degradare, administrată de IPJ Alba, și nefolosită.
Domeniul schiabil Poarta Raiului
Poiana Poarta Raiului îi întâmpină pe iubitorii schiului între vârfurile Șureanu, Pătru și Canciu, într-o zonă de un pitoresc special, descris în povestirile lui Mihail Sadoveanu. Se află undeva în Ţara Ardealului, între ţinuturile Inidoarei şi Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeşul, cei mai vechi de pe înălţimi îi zic Frumoasa (…). Acolo-i împărăţia sălbăticiunilor, cât ţin munţii şi sihlele” descria Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei.
Peisajele spectaculoase, accesibilitatea facilă și poziționarea geografică privilegiată, dar și configurația geomorfologică a zonei oferă un potențial semnificativ pentru dezvoltarea turistică.
Castrul Roman de la Șugag
Castrul roman de la Șugag, poate fi găsit pe șaua dintre Vârful lui Pătru și Vârful Aușelul, construit la altitudinea la care a fost înălţat la a doua altitudine din Europa, după cel construit în Elveţia. În apropierea castrului este cetatea dacică de la Căpâlna, din localitatea Săsciori.