BRD – Groupe Societe Generale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și Universitatea Babeș-Bolyai au finalizat prima bibliotecă din Cluj din rețeaua BRD HUBs, investiție de 130.000 €.
În concretizarea proiectului, managementul FSEGA a pornit de la propunerile studenților despre cum își doresc ei să arate biblioteca, iar după discuții în cadrul unui workshop tematic, designul a fost conceput de compania Steelcase.
Ideea era ca studenții să nu mai migreze, ore în șir, în localurile de lângă facultate. Proiectul a avut trei faze de amenajare: spațiu pentru relaxare și socializare (holul), sală de studiu individual (mese de 1 persoană), sală de tip colaborativ, pentru lucru în echipă (mese de 2-8 persoane).
Biblioteca este dotată cu display-uri și cu trei terminale Bloomberg, pe care studenții pot accesa baze de date, însă dispune și de zonă de lounge. Întregul ansamblu a fost conceput ca punct de atracție pentru FSEGA (studenți, profesori, vizitatori), iar spațiile din facultate să fie la nivelul celor amenajate în companii.
“Cei de la BRD-GSG au venit la deschiderea anului universitar în 2023, ne-am pus de acord să facem un proiect de referință, dar am avut și susținere de la UBB pe părțile birocratică, logistică și financiară. Iată că am reușit să îl terminăm în mai puțin de un an. Investiția cu tot ceea ce s-a făcut până acum se ridică la 130.000 de euro”, a explicat decanul FSEGA, Răzvan Mustață.
“Spațiile de acest fel, numite de noi BRD HUBs, le vrem plăcute pentru studenți, să folosească timpul liber cu folos. Aici se întâlnesc studenții între ei, dar și cu alți oameni. Aceste huburi consolidează investiția BRD în sistemul educațional, ne dorim să atragem studenți și să fim alături de învățământul universitar, inclusiv să aducem alți parteneri ai băncii în acest hub”, a menționat Răzvan Sabău, directorul regional al BRD-GSG.
Ține loc și de cafenea
“Ne aflăm în fața unui proiect finalizat, la care și-au adus contribuția toate cele trei părți. E un exemplu de buna practică de management care există la nivelul FSEGA: fiind o facultate cu excedent, reușește să acopere partea sa în acest proiect. E o facultate antreprenorială, unde lucrurile se întâmplă foarte repede.
Spațiile recreate, rebranduite atrag la bibliotecă nu numai studenții, ci și cadrele didactice. Ne puneam problema în ce măsură studenții noștri vor veni la bibliotecă sau vor merge la cafeneaua de peste drum. I-am întrebat ce este special acolo, ne-au spus că au și muzică, și cafea. Am zis atunci: pe acestea le putem aduce și noi aici, la FSEGA, ca să creăm o atmosferă propice pentru studiu.
Îmi doresc ca în acest spațiu fantastic să vină cât mai mulți studenți. Nu în ultimul rând, vorbim despre well-being-ul partenerilor. Ei se simt confortabil când vin aici, realizează că timpul nu este irosit, că eforturile nu sunt în zadar și că se întâmplă ceva. Degeaba avem parteneriate pe hârtie dacă acestea nu se concretizează.
Când facultatea și banca au decis, ne-am mișcat și în mai puțin de un an am finalizat acest proiect. E ceva extraordinar pentru că de regulă avem tendința să spunem că lasă, mâine, apoi uităm despre ce este vorba, ce am negociat”, a menționat prorectorul UBB Alexandra Muțiu.
O rețea de 30 de huburi
Nouă bibliotecă FSEGA face parte din rețeaua BRD HUBs. Lansarea sa a marcat și deschiderea huburilor studențești susținute de BRD-GSG care se vor regăsi în 24 de universități din România. Programul BRD HUBs se numără printre inițiativele sale de dezvoltare a educației pentru toți tinerii români.
Cele 30 de huburi vor include laboratoare, amfiteatre și spații multifuncționale în universități din 12 orașe. Studenții din România au nevoie în egală măsură de un sistem educațional care să le ofere o pregătire pentru domeniile de viitor, dar care să investească și în crearea unor comunități, potrivit conducerii băncii.
BRD-GSG contribuie la dezvoltarea de astfel de comunități și prin Innovation Labs – preaccelerator de business pentru studenți și startup-uri de tehnologie, Mindcraft Academy – program de mentorat ce oferă studenților contexte de învățare pentru a-și descoperi pasiunile, a-și dezvolta competențele și a alege o carieră.
Prin BRD HUBs, 100.000 de studenți vor avea acces la spații moderne precum amfiteatre, laboratoare, biblioteci, zone de co-working și relaxare. Huburile vor găzdui și evenimente ce au în centru cele mai importante și relevante teme pentru noile generații.
Programul consolidează investiția în educație a BRD-GSG prin construirea unei infrastructuri educaționale naționale pentru viitor, în colaborare cu instituțiile de învățământ și organizațiile cu tradiție în inovarea educației din România.
BRD HUBs se desfășoară, din anul universitar 2024-2025, în Universitatea din București, Academia de Studii Economice, Universitatea Națională și de Științe Politehnica, Universitatea Româno-Americană, Universitatea Tehnică și de Construcții, Universitatea de Medicină și Farmacie C. Davila (București); Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Cluj-Napoca); Universitatea A. I. Cuza, Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa, Universitatea de Ştiinţele Vieţii Ion Ionescu de la Brad, Universitatea Tehnică G. Asachi (Iași); Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest (Timișoara); Universitatea Ovidius și Universitatea Maritimă (Constanța); Universitatea V. Alecsandri (Bacău); Universitatea Transilvania (Brașov); Universitatea Petrol-Gaze (Ploiești); Universitatea L. Blaga (Sibiu), Universitatea Ștefan cel Mare (Suceava), Universitățile din Oradea și Craiova.
Răzvan Mustață: “Educăm și companiile, nu numai studenții”
Cât de repede s-a concretizat proiectul?
“Această inițiativă ni s-a părut utopică la început, ne imaginam că este foarte dificil să faci o asemenea bibliotecă, în sensul că ne trebuiau idei, companii care să fie în stare să proiecteze, dar și să producă astfel de obiecte de mobilier și care să gândească un concept de arhitectură; nu în ultimul rând, resurse financiare. Încet-încet, ne-am dat seama că se potrivea foarte mult cu cei de la Steelcase și că ei pot să lucreze și în instituții publice, nu numai pentru firme private care au putere financiară foarte mare. Așa am ajuns să dezvoltăm acest concept, chiar să “furăm” idei de de spații colaborative de la marile universități din SUA pe care le-am vizitat, astfel încât să le putem implementa.
Ce are în plus față de bibliotecile “clasice”?
În comparație cu o bibliotecă obișnuită, acest spațiu are flexibilitate, foarte multă atractivitate, o sumedenie de opțiuni în care să poți să îți desfășori activitatea. Nu în ultimul rând, dispune de resursele de care au nevoie studenții: spațiu adecvat, locuri în care pot să lucreze individual în echipă sau grupuri mari, acces la baze de date, terminale Bloomberg. Dar mai ales aici ai acces la carte – chiar dacă eu susțin digitalizarea – să o vedem în format fizic, să o răsfoim, să o analizăm. Biblioteca și tot spațiul amenajat dau posibilitatea să lucrezi, să te documentezi, să înveți, să obții calificări suplimentare prin terminale sau doar să te relaxezi, să stai și să citești o carte bună.
Este mai ușor să lucrezi cu privații decât cu statul?
Linia de colaborare cu companiile am dezvoltat-o de-a lungul timpului, se dovedește de succes. Astfel, diverse proiecte de dezvoltare a infrastructurii FSEGA se realizează în colaborare cu mediul de afaceri. Avem spații, laboratoare concretizate cu diferite companii, inaugurăm în curând o sală hi-tech cu foarte multă tehnologie printr-un astfel de parteneriat. Statul este de regulă un administrator prost, avem și resurse de la buget, dar mediul de afaceri poate să facă diferența. Dacă firmele vin alături de facultăți, universități și găsesc proiecte atractive, inovative, mai ales inteligente, pot să le sprijine, iar educația să se transforme în cu totul altceva. În SUA, parteneriatul dintre companii și universități este un element de ADN al culturii și civilizației americane. Prin acest proiect noi mergem dincolo de un simplu parteneriat: ne-am propus să educăm mediul de afaceri că un învățământ de calitate superioară se poate face doar cu implicarea tuturor părților interesate.
Răzvan Sabău: “FSEGA e principala noastră pepinieră”
Cum s-a născut această rețea de huburi?
Este noua viziune pe care o are banca noastră. Ne-am dat seama că o apropiere de mediul universitar poate da beneficii și băncii, și studenților, mai ales că noi avem și produse dedicate lor, cum ar fi legitimația studențească internațională, care le oferă reduceri și facilități în alte țări, pot trimite și ridica bani. Prin această bibliotecă ne dorim ca ei să se simtă bine aici în perioada studenției și să ne vadă ca pe un partener. Nu am vrut să arate ca o agenție bancară, de altfel brandul nostru amplasat foarte discret. Desigur, ne-am dori să ne aibă în “radarul” lor pe viitor și când termină facultatea și vor să apeleze la alte produse bancare. Consider că un astfel de spațiu generează plusvaloare facultății și băncii deopotrivă, pe termen lung, căci rezultatele nu apar imediat.
Veți organiza și evenimente?
Conceptul a fost gândit de către FSEGA astfel încât studenții să fie mulțumiți, dar să reflecte și parteneriatul cu BRD. Vom face și evenimente cu studenții în cadrul FSEGA, nu neapărat la bibliotecă. BRD investește în astfel de spații în toate marile universități din România. La trei universități din Cluj ne implicăm în laboratoare sau biblioteci, la altele, în spații de lucru sau co-working, de relaxare. La FSEGA lucrurile au mers mai repede. Propunerile de la universități sunt înaintate “centralei” noastre. Apoi decidem și în funcție de nivelul investițional, și dacă ni se potrivesc sau nu proiectele.
Ce așteptări aveți de la studenții veniți în practică, internship?
Pozițiile pe care le avem disponibile pentru ei sunt în primul rând de entry level, la partea de ghișeu, pentru agențiile care lucrează cu numerar, carduri. Majoritatea angajaților noștri provin de la FSEGA. Îi chemăm în practica din anul II, fac banking la noi 2-3 săptămâni, îi cunoaștem, apoi cu mare drag îi chemăm la bancă, deoarece avem nevoie de ei, iar de multe ori nu au acces în companii. Absolvenții de la FSEGA sunt cei mai bine pregătiți, avem angajați de la secțiile finanțe-bănci contabilitate, dar luăm de la litere, administrație publică.