Noua alianță în domeniu născută la Cluj militează pentru predictibilitate fiscală, rezolvarea crizei de personal și internaționalizarea afacerilor din regiune.
“Astăzi reîncepe o nouă viață pentru Patronatul Societăților din Construcții (PSC) în zona Transilvaniei, la Cluj. Acum 30 de ani un grup entuziast pornea PSC cu 15 fondatori, astăzi avem 430 de companii, cu 50.000 de angajați.
Între timp am făcut Patronatul Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, am format o federația patronală (FPSC), cu șase patronate. Am coagulat o nouă structură, Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România, am adus opt federații din țară. În decembrie vom depune dosarul ca, până la sfârșitul anului, să fim a treia condederație patronală reprezentativă în România.
Noi ne-am obișnuit să nu fim conflictuali, ci proactivi, să venim în sprijinul oamenilor politici (parlament și guvern), autorităților locale pentru ca împreună să creăm un mediu antreprenorial mai bun. Veniți alături de noi pentru că doar împreună putem să creăm prosperitate, profit, responsabilitate socială”, a îndemnat președintele PSC, Liviu Simion (reprezentant al Braco Engineering).
“Îmi doresc să fie astfel de inițiative cât mai multe la Cluj. Pentru PSC era o neîmplinire faptul că nu avea astfel de evenimente în orașul în care în ultimii 20 de ani au fost cele mai multe investiții în construcții din România.
Sper că de acum înainte constructorii se vor simți reprezentați la nivel național în PSC – cei din Cluj și din regiune. PSC este cel mai mare din FPSC, să ne vedem cu ceilalți colegi din regiune pentru a pune pe tapet problemele breslei constructorilor”, a transmis, din București, președintele FPSC Cristian Erbașu (Construcții Erbașu).
Crize în cascadă
“Transilvania se confruntă cu o mulțime de dificultăți ale sectorului de construcții. Primele au apărut în 2009-2011, apoi în 2020 pandemia, din 2021 conflictul armat din Ucraina, când prețurile materialelor, combustibililor și energiei au explodat și ne-au afectat grav contractele în derulare.
Pe vremea aceea aveam oferte dublate la materii prime și materiale, fiind valabile până la 5 zile, nici vorbă să le mai integrezi în viitoarele devize sau situații de lucrări și în niciun caz să mai faci o oferă, nicidecum vreo comandă. Am discutat atunci cu mulți dintre antreprenori și se întrebau ce ne facem.
Prin implicarea patronatelor în acest demers, am beneficiat de o ușoară îndulcire din partea guvernului prin ordonanțe de urgență care ne-au ajutat la prețurile pe achiziții publice la acea vreme. Cumva am reușit să ieșim la liman, deși nu am recuperat toate pierderile, dar oarecum ne-am adaptat și am reușit să supraviețuim.
Un an de cotitură a fost și 2023, în noiembrie, cu introducerea noilor taxe în construcții, care era un sector strategic, unde nu se impuneau, și cu majorările salariale. Nu știai ce să faci, să reții 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate pe salariile angajaților, că îți plecau oamenii”, a rezumat președintele noii filiale, Alexandra Stoica (DAS Engineering Grup).
Muncitorii din Asia, o deziluzie
“Principalele probleme cu care se confruntă sectorul nostru sunt impredictibilitatea fiscală și lipsa forței de muncă calificate din cauza absenței învățământului profesional dual, care ne-ar salva pe mulți de aducerea oamenilor din alte țări, nu întotdeauna foarte serioși. Sunt mulți constructori care au apelat la muncitori din Pakistan sau alte țări și au rămas dezamăgiți de ce au primit.
Ceea ce dorim noi, antreprenorii în construcții, este să ne unim vocile, să devenim o forță și să avem un viitor predictibil, cu atât mai mult cu cât suntem la final de an, un moment de bilanț nu numai al cifrelor, resurselor materiale și umane, ci și al măsurilor și acțiunilor pe care împreună le-am dori să le întreprindem.
Vrem să fim o voce, un partener de dialog celor din guvern pentru ca să adoptăm măsurile legislative cele mai potrivite, pentru noi și executiv, din punct de vedere fiscal sau al capitalului uman ca să fim și noi motivați să contribuim la o creștere economică necesară, pe care toți ne-o dorim atât de mult, în viziunea națională și europeană.
Deci să ajungem la acele puncte care să ne permită la o situație de win-winEchipa este formată din oameni cunoscuți în domeniul lor ca experți în domeniile activității de construcții la care puteți apela. Filiala va deveni una dintre cele mai puternice din țară, Clujul niciodată nu s-a dat bătut”, a adăugat liderul PSC Transilvania.
Am aspirat toți banii europeni
“Este foarte important să existe asocieri patronale puternice cu care să avem un dialog real, să îmbunătățim legislația în sectorul construcțiilor. În perioada 2014-2020 avem absorbție de 99,2%, cu ultimele plăți și verificări pe care le facem cu Comisia Europeană, ajungem la 100% a fondurilor europene, o premieră de când a intrat România în UE.
Pentru perioada 2021-2027, avem sume nerambursabile duble față de perioada anterioară, am avansat de la locul 4 la locul 8, după Polonia, Spania și Italia. Dacă împărțim la numărul de locuitori, suntem pe locul 1, lucru care demonstrează că România stă cu fruntea sus în UE și poate face lobby și bune decizii în Europa.
Ne propunem să menținem investițiile publice la peste 7% din produsul intern brut (PIB) în următorii ani. Până în 2032 putem să avem investiții de 1.000 miliarde lei în autostrăzi, căi ferate, infrastructură de educație și sanitară, învățământ dual. Doar la Cluj avem investiții de 200 milioane € în infrastructura educațională”, spune Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Reducerea birocrației, pe agenda statului
“Alături de investițiile străine directe vrem să menținem țara noastră pe o creștere economică de peste 3% din PIB din 2025 sau 2026. România este statul din fostul bloc comunist care a recuperat cel mai repede decalajul de dezvoltare față de Europa de Vest.
Suntem într-o perioadă foarte bună chiar dacă efectele în contextul războiului din Ucraina am avut inflație sau criză energetic, ne poziționăm bine în viitorul apropiat în această parte a Europei pentru a crește nivelul sectorului construcțiilor și nivelul de românilor. Din ianuarie vă aștept să lucrăm împreună la o legislație mai bună, să dereglementăm lucruri inutile în domeniu”, spune oficialul de la MIPE.
“Am activat din anul 2000 încoace în domeniul construcțiilor, știu cât ne zbatem la o societate de construcții să ajungă acolo unde ne dorim cu toții. E nevoie să dăm credibilitate unor organizații care să asigure echilibrul necesar în societate, să apreciem oamenii capabili să creeze locuri de muncă, să își plătească taxele din care noi, autoritățile locale, să putem reinvesti și să facem lucruri bune pentru cetățeni.
Colaborăm cu multe companii din sală, sunt 1.250 km de drumuri județene, distanța de la Cluj la Munchen, 1 miliard € atrași de la UE ce ajung în comunitățile locale. Ne apropiem la accesul la apă potabilă pentru 99% din locuitorii din județul Cluj. Sunt investiții programate de sute de milioane de euro pentru care vă așteptăm ca parteneri”, a menționat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.
Șeful CON-A, de la ARACO la PSC
“Sunteți mulți care ați venit să puneți umărul la crearea acestei asociații patronale. Eu activez demult în patronat, mai întâi în ARACO, dar activitatea de acolo nu m-a mulțumit și am trecut la PSC, mult mai activă. La început am fost puțini, dar lucrurile s-au discutat foarte deschis. Împreună vom constitui o forță care va avea un cuvând de spus în activitatea de construcții.
În 2018 am avut o reușită pentru tot sectorul, prin facilitățile pe care le-am obținut, însă mai sunt obiective pe care nu le-am propus să le atingem. Acestea sunt certificarea companiilor de construcții – a stagnat mulți ani, o legislație mai bună pentru constructori – care a alunecat foarte mult în zona juridică. Dacă înainte legislația era una mai mult tehnică, acum ne sufocă printr-o birocrație greu de înțeles. În dialogul cu guvernul ducem aceste doleanțe la cel mai înalt nivel”, a spus prim-vicepreședintele PSC, Mircea Bulboacă (CON-A).
“Ar fi minunat să avem cât mai multe astfel de evenimente de asociere de interese din domeniul nostru pentru ca să stimuleze dialogul, să ne apropie și să creeze o societate mai bună. Ne-am întâlnit cu mulți pe voi pe șantierele Clujului, dar suntem și multe femei care putem să activăm împreună, să se susținem în acest mediu antreprenorial. În 2014, când eram ministru pentru dialog social, era o singură confederație patronală reprezentativă, Concordia. Putem să ne reunim interesele și să dialogăm cu guvernul”, a menționat Aurelia Cristea (PP Protect Security), vicepreședinte al Filialei Transilvania a PSC.
Cum se câștigă contracte: cu contestații și în instanță
“Firmele de construcții care accesează contractele publice trebuie să facă parte din PSC pentru că, începând de la partea de contractare, multe contracte se atribuie în partea de contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau la Curtea de Apel. Rezultă de aici că multe dintre contracte ar trebui revizuite sau ar trebui să avem mai multe instrucțiuni sau mai clare.
După ce ne bucurăm că am câștigat o licitație, desigur că trebuie să semnăm un contract. Acesta este unul cadru tip, cu clauze nenegociate, de multe ori în dezavantajul constructorilor. Și după ce am semnat un contract, avem o multitudine de finanțatori: bugetul de stat, programul Anghel Saligny, Compania Națională de Investiții, Planul Național de Redresare și Reziliență, Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale, Agenția Fondului de Mediu.
De multe ori termenele de plată sunt decalate, trebuie obținute multe avize, autorizațiile de construire întârzie demararea execuției. Predictibilitatea financiară este o mare problemă, nu știm ce taxe vin la anul, în condițiile în care noi avem contracte pe 2-3 ani cu prețurie fixe.
Fiecare dintre constructori cunoaște aceste probleme, dar niciunul dintre noi nu le poate rezolva de unul singur, de aceea avem nevoie să fim o putere care să echilibreze balanța în raport cu autoritățile publice. Astfel putem să ne apărăm și să ne promovăm interesele economice, tehnice și juridice”, consideră vicepreședintele PSC-T Vlad Mureșan (Aqua Serv, M Install).
Miza pe întoarcerea “diasporenilor”
“Firma noastră este construită și inițiată de niște persoane care au crezut în România, în 2010. Ne-am întors acasă din străinătate, unde am învățat să lucrăm, și am construit această societate specializată în spații verzi și regenerare urbană care astăzi are 200 de persoane. În momentul prezent, în care ne confruntăm cu o criză de personal calificat, trebuie să știți că românii sunt foarte mulți în alte țări.
Avem 5 milioane de “diasporeni” dintre care o mare parte lucrează în construcții. Urmând această tendință, noi am făcut un pas curajos și am deschis reprezentanțe cu echipe active de lucru la Chișinău (R. Moldova) – pentru a pregăti piața de acolo, cu programe de preaderare, și Londra (Marea Britanie).
În Anglia am avut plăcuta surpriză de a întâlni ingineri din generația mea, de 30-35 ani, care lucrează în construcții în Anglia pe sistemul de acolo, persoane capabile care ar vrea să revină acasă, dar care au o mare neîncredere. În momentul în care firmele de construcții românești mai mari decât noi ar face un pas să aibă un birou de reprezentare, ar angaja acolo și ar detașa acasă am rezolva o mare problemă.
Am putea să avem personal de-al nostru format în străinătate, iar cei calificați în acele țări urmează forța de muncă pe care o avem acasă cu conceptele de acolo. Adică ne construim forță de muncă profesională. De ce să nu construim în Europa, că oameni avem, cunoștințe avem? Haideți să construim în toată Europa, putem face treaba asta împreună!”, a spus vicepreședintele PSC-T Mircea Crăciun (Eco Garden Construct).
Firmele mici, reprezentate în patronat
La Hotelul Napoca a avut loc lansarea PSC-T, eveniment ce marchează creșterea reprezentativității asociației în Centrul și Nordul României. PSC-T este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și acestei regiuni, reprezentând interesele angajatorilor din construcții, unii dintre cei mai importanți actori din domeniu la nivel regional. Liniile de business reprezentate sunt proiectare, instalații, consultanță și licențiere, companii mari, instalații electrice și securitate, spații verzi și amenajarea teritoriului, companii de execuție mici și mijlocii,
PSC este o organizație ce reprezintă interesele firmelor de construcții, proiectare, consultanță și instalații, producători și distribuitori de materiale și utilaje specifice. Printre programele derulate: monitorizarea și îmbunătățirea cadrului legislativ, promovarea firmelor în piețe internaționale, pregătirea profesională a capitalului uman, monitorizare a pieței și control al calității.
PSC este membru fondator al FPSC, care la rândul său a format, în acest an, Confederația Antreprenorilor și Investitorilor din România. Patronatul face parte din Asociația Europeană a Dezvoltatorilor Imobiliari (Build Europe) și din Federația Europeană a Industriei Construcțiilor.