Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Viitorul resurselor umane, dezbătut la Cluj. Între inteligența artificială și deținuți

Evenimentul de la Radisson Blu a reunit sute de specialiști în resurse umane | Foto: HR Summit

Strategiile cele mai eficiente în asigurarea și păstrarea locurilor de muncă au fost dezbătute de către specialiști la HR Summit Cluj.

Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice (UTCN), a prezentat programe prin care studenții au fost integrați în companii private. “Cu Bosch am avut un proiect gândit cu doi ani înainte. Selecția a fost realizată de companie pentru a veni studenți din mai multe domenii. Am eliberat orarul studenților în ziua de vineri, ca să poată să o petreacă în întregime acolo, zona de soft skills o rezolvăm la companii.

Unii dintre studenți au fost desemnați chiar ca manageri de proiect, cei din anul II au realizat proiecte coerente, sunt foarte fericiți. Rezultatul va fi că studenții Tenaris, Bosch, Continental – cum le zicem noi – își vor dori să se angajeze la acea firmă cu care sunt familiarizați. Chiar UTCN va deveni un angajator la viitorul Institut de Cercetare în Inteligență Artificială, unde va fi nevoie de 300 de oameni.

Noi avem întâlniri săptămânale cu companii ce vor să se așeze în jurul Clujului și care au cerințe specifice. Am implementat proiecte comune în domenii diverse cu firmele, de 100 milioane €, în care își pot dezvolta un produs sau o linie de produs dintre care 87 de milioane au încasat acestea.

Studenții noștri spun „vreau să iasă ceva din mâna mea”. La UTCN avem doar 30% studente, însă facem workshop-uri dedicate prin programul Women in Tech, dar și de antreprenoriat. Vremea firmelor care vin la noi doar cu o prezentare și cu date financiare a trecut; nu mai sunt interesante pentru studenți, ei nu mai vin la așa ceva. Vă sugerez să faceți activități, proiecte interesante în care să angrenați studenții”.

Internshipul, calea spre angajare

“Am adus câte 150, 200 de studenți în internship, însă derulăm și programe de lungă durată, foarte bine structurate. Tinerii primesc un lider, au un mentor”, a explicat Simina Moțoc, director de resurse umane la Fabrica Bosch din Cluj.

Adina Zbucea, director HR adjunct la Banca Transilvania, a arătat cum decurge interacțiunea cu tinerii din facultăți. “La Cluj am adus 30 de studenți pe zona de tehnologie, dintre cei veniți la internship au rămas 25 la noi. Ulterior, ne-am axat pe zona de front office, unde am adus 18 studenți, dintre care 10 au rămas. I-am adus fix la petrecerea de Crăciun, numai bine pentru a se integra.

La București a fost mai greu, acolo avem 300 de angajați, nu mai sunt posturi vacante, s-a creat acum stabilitate după două programe de internship. În plus, este o muncă foarte complexă, lucrezi cu bani. Dacă procesul de recrutare este făcut bine, programele au succes, în mediul de lucru se vede cel mai bine dacă li se potrivește, ne plac tinerii isteți care vin cu idei”.

Strategiile cele mai eficiente în asigurarea și păstrarea locurilor de muncă au fost dezbătute de către specialiști la HR Summit Cluj.

Au recrutat 1.000 de IT-iști într-un an

Alina Coroiu, HR Manager Cognizant România, a relatat cum a reușit compania să recruteze 1.000 de informaticieni într-un singur an. “Am avut o mare provocare atunci, echipa de recrutare a trebuit să fie foarte bine structurată. La noi sunt mai puține posturi pentru juniori, însă nu ai cum să iei din piață doar profesioniști.

Deoarece absolvenții au nevoie de competențe suplimentare pe zona tehnologică, îi angrenăm în programe de pregătire de 1-2 luni în care îi instruim. Cei mai mulți juniori stau cam 3-4 ani în companie. Din păcate, piața muncii duce lipsă de anumite competențe tehnice: nu prea găsești oameni cu noțiuni avansate de inteligență artificială (AI), Big Data.

Nu este ușor să recrutezi pentru că pe piață nu există competențele pe care le vrem noi. La Cognizant facem workshop-uri interne, bootcamp, care durează câte o jumătate de zi, despre povestea noastră, cariere, soft skills. Ne dorim să avem o abordare cât mai umană cu fiecare angajat”.

Pușcăriașii, cei mai zeloși salariați

Elena Popa, HR Manager al Leoni România, a prezentat strategia locală a producătorului automotive german. “Suntem unul dintre cei mai mari angajatori industriali din România, cu opt fabrici și forță de muncă diversificată, însă și cu deficit de personal, iar strategiile sunt în funcție de aria geografică acoperită. Încercăm să reducem acest deficit prin focus pe educație.

Avem și o ierarhizare proprie, pe cinci niveluri într-o echipă. Din păcate, există o rată mare de muncitori care nu trec de testarea de bază. Ne folosim și de serviciile temporare, forță de muncă migratoare, reangajări – colegi care revin în organizație, însă principala sursă de recrutare o constituie recomandările interne. Ne dorim să creăm un ecosistem care să reducă plecările.

70% dintre angajații noștri sunt femei. Integrăm și persoane private de libertate: 200 lucrează la noi, mai aducem 130 pentru că experiența s-a dovedit pozitivă: livrează, sunt serioși și stabili. În 2022 aveam 14.500 de angajați, acum 8.600, personalul din fabricile noastre fluctuează. Nu știm cum va fi la anul, deoarece există o incertitudine în zona automotive, însă dacă este nevoie, putem să facem recrutări în masă”.

O soluție: ucenicia la locul de muncă

Ciprian Boșca, consilier superior în Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, a explicat cum vine instituția în întâmpinarea agenților economici care își caută viitori angajați. “Am creat o platformă digitală care cuprinde locurile de muncă vacante în Cluj, multe în domeniile hoteluri – restaurante, industrie, construcții, transporturi.

Organizăm burse de locuri de muncă, târguri dedicate pentru companii care își aduc businessul aici, acțiuni cu studenții, workshopuri cu clasele a XII-a – despre ce așteaptă tinerii, tendințe, solicitări din partea angajatorilor, dialoguri cu angajatorii. Finanțăm programe de ucenicie la locul de muncă, în baza unui contract de până la trei ani. Compania primește un sprijin financiar de 2.250 lei de cursant.

Suma lunară se acordă angajatorului proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic dacă face dovada implementării planului de activitate acestuia pe baza raportului de monitorizare. De asemenea, dorim să sprijinim companiile prin acțiuni dedicate lor, evenimente de mediere, unde aducem elevi, studenți – mai ales că mulți dintre ei lucrează deja part time”.

Summit cu 200 de specialiști

Printre vorbitori s-au mai numărat Ovidiu Teodorescu – AROBS, Bogdan Bucur – Foundever, Cristian Pavel – Alfa Software, Adrian Dincă – Vertiv, Alina Bebia, Davia Argeșeanu – EPIC Business Human Strategy, Corina Neagu, Alexandru Fărcaș – Chimica. Dezbaterile au fost moderate de Magnoliu Stan – Smart HR, Crina Ciocian –  The Woman, Dan Koblicska – Capgemini.

HR Summit, cadru de întâlnire pentru specialiștii din departamentele de resurse umane, s-a desfășurat la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca sub tematica “Schimbarea priorităților: talent, tehnologie și încredere”. Conferința a reunit 200 de specialiști în domeniu, manageri, directori HR sau antreprenori care și-au asumat rolul de a conduce echipe.

Invitații au explorat viitorul HR prin prisma leadershipului rezilient, tehnologiei și soluțiilor pentru deficitul de talente. Ei au adus în prim-plan strategii pentru dezvoltarea liderilor capabili să gestioneze incertitudinea; integrarea tehnologiei în optimizarea proceselor de HR; modalități de atragere și retenție a talentelor calificate prin programe de formare și colaborări cu instituții educaționale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Familia Ciuruș, deținătoare a brandului Turma, a anunțat că în următoarele zile va deschide un magazin de produse premium din aceste feluri de carne, în Cluj-Napoca, prima încercare în afara județului.

ITL Agrocomplex va deschide primul magazin Turma la Cluj

Articolul următor

Șase oferte pentru pasajul rutier subteran de la Crișul și B-dul Magheru Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Transilvania Trek Cluj (TTC) își extinde amprenta în România cu mai multe proiecte noi.
Citeste mai mult

Hiltonul din Apuseni prinde contur

Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share