Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Pepiniera” de unicorni de la Cluj. “Pe unul cred că l-am găsit”

Centrul regional TEDIHT are ambiția de a propulsa pe piața globală start-upuri cu mare potențial de creștere care să țintească valoarea de 1 miliard de dolari.
Antreprenorii din Transilvania și Banat s-au arătat interesați de tehnologia prezentată | Foto: TEDIHT

Centrul regional TEDIHT are ambiția de a propulsa pe piața globală start-upuri cu mare potențial de creștere care să țintească valoarea de 1 miliard de dolari.

“Noi am dezvoltat Renergia, prima aplicație mobilă de sustenabilitate din România, care îi ajută pe oamenii în reducerea costurilor energetice și în același timp amprenta de carbon”, a menționat Dacian Jurj, Chief Operating Officer al Energy Advisor. Primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca a fost singurul din România invitat la Summitul ONU COP28, cel mai important eveniment mondial dedicat schimbărilor climatice.

Algoritmul inovativ cu o abordare unică în Europa îmbină concepte de statistică și probabilistică, asistat de inteligența artificială (AI). Aplicarea măsurilor sugerate de radiografia Renergia duce la reducerea costurilor cu energia cu până la 30%.

TEDIHT

Se profilează cărămida minune

“Focusul nostru este pe clădirile sustenabile, materiale naturale de construcții. În 2019 am început să dezvoltăm o tencuială pe bază de argilă care a ajuns pe piață în 2021, facem deja export de pământ românesc, cum ar veni. Derulăm activități de cercetare cu Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, am ajuns în acest program pentru a primi sprijin de dezvoltare a altor tehnologii prietenoase cu mediu și a altor materiale pentru construcții.

Aveam nevoie, în afară de auditul digital, de servicii suport, traininguri, nișe inginerești, acces la laboratoare și experți. Se conturează un nou produs, o cărămidă care să fie ușoară ca BCA, tare ca o cărămidă roșie și să aibă proprietățile chirpiciului (amestec de lut, paie și bălegar de cal, n. red). Deci să țină răcoare vara și iarna căldură, să contribuie la economisirea de energie, să nu emită nimic nociv și să nu facă mucegai”, a rezumat Vlad Stanciu, cofondator al Eco Living Project Timișoara.

Recuperare medicală prin AI

“Sunt fondatorul unui start-up profilat pe dezvoltarea de soluții și aplicații de realitate virtuală (VR) pentru domeniul medical, în special ne concentrăm pe doi piloni: activitatea de recuperare și sănătatea mintală. Noi, start-upurile, plecăm adesea de la premisa că dacă avem un produs bun, vom avea succes. Marea provocare începe când vrei să scalezi produsul, vrei să-l pui în piață și vezi că nu ai destul capital.

Expertiza noastră nu era suficientă, nu înțelegeam suficient mecanismul de finanțare, de unde putem să atragem fondurile, cum să gestionăm banii și să nu ducem compania într-o zonă foarte polarizată, deci să începem cu ceva și în final să mergem pe altceva. Am învățat apoi acest mecanism, de la investiții private la fonduri europene, unde am aplicat la 10 programe și am câștigat 2.

Încă nu avem bani în firmă, dar avem cunoștințe pe care sperăm să le valorificăm”, susține Cosmin Coția, administrator al RehabX VR. Start-upul pornit în urma unei cercetări de doctorat a creat o aplicație de recuperare medicală pentru membrele superioare folosind realitatea virtuală care vizează persoanele afectate de AVC, accidente de muncă și auto, căzături.

TEDIHT

Implanturi personalizate 3D

“Am pornit ca o companie care a creat aplicația DigiDent; între timp am creat un spin-off cu alte două proiecte desprinse din activitatea noastră, prin care vom reuși să printăm 3D implanturi personalizate pe care vi le puteți imagina ca și părți de înlocuit pentru orice zonă a sistemului osos uman. Acestea le producem în spații medicale foarte strict reglementate.

Competențele tehnice erau vitale pentru noi pentru că ne-au conturat varianta finală, ne-au făcut să înțelegem care este direcția optimă în care să ne dezvoltăm. Inițial nu aveam așteptări foarte mari de la acest program, însă am beneficiat de o asistență de specialitate non-stop”, consideră Mihai Șelariu, fondator al DigiDent Solutions Florești.

“Ne-am depus proiectul la TEDIHT, iar prima întâlnire de networking a fost interviul în care am cunoscut partenerii. Au urmat întâlnirile cu toți beneficiarii, partenerii, unde și-au putut expune produsele și serviciile. Am putut să văd chiar pachete pe care le putem oferi împreună potențialilor clienți. Networkingul este esența, creează atât comunități, cât și servicii pentru acestea.

Asocierea cu organizații importante, companii serioase dă credibilitate atât produsului, cât și echipei. Pentru noi important este că ni s-a dat un impuls care ne va permite să ne dezvoltăm pe viitor”, susține Vlad Deac, CEO al C&V Dentcons Oradea. El a debutat cu un start-up, începând cu 2019, apoi s-a orientat spre digitalizare pentru a face față cerințelor în domeniu.

TEDIHT

Vine vremea start-upurilor

Digital UP, eveniment adresat beneficiarilor actuali și viitori, antreprenorilor, întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) interesate de transformarea digitală, a fost organizat de The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT) la Centrul de Excelență pentru Mobilă din Cluj-Napoca.

Au fost invitați beneficiari din apelurile de selecție 1 și 2 ale TEDIHT care au reușit să își transforme afacerea prin implementarea de soluții tehnologice inovative pe care le-au accesat. Digital UP a venit și în sprijinul potențialilor beneficiari, oferindu-le informații despre apelul 3. Acesta include accesul la servicii gratuite de consultanță, mentorat și soluții tehnologice de ultimă generație, în limita a 120.000 €.

“Acest proiect este finanțat 50% de Comisia Europeană și 50% de Guvernul României. Ceea ce facem noi nu este un drum bătătorit, am găsit o potecă pe zona de transformare digitală, acum aducem laolaltă în România toate resursele de care întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și autoritățile au nevoie în acest proces: oameni, competențe, cunoștințe, acces la infrastructură.

Echipa noastră de competențe totalizează 120 de experți care furnizează servicii pe diverse paliere. Și după 2025 vom dispune de această expertiză gratuită, deoarece ne înscriem la runda a doua de finanțare. Noi facem parte din comitetele de monitorizare a mai multor programe europene în România, putem înainta propuneri noi, inclusiv cea venită acum, din sală, de includere a startup-urilor la finanțare.

În acest program care ne cofinanțează ne-am trezit noi, DIH-urile din România, că trebuie să sprijinim apariția a cel puțin trei unicorni! Cu alte cuvinte, start-upurile intră pe scena mare. În fața a 700 de reprezentanți ai tuturor DIH-urilor din Europa, Comisiei Europene, Digi Connect, Guvernului României am vorbit despre Renergia ca despre un potențial unicorn, mai avem nevoie de doi. Deci ne place să visăm”, a spus coordonatorul TEDIHT, Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster.

TEDIHT

 

Managerii din regiune, despre digitalizare 

Cum vă va afecta afacerea în 2025 evoluția tehnologică?

  • Impactul AI se va traduce printr-o activitate mai eficientă
  • Transformarea digitală va aduce o creștere a productivității
  • Automatizatea proceselor devine mai accentuată
  • Mai multă preocupare pentru etică în transformarea digitală

Ce factori v-ar putea întârzia digitalizarea afacerii?

  • Instabilitatea politică
  • Factorul uman
  • Lipsa competențelor
  • Factorul public și cel administrativ

Sursa: sondaj TEDIHT

TEDIHT

Digital Health și Industry 4.0, domenii prioritare 

Andreea Toma, project manager al Hygia, agenție de consultanță pentru mai multe clustere clujene, a prezentat apelul 3 de selecție derulat de TEDIHT. „Este ultimul apel din cadrul acestui proiect, însă mai mult ca sigur vom continua cu un alt proiect anul viitor. În acest apel vom selecta partenerii cu care vom implementa facilități de transformare digitală, iar beneficiarii vor colabora cu noi 3-6 luni.

Suportul oferit îl reprezintă serviciile de facilitare a inovării: acces în comunitatea TEDIHT – cu evenimente de acest gen, intermedierea cererii cu oferta de digitalizare, acces la infrastructură și expertiză specializată, formare, training și specializare. Un serviciu suplimentar este sprijinul acordat pentru finanțarea investițiilor (mentorat, dezvoltarea afacerii, optimizarea investițiilor).

Domeniile prioritare pe care ne axăm sunt digitalizarea sănătății și industria 4.0 (tehnologia în producție), prin AI, calcul de înaltă performanță și Big Data. Structura apelului este cu depunere continuă de proiecte pe platforma FundingBox, până în februarie 2025 inclusiv, cu preluarea aplicațiilor la final de lună, verificarea eligibilității și evaluare lunară.

Celor selectați li se va trimite un formular de contract, oferta de servicii, fiind supuși la început unui audit de maturitate digitală. Se pot înscrie pentru acest apel IMM-urile și organizațiile publice, valoarea serviciilor gratuite fiind de până la 120.000 €”.

România se pregătește de atacurile cibernetice

Ioana Călărașu, director adjunct în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, a prezentat NCC RO (Centrul Național de Coordonare în Securitate Cibernetică), platformă de tip ghișeu unic pentru sprijinul în accesarea de oportunități de finanțare, colaborări și asigurarea vizibilității produselor dezvoltate în vederea consolidării rezilienței cibernetice a României.

“Toți dintre noi – cetățeni, instituții și companii – suntem expuși în permanență riscului în materie de securitate cibernetică. La nivelul UE, foarte multe companii se confruntă anual cu cel puțin un asemenea incident major. Totuși, și acțiunile de consolidare a securității cibernetice s-au consolidat. ECCC este singura agenție europeană cu sediul în România.

IMM-urile joacă un rol central în acest domeniu datorită soluțiilor de top pe care le furnizează și agilității lor. Dorim ca NCC RO să devină o umbrelă pentru comunitatea de cybersecurity din România, pentru a grupa oportunități de finanțare, colaborări, asigurarea vizibilității produselor dezvoltate”.

Evenimentul a inclus și sesiuni tematice, unde participanții au putut să identifice provocările și oportunitățile din domenii precum digitalizarea în producție; managementul performant, marketingul online. Seara s-a încheiat cu o sesiune de networking, unde participanții au pus bazele unor viitoare colaborări.

TEDIHT este un consorțiu regional format din 14 organizații, 6 parteneri și 8 parteneri asociați, creat de principalii actori de inovare din Regiunea Nord-Vest. Misiunea sa asumată este de a consolida ecosistemul regional de inovare și de a accelera procesul de transformare digitală a IMM-urilor și sectorului public. Acesta a fost prezentat ca exemplu de bună practică de către Comisia Europeană.

TEDIHT

Experții TEDIHT, despre digitalizarea IMM-urilor

Direcții în managementul performant – viitorul muncii:

  • Investiții în alfabetizarea cu AI (programe de perfecționare împotriva dezinformării și amenințărilor potențiale pentru afaceri)
  • Automatizare la scară mică (introdusă la IMM-uri pentru creșterea productivității)
  • Puterea datelor și a deciziilor (întreținerea predictivă – estimează în cât timp echipamentul se va defecta)

Tendințe în marketingul online:

  • Personalizarea avansată a conținutului (reclame și e-mailuri care parcă îți citesc gândurile)
  • Creșterea utilizării AI (asistent digital personal care știe ce trebuie să inserezi pe rețele sociale sau să scrii e-mailuri perfecte pentru clienți)
  • Marketing sustenabil (transparență și sinceritatea în povestea de brand, susținerea de cauze bune, impactul pozitiv asupra mediului și comunităților)

TEDIHT

Serviți de robotul barman

După ce au fost întâmpinați de un robot umanoid, participanții au putut admira cursele efectuate prin sală de câinele-robot inteligent (cu capacități de evitare a obstacolelor, navigare autonomă). În pauzele dintre secțiuni, servirea cu cafea a făcut-o de data aceasta nu ospătarul sau barmanul, ci un cobot (robot colaborativ). Brațul robotic poate lucra alături de operator fără a fi nevoie de protecție ca în cazul roboților industriali, fiind folosit în localuri (prepară cafea, cocktailuri), fabrici (asamblare de produse), logistică (mutare de obiecte, paleți). 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Din 1995 încoace, AIAIC a cunoscut o dezvoltare absolit senzațională. Am avut o prezență de aviație încă din 1990, am zburat aici cu elicoptere, l-am folosit pentru staționare și alimentare.

Comandorul Buzenchi: “Prioritățile Aeroportului Cluj - prelungirea pistei și terminalul de sosiri”

Articolul următor

Brandul tău, promovat inteligent cu Seodigital.ro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Transilvania Trek Cluj (TTC) își extinde amprenta în România cu mai multe proiecte noi.
Citeste mai mult

Hiltonul din Apuseni prinde contur

Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share